• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Onay almadan trafiğe çıkamayacak

Onay almadan trafiğe çıkamayacak
TSE, 81 ilde yaklaşık 6 bin ambulansın standartlara uygunluğunu denetleyecek ve kuracağı sistem ile her ambulansın bir kimlik numarası aracılığı ile takibini sağlayacak.

Böylece Türkiye’deki ambulans sayısının illere göre dağılımı, bu ambulanslardaki kritik cihaz ve ekipmanın durumu tek tuşla öğrenilebilecek.

TSE’nin yapacağı periyodik muayenede, ambulansların ABS fren sistemi olup olmadığından, çarpma testlerinden geçip geçmediğine kadar pek çok standarda uygunluk şartı aranacak. Standartlara uymayan ambulanslar il sağlık müdürlüklerinin onayla trafikten men edilecek.

Türk Standardları Enstitüsü (TSE), 81 ilde yaklaşık 6 bin ambulansın standartlara uygunluğunu denetleyecek ve kuracağı sistem ile her ambulansın bir kimlik numarası aracılığı ile takibini sağlayacak. Böylece Türkiye’deki ambulans sayısının illere göre dağılımı, bu ambulanslardaki kritik cihaz ve ekipmanın durumu tek tuşla öğrenilebilecek.

Sağlık Bakanlığı tarafından çıkartılan “Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” 10 Nisan 2012 tarih ve 28260 sayılı Resmi Gazete ‘de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu Yönetmelik ile 10 Nisan 2012 tarihinden sonra tescil edilecek ambulanslarla (trafiğe çıkmamış), 10 Nisan 2012 tarihinden önce tescil edilmiş (halen trafikte olan) ambulansların periyodik muayenesinin yapılması görevi TSE’ye verildi. Bu görev kapsamında TSE’nin trafiğe henüz çıkmamış ve halen trafikte olan ambulansların periyodik muayenesini, TS EN 1789 standardı ve söz konusu Yönetmelikte belirtilen hükümler çerçevesinde yapması öngörülüyor. Periyodik muayene sonucunda TSE’den “TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)” almaya hak kazanan ambulansların kullanımı mümkün olacak; uygunluk belgesi alamayan ambulanslar ise İl Sağlık Müdürlüklerinin onayı ile ilgili İl Valiliğince trafikten men edilecek.

-340 AMBULANSIN PERİYODUK MUAYENİSİ YAPILDI-

TSE’den yapılan açıklamaya göre TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı, bu görev kapsamında ilk aşamada 10 Nisan 2012 tarihinden sonra tescil edilmiş ve henüz trafiğe çıkmamış 340 ambulansın periyodik muayene işlemlerini gerçekleştirdi.

İkinci aşama ise Sağlık Bakanlığı verilerine göre, 81 ilde halen hizmet veren yaklaşık 6 bin ambulansın ilk tespit periyodik muayenesinin yapılmasını kapsıyor. Bakanlığın ilgili yönetmeliğine göre halen hizmet veren bu ambulansların periyodik muayenelerinin 10 Nisan 2013 tarihine kadar yapılarak eksikliklerin giderilmesi gerekiyor. TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı, Aralık ayı itibarıyla başladığı ikinci aşama çalışmalarını 4 aylık sürede tamamlayacak. 81 ilde yapılacak periyodik muayeneler için 30 kişilik bir ekip görevlendirildi.

-UYGUNLUK ARANACAK-

TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı bünyesinde yapılacak periyodik muayenelerde, TSE EN 1789 standardı koşulları ve Sağlık Bakanlığı’nın ilgili yönetmeliğinde belirtilen hükümlere uygunluk aranacak. Bu kapsamda 15 yaşını geçmiş ambulanslar ile ABS fren sistemi olmayan ambulansların hizmet vermesi hiçbir şekilde mümkün olmayacak.

“TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)” için ayrıca tasarım ile donanımda kullanılan tüm elektrik aksamı, cihaz ve malzemelerin montaj ve özellikleri, malzemelerin yangına dayanıklılığı, sedye ve koltukların ilgili standartların şartlarını karşılayıp karşılamadığı konularında ayrıntılı denetimler yapılacak.

-TEK TUŞ YETECEK-

TSE tarafından gerçekleştirilecek bu hizmet, Türkiye’de kamu sağlığı alanında önemli bir eksikliğin giderilmesini de sağlayacak. TSE Otomotiv Merkezi Başkanlığı, “TSE-Ambulans Uygunluk Belgesi (Ek-C)” alan araçların takibinin yapılabileceği web tabanlı bir sorgulama sistemi kuracak. Bu sistem sayesinde ülkemizin hangi ilinde kaç ambulans olduğu, bu ambulanslarda hangi kritik cihaz ve ekipmanların bulunduğu, söz konusu cihazların bakım ve kalibrasyonlarının yapılıp yapılmadığı tek tuşla öğrenilebilecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2345 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim