• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Önlenebilir Bir Hastalık

Önlenebilir Bir Hastalık
Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Engin Yurtçu, serviks kanserinin gelişmekte olan ülkelerde...

Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Engin Yurtçu, serviks kanserinin gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini söyledi.

Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle Dr. Engin Yurtçu, serviks kanseri ile ilgili bilgilendirici açıklamalarda bulundu.

Rahim ağzı kanserinin önlenebilir bir hastalık olduğunun altını çizen Engin Yurtçu, Sağlık Bakanlığı'nın da belirttiği gibi "Bir ülkede rahim ağzı kanserinden kaynaklı ölümü engellenen kadın sayısı o ülkenin sağlık hizmetleri yönünden gelişmişliği ve kadına verilen değer ile doğru orantılıdır" diyerek, rahim ağzı kanseri için primer korunmanın çocukluk çağında HPV aşılanmasından geçtiğini söyledi. Rahim ağzı kanserinde, tarama yöntemleri ile erken tanı alındığında hastalığa bağlı ölüm oranlarının büyük oranda azaltılabildiğinin kanıtlandığını vurgulayan Yurtçu, serviks kanseri sıklığının etkin tarama programları sayesinde son yıllarda gelişmiş ülkelerde azalmış olduğunun altını çizdi. Ayrıca gelişmekte olan ülkelerde önemli bir sağlık sorunu olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Tedavide erken teşhis önemli

Serviks kanseri ve kanser öncülü lezyonların neredeyse tamamından HPV enfeksiyonlarının sorumlu tutulduğunu söyleyen Dr. Yurtçu, "HPV'nin 200'den fazla tipi mevcuttur, HPV tip 16 ve 18 en sık görülen ve en karsinojenik tiplerdir. Serviks kanseri aslında persiste eden HPV enfeksiyonu ile ilişkili lezyonlara bağlı uzun bir preinvaziv döneme (kanser öncesi dönem) sahip olması, bu preinvaziv lezyonların HPV testi, servikal sitoloji gibi tarama programları ile erken teşhis edilmesi, bu lezyonların efektif bir şekilde tedavi edilebilmesi ve HPV aşılarının kullanıma sunulması ile önlenebilir bir hastalık olarak kabul edilmektedir" dedi.

Taraması ücretsiz yapılıyor

Rahim ağzı kanseri için tarama testlerine 21 yaşında başlanmasının önerildiğini kaydeden Dr. Engin Yurtçu, "21-29 yaş arası kadınlar için 3 yılda bir sitoloji ile tarama yapılması önerilmektedir. 30 yaşından sonra ise HPV ve smear testlerinin beraber kullanıldığı tarama stratejileri önerilmektedir. 65 yaş ve üstü kadınlarda önceden yeterli tarama yapıldıysa ve tarama sonuçları negatif ise taramaya devam etmeye gerek yoktur" şeklinde konuştu.

Engin Yurtçu, ülkemizde rahim ağzı kanseri taramalarının ücretsiz olarak yapıldığını söyledi.

"Tarama sayesinde kansere ilerlemeden tedavisi mümkün"

Ülkemizde bilimsel verilere uygun tarama ve yönetim programlarının mevcut olduğunu dile getiren Yurtçu, "Kadınlarımızın serviks kanseri, kanser öncülü lezyonlar ve HPV hakkındaki bilgi düzeyleri ve farkındalıkları arttıkça tarama programlarına katılımları artmaktadır. Tarama sayesinde kansere ilerlemeden öncül lezyonların tanısı ve tedavisi mümkündür" dedi.

"Vakalara hiç taranmamış veya yetersiz taranmış kadınlarda rastlanıyor"

Serviks kanseri vakalarının ekseriya hiç taranmamış veya yetersiz taranmış kadınlarda meydana geldiğine dikkat çeken Dr. Yurtçu, "Tarama stratejilerinin amacı, invaziv kansere ilerlemesi muhtemel servikal kanser öncülü lezyonları tespitve tedavi etmektir. Bunun yanında kansere ilerlemeyecek geçici HPV enfeksiyonu ve ona bağlı iyi huylu lezyonlara gereksiz müdahalelerden kaçınmak tarama stratejilerinde önem arz etmektedir" ifadelerinde bulundu.

"Rahim ağzı kanserinin gelişimindeki en önemli risk faktörü HPV"

Rahim ağzı kanserinin erken dönem belirtileri arasında vajinal akıntı (kanlı ve kötü kokulu), ilişki sonrası kanama ve düzensiz vajinal kanamanın yer aldığını ifade eden Yurçu, "Rahim ağzı kanserinin gelişimindeki en önemli risk faktörü human papilloma virüs (HPV) ile olan uzun süreli enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonların özellikle cinsel yollarla bulaştığını bilmek önemlidir. Bunun dışında sigara kullanımı, genital enfeksiyonlar ve immun yetmezlik gibi durumlar rahim ağzı kanser riskini arttırabilir" diyerek açıklamalarına devam etti.

"HPV koruyucu aşılar etkili oluyor"

Aşıların önemini vurgulayan Yurtçu, "HPV virüsünün bulaşması veya kadınlarda lezyon oluşturabilmesi HPV aşıları tarafından önlenebilmektedir. HPV aşıları dünyada 2006 yılından beri kullanılmaktadır. Şu anda dünyada 125 ülke kız çocukları için 47 ülke ise hem kız hem de erkek çocukları için HPV aşılamasını rutin aşı programında önermektedir. HPV koruyucu aşıları Dünya Sağlık Örgütü(DSÖ) tarafından son derece güvenli olarak kabul edilmektedir ve bilimsel veriler HPV aşısının rahim ağzı kanserini çok yüksek başarı ile önlediğini göstermektedir. DSÖ HPV aşılamasında hedeflere ulaşılması durumunda rahim ağzı kanserinin dünyadan silinmesinin mümkün olduğunu belirtmiş ve tüm ülkelere bu hedefe uygun olarak tarama programları ve HPV aşılamasını önermiştir. Son günlerde basında HPV aşıları ile ilgili kadın sağlığını tehdit eden asılsız haberler yer almıştır, bu gerçek dışı ve tıp etiğine aykırı haberlere halkımızın itibar etmemesini diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Rahim ağzı kanserinin ve öncül lezyonlarına teşhisin, anormal tarama testi sonuçları tespit edilen hastalarda yapılan rahim ağzı görüntülemesi (kolposkopik) esnasında alınan biyopsiyle konulduğu bilgisini veren Engin Yurtçu, yine jinekolojik muayene esnasında bir lezyondan şüphelenildiğinde alınan biyopsiyle de tanı konulabildiğini dile getirdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 548 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim