• BIST 9079.97
  • Altın 2307.251
  • Dolar 32.3024
  • Euro 35.0637
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Onlar diş değil düş doktoru!

Onlar diş değil düş doktoru!
Diş hekimi korkusunu yenmenin çeşitli yolları var elbette. Ancak Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği üyelerinin bu pozlarını ve ne amaçla yaptıklarını öğrendiğinizde koşa koşa dişçiye gitmek isteyeceksiniz!..

Bundan 2 yıl önce “Her ay bir dolgunuzu bir dişhekimliği öğrencisinin eğitimi için yapar mısınız?” diyerek yola çıkan Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği üyelerinin  sağladığı destek sayesinde, ilk yıl 26 diş hekimliği öğrencisine, bu yıl ise 34 diş  hekimliği öğrencisine burs sağlandı.

EDAD şimdi de yeni bir sosyal sorumluluk projesi ile gündeme geliyor. Sensodyne’in
sponsorluğunda gerçekleştirilen ‘Düş Doktorları’ projesi çerçevesinde, beyaz önlükleri
ile muayenehanelerinde görmeye alışkın olduğumuz EDAD üyeleri, özel yaşamlarında
uğraştıkları hobilerini sergileyerek poz verdiler. Fotoğrafçı Engin Yıldız tarafından çekilen kareler ‘Düş Doktorları’ adı altında bir kitapta derlendi. Kitabın geliri EDAD Sosyal Sorumluluk Projesi’nin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla değerlendirilecek.

Dişçinizi hiç böyle görmediniz!

AMAÇ ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEK
EDAD’ın daha önce düzenlediği “Her ay bir dolgunuzu bir diş hekimliği öğrencisinin eğitimi için yapar mısınız?” kampanyası sonrasında elde edilen bursların büyük bir kısmı İstanbul’daki üniversitelerde okuyan, EDAD’a üniversiteler tarafından bildirilen ihtiyaç sahibi öğrencilere verildi. Ağırlıklı olarak klinik sınıflarda okuyan bu öğrencilere verilen bursların geri kalan 6’sı ise Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nden öğrenciler için değerlendirildi. Diyarbakır’da bulunan öğrencilerin ulaşım ve konaklamaları EDAD  tarafından karşılanarak İstanbul’a gelmeleri sağlandı. Bursun amacı 1 hafta boyunca öğrencilere EDAD üyelerinin ve yönetim kurulu diş hekimlerinin muayenesinde mesleki görgü ve tecrübe edindirmek. Ayrıca öğrencilerin fakültede öğrendikleri mesleklerini muayenehane ortamında tecrübe edinmek ve onlara yeni ufuklar açabilmek. Gençlere destekleri ile gündemden düşmeyen bu idealist derneğin üyeleri ile dernekleri ve faaliyetleri hakkında söyleştik...

• Derneğiniz ne zaman kuruldu, tarihçesini anlatır mısınız?
EDAD (Estetik Diş Hekimliği Akademisi Derneği) 1996 yılında, üniversite öğretim görevlileri ve serbest diş hekimlerinin birlikteliği ile kurulmuş bilimsel bir dernektir.

• Genel faaliyet alanlarınız neler?
Derneğin amacı; estetik diş hekimliğindeki yenilikleri tüm diş hekimleri ve diş  teknisyenlerinin uygulama alanına sokmaya çalışmaktadır. Bunu sağlamak için de  konu üzerinde uygulamalı kurslar gibi organizasyonlar düzenlemektir.

• Alanınızda başka dernekler de hizmet veriyor mu?
Diş hekimliğinde başka dernekler hizmet vermektedir. Estetik diş hekimliğinde ise  sadece EDAD hizmet vermektedir.

• Derneğinize kimler üye olabiliyor? Şu anki üye sayınız kaçtır?
EDAD Yönetim Kurulu’nun belirlediği kriterlere uyan tüm diş hekimleri EDAD’a üye olabilir. Şu anki üye sayımız 424’e ulaştı.

• Türkiye’de alanınızla ilgili hekimlerin yüzde kaçı derneğinize üye?
Yaklaşık yüzde 50’si.

• Periyodik bir yayınınız var mı?
Var. Quintessence Dergisi. Almanya menşeili olan bu yayın dünyanın estetik diş hekimliği alanındaki en büyük uluslararası bilimsel yayını ve 100’ü aşkın ülkede temsilciliği bulunuyor. Türkiye Quintessence’ın bilimsel içerik editörlüğü EDAD üyesi diş
hekimleri tarafından yürütülüyor, bu editördillerde yayınlanan makalelerini Türkçe’ye çevirirken, Türkçe yayınlanan bilimsel çalışmaları da bu yayın kanalıyla tüm dünya ülkelerindeki meslektaşlarına aktarabiliyor.

• Derneğinizin Yeterlilik Kurulu var mı? Varsa yeterlilik sınavı yapılıyor mu?
Yeterlilik değil ama Bilimsel Kurulumuz var.

• Yapılıyorsa sınavlar hakkında bilgi verir misiniz?
Derneğimiz bünyesinde yapılan Alman İmplantoloji Derneği İMEP programında sınav yapıyoruz.

• Düzenlediğiniz kongre ve diğer bilimsel etkinlikler hakkında bilgi verir misiniz?
Her yıl yaklaşık 1200 kişinin katıldığı ve bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek olan  Uluslararası Estetik Diş Hekimliği Kongresi (Dünyada düzenlenen estetik diş hekimliği
kongreleri arasında her zaman büyüklük olarak ilk üçtedir). İstanbul’da yaz haricinde her ay düzenlenen akşam seminerleri, Anadolu’da 8 - 10 ilde 2 günlük seminerler, kurslar, workshoplar. Diğer illerdeki Diş hekimliği Odaları ile ortaklaşa düzenlenen kongreler. Mayısta Antalya’da 1200 kişi olarak yapıldı. Dental Sektördeki Partner Firmalarla (GSK, 3M gibi) düzenlenen kongreler. Yurtdışından üyeler için özel getirilen konuşmacılarla yapılan kurslar vb. Bu bahsedilenlerin tamamı EDAD’ın bir yıllık etkinlikleridir.

• Bünyenizde bilimsel çalışma grupları var mı?
Evet. İmplantoloji Çalışma Grubu adı altında bir gurubumuz var. Bu gruba katılanlar Almanya İmplantoloji Derneği’nin hazırladığı ismi IMEP olan yirmi günlük eğitim  programına dahil oluyorlar. Bu programı tamamlayan Estetik Diş hekimleri aynı zamanda Almanya Steinbeis Üniversitesi Master Programı’na ücretli olmak kaydıyla direkt geçiş yapabiliyorlar. İmplantoloji Çalışma Grubu’nun yılda bir kez düzenlenen bilimsel kongreleri de mevcut.

• Üye olduğunuz uluslararası örgütler hangileri ve ne tür ortak çalışmalar yapıyorsunuz?
Var. Bilgi paylaşımları, ortak kongreler. Uluslararası Estetik Diş Hekimliği  Federasyonu’nun üyesiyiz.

• Türkiye’de branşınızla ilgili hekim sayısında bir eksiklik veya fazlalık söz
konusu mu?
Bu konuda çalışan hekim sayısının yeterli olduğunu düşünüyoruz. Yavaş yavaş  artırmakta yarar olabilir. Ama önemli olan her konuda estetik olarak çalışabilen hekimler oluşturabilmek, yani sayıyı artırmak yerine yapanların yeteneklerini geliştirmek.
• Derneğinizin kısa veya uzun vadede gerçekleştirmeyi düşündüğü  hedefleri nelerdir?
Şu anki 424 üyeyi 5 yıllık master planımıza göre 800 üyeye çıkarmak istiyoruz. Derneğimiz bütçesini de 1.000.000 TL’den 2.000.000 TL’ye çıkarmak istiyoruz. Şu anda 6 bin 500 diş hekimine ulaşıyoruz, çalışmalarımızla bu rakamı da 12 bin civarına  taşımak hedefimiz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5865 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim