• BIST 9509.57
  • Altın 2487.759
  • Dolar 32.5133
  • Euro 34.8313
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Organ nakillerinin yüzde 85'i canlıdan yapılıyor

Organ nakillerinin yüzde 85'i canlıdan yapılıyor
Zonguldak'ta düzenlenen seminerde konuşan Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu Doç.Dr.Şinasi Sevmiş, Türkiye'de yapılan organ nakillerinin yüzde 85'inin canlıdan gerçekleştirildiğini söyledi.

Zonguldak'ta düzenlenen seminerde konuşan Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Sorumlusu Doç. Dr. Şinasi Sevmiş, Türkiye'de yapılan organ nakillerinin yüzde 85'inin canlıdan gerçekleştirildiğini söyledi. Sağlam bir insandan organ almanın hafife alınacak bir şey olmadığını vurgulayan Doç. Dr. Sevmiş, 'kadavra' olarak adlandırılan beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılan nakillerin artması gerektiğini kaydetti.

Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Organ Nakli Merkezi ile Organ ve Doku Nakliyle Yenicanlar Kazanma ve Yaşatma Derneği, Emirgan Oteli'nde, 'Böbrek Nakli ve Organ Bağışı' konulu seminer düzenledi. Kentteki diyaliz merkezlerinde çalışan sağlık personeli, hastalar ve yakınlarının katıldığı seminerde konuşan Doç. Dr. Şinasi Sevmiş, organ naklinde başarılı olunabilmesi için eğitimin önemli olduğunu söyledi. Doç. Dr. Sevmiş, Türkiye'de yaklaşık 60 bin diyaliz hastası bulunduğunu, bu sayının 2015'te 105 bini bulmasının beklendiğini belirtti.

Organ nakillerinin kadavra olarak adlandırılan beyin ölümü gerçekleşen kişilerden yapılması gerektiğini anlatan Doç. Dr. Sevmiş, Türkiye'de yapılan nakillerin yüzde 85'inin canlıdan gerçekleştiğini söyledi. Yılda sadece 600 böbreğin kadavradan temin edildiğini belirten Doç. Dr. Sevmiş, sağlam bir insandan organ alınmasının hafife alınacak bir şey olmadığını ifade etti. Doç. Dr. Sevmiş, "Sapasağlam bir insanın karaciğerinin bir kısmını, pankreasını veya böbreğini almak, hafife alınacak bir şey değil. Bu yüzden kadavra naklinin artması önemli" dedi.

Kronik böbrek hastası sayısının her yıl yaklaşık 5- 10 bin arttığını vurgulayan Doç. Dr. Sevmiş, şöyle devam etti:

"Ne kadar nakil yapıyoruz? Yorgunluktan düşmek üzere olan bir koşucu kadar nakil yapıyoruz. Aradaki fark giderek artıyor. Ulusal Koordinasyon Merkezi kurulmadan önce yaklaşık milyon başına yüzde 0.8 civarındaydı. Daha sonra milyon başına bu yüzde 2'lere çıktı. Sağlık Bakanlığı'nın bazı akıllı politikalarıyla milyon başına yüzde 3.5'e çıkardık. Bölgeler arasında farklılıklar var. Mesela Ege Bölgesi'nde milyon başına yüzde 5 civarında. Ama İç Anadolu ve Doğu Anadolu'da bu milyon başına 0.5'lerde. Eğer biz bunu milyon başına 10'a çıkarırsak Türkiye'de hiçbir organ için canlıdan birini ameliyat etmemize gerek kalmayacak."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2626 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim