• BIST 9722.53
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 25 °C

Onu alırken utanıyoruz! Oysa ki seks en çok kadınları hasta ediyor!

Onu alırken utanıyoruz! Oysa ki seks en çok kadınları hasta ediyor!
Korunmasız cinsel ilişki nedeniyle yaygınlaşan cinsel hastalıklar en çok kadınları etkiliyor. Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmak için ilişki sırasında mutlaka prezervatif kullanmak gerekiyor.

Cinselliğe giriş yaşı düştü, hastalıklar tavan yaptı
Türkiye’de cinselliğe giriş yaşının düşmesi ve çok eşliliğin artması, cinsel hastalıklarda patlama yaşanmasına neden oldu. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aykut Coşkun konu ile ilgili olarak: Korunmasız cinsel ilişki ile kadınlar; “HIV (AIDS), HPV (genital siğiller ve rahim ağzı kanseri virüsü), herpes (genital uçuk), frengi- sifiliz, hepatit B, gonore (bel soğukluğu), şankroid (yumuşak yara), granüloma inguinale, mikoplazma, üreoplazma, klamidya, molluskum, kasık biti ve uyuz gibi birçok bulaşıcı enfeksiyon ile karşı karşıyadır. Bu enfeksiyonların hepsi cinsel ilişki ile geçmekte olup, kronik pelvik enfeksiyonlardan kronik pelvik ağrıya, kısırlıktan, rahim ağzı, vajina ve vulva kanserine, hepatit B virüsü ile karaciğer sirozuna kadar giden sistemik hastalıklara, HIV virüsü ile AIDS’e neden olmaktadır. Ayrıca bu enfeksiyon ajanları ile etkilenmiş kadınlar, aktif bulaştırıcı rolü de üstlenmektedirler. Erkeklerde ise; genital siğil, penis kanseri, kronik prostat iltihabı ve sistemik hastalıklara yine Hepatit’e ve AIDS’e sebep olmaktadır.

Bebekler hasta doğuyor
En çarpıcı nokta ise yeni doğan enfeksiyonlarıdır. Enfekte kadınların vajinal doğum ile dünyaya gelen bebeklerinde; vücutlarının değişik bölgelerinde frengi, siğil, uçukla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca tüm doğum şekillerinde ise sistemik enfeksiyonlara maruz kalmaktadırlar.” dedi.

Op. Dr. Aykut Coşkun sözlerine şöyle devam etti: “Günümüzde prezervatif sadece doğum kontrolü için kullanılan bir malzeme olmaktan çıkmalı gerçek amacının cinsel ilişkiyle bulaşan hastalıkların önlenmesi olduğu benimsenmelidir.”

Prezervatif kullanımı teşvik edilmeli
Uzmanlara göre ise, prezervatif kullanma bilincinin mutlaka oluşturulması ve bunun sadece bir gebelikten korunma aracı olmadığı, AIDS başta olmak üzere cinsel fonksiyon bozukluğuna yol açacak ve yaşam kalitesini düşürecek bir çok hastalığa karşı en iyi korunma yöntemi olduğu iyi anlatılmalı. Prezervatifin bir kalite standartı olmalı, Avrupa normlarına uygunluğu denetlenmeli ve ulaşabilirliği kolaylaştırılmalı. Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi otellerde prezervatif bulundurulması teşvik edilmeli. Ülkemiz prezervatif kullanımında Avrupa ortalamasının çok altında kalmaktadır. Bu konuda yaygın olarak bilgilendirme çalışmaları yapılarak, vatandaşlarımızın prezervatif kullanım alışkanlığı kazanması sağlanmalı. Bir dönem bakanlığımız bir bilgilendirme çalışması yapmıştı ancak bu çalışmanın devamı gelmedi.

Toplumumuz hala prezervatif satın alırken utanıp sıkılıyor. İşin ilginç yanı prezervatif satın alana farklı gözle bakılıyor. Artık bunların aşılması gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6557 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim