• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

Omuz sağlığı için bu önerilere kulak verin!..

Omuz sağlığı için bu önerilere kulak verin!..
Çalışırken, yatarken ya da hareket ederken omuz sıkışma sendromu görülebilir.

Son yıllarda kadınların günlük hayatta kullandıkları çantaların ebatlarının büyümesi, kadınların omzuna bir yük daha bindirdi. Büyük ve ağır çanta taşımak, yoğun iş hayatı, ev işleri ve stresin tetiklediği omuz sıkışması sorununun kadınlar arasında artmasına neden oldu. Toplumun yaklaşık yüzde 20'sinde görülen omuz sıkışmasının en fazla orta yaş kadınları tehdit ettiğini söyleyen Medical Park Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Onat Üzümcügil, "Cam silmek, perde asmak, halı silmek, ağır bir tencere kaldırmak ile ağır ve büyük çanta takmak omuz sıkışması sorununu da artırıyor. Omuz ağrısı sorunuyla başvuran kadın hastaların sayısında ciddi artış oldu" dedi.

Doç. Dr. Onat Üzümcügil omuz sıkışmasıyla ilgili şu bilgileri veriyor:

Omuz eklemi, vücudumuzdaki en fazla hareket açıklığına sahip olan ve stabilitesinin büyük kısmının yumuşak doku dengesi ile sağlandığı kompleks bir anatomik yapıdır. Bu yapı içerisinde, omuz kemeri ile kolumuzun baş kısmı arasında yaklaşık 1-1,5 cm' lik bir mesafe bulunur (subakromiyal aralık). Sıkışma sendromunda bu aralıktaki yağlı yumuşak doku ve kas kirişlerinde tariflenmiş bazı nedenlerden dolayı basıya maruz kalarak meydana gelen ödem ağrılı hastalık tablosunu oluşur. Bu nedenler arasında; kas kirişlerinin yapısındaki dejenerasyon, kemik yapılardaki şekil bozuklukları, omuz-köprücük kemiği eklem iltihabı, bağ yapılarının sertleşmesi, omuzdaki stabilite bozuklukları, aşırı yüklenme, kürek kemiği-gövde hareket ritminin bozulması ve omurga hastalıkları sayılabilir.

CAM SİLMEK, PERDE ASMAK OMUZA ZARAR...

Toplumun yaklaşık yüzde 20'sini etkileyen omuz sıkışma sendromu, en fazla kadınlar da görülüyor. İş ve ev hayatı derken kadınlar yoğun bir tempoda çalışıyorlar. İşte yaşadıkları yoğun tempoya ev işleri de eklenince omuza fazla yük binmiş oluyor. Cam silmek, halı silmek, perde asmak, yüksek bir dolaptan ağır bir tencere almak gibi omuz seviyesi üstündeki ev işleri omuz sıkışmasının en büyük nedenleri arasında yer alıyor.

Bunun yanı sıra özellikle son yıllarda kadınlar arasında moda olan büyük çantalar da sıkışmayı artıran bir faktör. Bu faktörler kas kirişlerinde ödem oluşmasına ve sonrasında omuz sıkışmasına neden olabiliyor, kolun hareket etmesini sağlayan kas girişlerinde yırtılmaların da oluşmasına zemin hazırlıyor. Stres ve psikolojik faktörlerin yumuşak doku ve kas ağrılarını artırdığı yönünde çalışmalar da var. Kadınların iş hayatında ve evde çok çalışmaları stres oranlarını da artıyor. Bu da sıkışmayı etkiliyor. İş stresi iş hayatı yoğunluk omuz sıkışmasını tetikliyor. Omuzda sıkışma sendromu, baş üstü aktivitenin fazla olduğu sporcularda (tenis,basketbol, voleybol, yüzme, atma sporları gibi) sık görülüyor.

ELLER YASTIK ALTINDA UYUMAYIN...

Çalışırken, yatarken ya da hareket ederken omuz sıkışma sendromu görülebilir. Sabit pozisyonda uzun süre bilgisayar başında kalmak da omuzda problemlerin kaynağı. Yüzü koyun yatarken elerimizi yastığın altına koymak sıkışmaya bağlı ağrıyı artırabilir. Omuz sıkışmasını artırır. Bunun yanı sıra en önemli faktör omuz seviyesinin üzerinde yapılan kol hareketleri.

AĞRILARI CİDDİYE ALIN

Omuzda sıkışma tedavi edilmediği taktirde kol hareketlerini sağlayan kas kirişlerinde ciddi hasarlanmaya neden olarak günlük hayat aktivitelerini olumsuz etkiler. İş gücü kaybına yol açabilecek kısır bir döngüye neden olabilir. Dolayısıyla omuz ağrısını önemseyip erken dönemde nedenlerinin ortaya konularak uygun tedavinin başlanması hastalar açısından ciddi bir kazanım olacaktır. Omuz ağrısı başladığı zaman bunu önemsemeli ve vakit kaybetmeden hekime başvurarak bu ağrının nedeni ortaya konulmalı ve uygun tedaviye başlanarak iş gücü kaybının önüne geçilmelidir.

KAPALI CERRAHİ İLE DAHA KOLAY

Öncelikle hastalığın teşhisi çok önemlidir. Omuz ağrısına neden olabilecek boyundan veya göğüs kafesinden yansıyan ağrı ekarte edildikten sonra yapılan klinik muayene ve doğrulama testlerinin ardından gerçekleştirilen radyolojik incelemelerle (röntgen, ultrason, manyetik rezonans görüntüleme) teşhis konulmakta ve tedavi planı düzenlenmektedir. Konservatif tedavi metodlarından iyi sonuç alamadığımız vakalarda ise cerrahi tedavi yöntemlerini uygulamaktayız. Eskiden, açık cerrahi yöntemler ile omuz kaslarını ayırarak sıkışmanın olduğu bölgeye müdahale ediliyordu. Ancak günümüzde artroskopik (kapalı olarak 2 veya 3 adet 1 cm'lik cilt kesisi i) yöntem ile subakromiyal mesafeye girerek bası nedeni olan tüm patolojileri tedavi edebiliyoruz.

ÇANTA TAŞIRKEN 15 DAKİKADA BİR OMUZ DEĞİŞTİRİN

Omuz sağlığı için bu önerilere kulak verin:

Perde asarken ya da cam silerken kol omuz seviyesinden çok fazla kaldırılmamalı.

Omuz seviyesinden yüksek hareketler yapmak yerine bir tabureyle yüksekliğinizi artırın. Vücudunuzu zorlayacak kadar uzanmayın.

Cam ya da halı siliniyorsa, silme işlemini yapan kol 10 dakikada bir değiştirilmeli.

Ağır çanta taşımak da omuz ağrılarını tetikliyor. Özellikle kadınların taşıdığı çantalar oldukça ağır. Bu çantaların tek taraflı ve asimetrik taşınması, omuzdaki eklemlerde zedelenme ve ağrıya neden olur. Omurga sorunlarına da neden oluyor. Çanta ağırlığı iki kiloyu geçmemeli ve 15 dakikada bir omuz değiştirilmeli. Sırt çantaları ağırlığı dengeler, en azından hafta sonları sırt çantaları kullanılmalı.

Yüzüstü uyurken eller yastık altına konulmamalı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 14556 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim