• BIST 9774.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 18 °C

Organ nakilleri durdu

Organ nakilleri durdu
Çift kol ve bacak nakli yapılan hastanın ölmesi üzerine iptal edilen ruhsatını geri alan Hacettepe Hastanesine talep gelmiyor. Bakanlık yetkilileri ise hastanenin faaliyet izni olmadığı için nakil ...

Çift kol ve bacak nakli yapılan hastanın ölmesi üzerine iptal edilen ruhsatını geri alan Hacettepe Hastanesine talep gelmiyor. Bakanlık yetkilileri ise hastanenin faaliyet izni olmadığı için nakil yapamayacağını savunuyor.

27 yaşındaki Şevket Çavdar'm ölümüyle sonuçlanan iki kol-ikı bacak nakli ameliyatından sonra başlayan tartışmalar sırasında "Organ nakillerinin durmaması gerekir. Tartışmalarda dikkatli olalım" yönünde uyarılar yapılmasına karşın korkulan oldu. Ameliyatın yapıldığı Hacettepe Hastanesi'ne yeni organ nakli talebinin gelmediği öğrenildi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hzmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Ruhsatı iade ettik ancak Hacettepe yeni nakil yapamaz" derken ameliyatı yapan Doç. Dr. Serdar Nasır, "Şu anda ameliyatı yapabiliriz ama talep yok" dedi.

Hacettepe Hastanesi'nde çift kol ve çift bacak nakli yapılan Şevket Çavdar yaşamını yitirmişti. Sağlık Bakanlığı, Kompozit Doku Nakli Bilim Kurulu, Hacettepe Üniversitesi'nin kompozit doku (kol, bacak, yüz) nakli ameliyatı ruhsatını iptal etmişti. Hacettepe Üniversitesi'nin başvurusu üzerine Ankara Bölge İdare Mahkemesi iptal kararının yürütmesini durdurdu ancak esas hakkındaki kararını henüz vermedi. Sağlık Bakanlığı Sağlık Hzmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, "Ruhsatı iade ettik ancak Hacettepe yeni nakil yapamaz. Mahkeme sadece ruhsatın iptali ile ilgili karar verdi. Bilim Kurulu'nun faaliyet izninin iptali kararı hâlâ geçerli. Merkezin ruhsatı olsa bile faaliyet izni bulunmadığı için yeni nakil yapılamayacağım üniversite idaresine de bildirdik."

Ancak ölümden sonra başlayan yoğun tartışmalar sırasında hem Sağlık Bakanlığı yetkililerinin hem de uzmanların, "Tartışmaların organ nakillerinde güveni azaltması ve giderek nakillerin durma noktasına gelmemesi için dikkatle yürütülmesi" yönündeki uyarıları gerçek oldu. Doç. Dr. Nasır, yürütmenin durdurulmasından sonra kompozit doku nakli ameliyatı yapabileceklerini söyledi. Nasır "Ama hasta gelmiyor. Bize başvuran hasta yok. Sağlık Bakanlığı'na başvuran hasta da yok. Belki de bakanlık engelliyor ama bekliyoruz" dedi. Vicdanı hür doktor 'Hata var1 diyemez En başından beri çok yalnız bırakıldığını ve hâlâ yalnız olduğunu söyleyen Doç Dr. Nasır, "Vicdanı hür bir doktor yaptıklarımıza bakarsa, burada tıbbi veya mesleki hiçbir hata olduğunu söyleyemez. Buradaki sorun cerrahi değil, dahili. Tırnağın ucu kadar bir şüphemiz olsa yapmazdık bu ameliyatı. Beni çok kötü yargıladılar. Kalbi durduktan sonra nakle devam etmişsin diye sordular. Bırakın doktoru insan olan yapmaz bunu. 4 uzvu neden aynı ameliyatta naklettin dediler. Ayrı ayn yapılmasına ilişkin bilimsel bir veri yok elimizde. Reklama ihtiyacım olsa, zaten yüz naklini yapmıştım bu yeterdi" dedi.

SINAN TARTANOGLU - Cumhuriyet

Bu haber toplam 4290 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim