• BIST 9079.97
  • Altın 2324.229
  • Dolar 32.3599
  • Euro 34.9268
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Ordu'da mobil sağlık ekiplerinin erken teşhisi sayesinde 2 kanser hastası hayata tutundu

Ordu'da mobil sağlık ekiplerinin erken teşhisi sayesinde 2 kanser hastası hayata tutundu
Ordu'da mobil sağlık tarama aracıyla kırsal mahallelerde hizmet veren sağlık personelinin erken teşhisi sayesinde 2 kadın kanser hastalığından kurtulmayı başardı.

Ordu'da kırsal bölgelerde yaşayan vatandaşlara sağlık tarama aracıyla hizmet veren sağlık personelinin Perşembe ilçesindeki kontrolleri sırasında bir kadının kolon bir kadının ise meme kanseri olduğu anlaşıldı. Sağlığına kavuşan kadınlardan Aynur Eren: "Bugün çok şükür sağlığıma kavuştum. Bu hastalığımı öğrendiğimde bana '6 ay yaşamaz.' diyenler bile oldu. Ama erken teşhis beni bu hastalığımdan kurtardı"

Perşembe İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren mobil sağlık tarama aracı, kırsal bölgelerde yaşayan ve hastaneye gitmekte güçlük çeken vatandaşlara kapıda hizmet veriyor.

Mobil araçla kırsaldaki evlere ulaşan sağlık görevlileri, 30 ile 69 yaş arasındaki kadınlara kanser taraması yapıyor.

Ekiplerin kontrolleri sırasında ev hanımı Aynur Eren'e kolon kanseri, Lütfiye Kılıç'a ise meme kanseri ön teşhisi konuldu.

Bunun üzerine sağlık kuruluşlarına davet edilen Eren ile Kılıç'ın yapılan tetkiklerinde kanser oldukları belirlendi. Tedavilerine hemen başlanan iki kadın, sağlıklarına kavuştu.

- "Erken teşhisin önemini ben çok iyi anladım ve gördüm"

İlçeye bağlı Medreseönü Mahallesi'nde yaşayan 2 çocuk annesi Aynur Eren (59), AA muhabirine, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezine (KETEM) bağlı sağlık ekiplerinin mobil araçla mahalleye geldiğini söyledi.

Yapılan testte kolon kanserinden şüphelenilmesi üzerine sağlık kuruluşuna davet edildiğini anlatan Eren, hastanede uzman hekimlerin incelemesi sonrası kanser olduğunun ortaya çıktığını ifade etti.

Eren, "Moralimi hiç bozmadan hemen tedavime başlanmasını istedim. Samsun'da ameliyatımı oldum. Bugün çok şükür sağlığıma kavuştum. Bu hastalığımı öğrendiğimde bana '6 ay yaşamaz.' diyenler bile oldu. Ama erken teşhis beni bu hastalığımdan kurtardı." dedi.

Kapıya kadar gelerek hastalığını erken teşhis eden sağlık ekiplerine teşekkürlerini sunan Eren, onların sayesinde hayatta kalmayı başardığını anlattı.

Eren, yaşıtı kadınlara da seslenerek, "Bu gibi durumlarını hiç ihmal etmesinler. Sağlık ekipleri geldiklerinde muayenelerini olsunlar. Eğer herhangi bir sorunla karşılaşırsalar da gidip hemen tedavilerini yaptırsınlar. Erken teşhisin önemini ben çok iyi anladım ve gördüm. Bugün Allah'a şükürler olsun sağlığıma kavuştum." diye konuştu.

- "Kadınlar sağlıklarını hiç ihmal etmesinler"

İlçeye bağlı Soğukpınar Mahallesi'nde yaşayan 2 çocuk annesi Lütfiye Kılıç (58) ise bir gün evinde otururken kapıya sağlık ekiplerinin geldiğini belirterek, muayene sırasında meme kanserinden şüphelenen sağlıkçıların kendisini hastaneye götürdüğünü anlattı.

Hastanede mamografi çekildiğini ve kendisine meme kanseri teşhisi konulduğunu kaydeden Kılıç, "Ameliyat oldum. Çok şükür sağlığıma kavuştum. Kapımıza kadar gelerek bu hastalığımın ortaya çıkmasına vesile olan sağlık ekiplerine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Kılıç, kanser olasılığının hiç aklından geçmediğini ancak sağlık taraması sonucu hastalığını öğrenme fırsatı bulduğunu dile getirerek, "Kimse 'Bende bu hastalıklar olmaz.' diye düşünmesin. Ayaklarına kadar gelen bu hizmetten faydalansın. Kadınlar sağlıklarını hiç ihmal etmesinler. Gidip erkenden tedavilerini yaptırsınlar. Arada bir kontrollerini olsunlar." diye konuştu.

- "Erken teşhis edilen bütün vakalarımızın hayatı kurtuldu"

Perşembe KETEM Sorumlusu Hemşire Kamer Özdemir, meslektaşı Arzu Emeksiz ile periyodik aralıklarla kırsaldaki mahalleri dolaşarak kadınlara kanser tarama yaptıklarını söyledi.

Bu taramalar sırasında birçok kadına erken teşhis koyarak tedavi olmalarını sağladıklarını belirten Özdemir, "Bir kişinin hayatına dokunmak çok önemli. Onları sağlıklı gördükçe biz de çok mutlu oluyoruz." dedi.

Özdemir, kırsala gittiklerinde bazı kadınları bahçeden getirerek muayene ettiklerine dikkati çekerek, "Bazen onları ikna etmek çok zor oluyor. İkna ettiklerimizin böyle vakalarla karşılaşıp sağlıklarına kavuşmalarını görmek bizleri ayrıca sevindiriyor." ifadelerini kullandı.

Aynur Eren ve Lütfiye Kılıç'a bu taramalar sırasında ön teşhis koyduklarını anlatan Özdemir, şöyle konuştu:

"Hastalarımız kendilerine erken teşhis konulması ve kanserin de ikinci evresinde olması nedeniyle hızlı tedavi oldular. Erken teşhis edilen bütün vakalarımızın hayatı kurtuldu. Özellikle meme, kolon ve rahim ağzı kanserlerinde erken teşhis hayat kurtarıyor. Bunları şimdiye kadar birçok hastamızda gördük."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1396 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim