• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Organik Ürünler Hayatımıza Hızla Giriyor

Organik Ürünler Hayatımıza Hızla Giriyor
Organik ürünler sanıldığı gibi sadece gıda maddelerinden oluşmuyor. Kadın pedi, oyuncak,temizlik ve kozmetik ürünleri ile kıyafetlerinde organiği var.

Üretimin her aşamasında insan sağlığına zararlı maddelerden arındırılan organik ürünler, sadece gıda maddeleri ile sınırlı kalmayıp hayatın her alanına giriyor.
Her geçen gün daha fazla ilgi görmeye başlayan organik ürünler, tohumundan ekimine, hasadından işlenmesine, üretiminden depolanmasına ve tüketiciye ulaşmasına kadar geçen tüm süreçler boyunca bağımsız kuruluşlar tarafından denetleniyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yetkilendirilen denetleme kuruluşları, üretimin her aşamasında insan sağlığını tehdit eden sentetik veya kimyasal ilaçlar, hormonlar, antibiyotikler ve katkı maddeleri kullanılıp kullanılmadığını, genetiğiyle oynanıp oynanmadığını ve temiz çevrelerde üretilip üretilmediğini kontrol ediyor. Üretimin her aşamasında olumlu not alan ürünler sertifikalandırılarak ’’organik’’ ürün olarak satılabiliyor.

Organik ürünler, yaygın olarak bilinenin aksine sadece taze sebze ve meyve gibi gıda maddelerinden de oluşmuyor. Kozmetik, bakım, tekstil ürünleri, bebek mamaları ve bisküvileri, bakliyatlar, kuruyemişler, zeytinyağları, süt ürünleri, bitkisel çaylar, baharat, oyuncak ve hatta kadın pedi gibi geniş ürün yelpazesinde organik ürünler tüketici ile buluşuyor.

Her Doğal Ürün "Organik" Değil
Kayseri’de faaliyete başlayan Türkiye’nin en büyük organik ürün satış mağazası Müdürü Nilay Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de organik ürünlerin son yıllarda rağbet görmeye başladığını ve organik ürün satışı yapan mağaza sayısının artmaya başladığını bildirdi.

Yaklaşık 350 metrekare büyüklüğündeki mağazalarının Türkiye’nin en büyük organik ürün satış mağazası olduğunu ifade eden Kılıç, bin 600 civarında sertifikalı ürün sattıklarını kaydetti.

Organik ürünlere ilginin her geçen gün artmasına rağmen helan halk arasında organik ürünler hakkında yeterli bilinç oluşmadığını dile getiren Kılıç, genellikle ’’doğal’’ olarak satılan ürünlerin ’’organik’’ ürünler ile karıştırıldığını belirtti.

Her doğal ürünün organik olmadığını vurgulayan Kılıç, şu bilgileri verdi:

’’Marketlerde alışveriş merkezlerinde, bakkallarda doğal ürünler satılıyor. Bir ürünün yüzde yüz doğal olması, herhangi bir katkı maddesi içermemesi demektir. Örneğin, doğal meyve suyu katkısız meyve suyu demektir. Bu meyve suyunun üretiminde kullanılan meyvelerde hormon veya kimyasal madde kullanılmış olabilir. Ancak organik meyve suyu, o meyve suyunun üretildiği meyvenin tohumundan itibaren denetlenmeye başlanır. Organik ürün kesinlikle insan sağlığına zararlı herhangi bir madde içeremez. Bu nedenle, insanlar, organik ürün sertifikası almış ürünleri gönül rahatlığı ile tüketebilir.’’

Organik Kadın Pedi Bile Var
Organik ürünlerin her geçen gün daha da çeşitlendiğinin de altını çizen Kılıç, genellikle organik ürünlerin taze sebze ve meyve gibi gıda maddelerinden oluştuğunun sanıldığını ifade etti.

İnsan sağlığı söz konusu olunca organik ürünlerin hayatın her alanına girdiğini belirten Kılıç, "Organik kadın pedleri, diğer pedlerin tüm risklerini ortadan kaldırıyor. Normal pedler, viskos, parfüm, dioksin, selüloz ve emici madde gibi kanserojen maddeler içerirken, organik kadın pedi tamamen doğal ve saf pamuktan imal ediliyor’’ diye konuştu.

"Organik Ürünler Sanıldığı Kadar Pahalı Değil"
Organik ürünlerin fiyatlarının da sanıldığı kadar pahalı olmadığına dikkati çeken Nilay Kılıç, organik ürünlerde kar oranının düşük tutulduğunu, bu nedenle bu ürünlerin normal ürünlere oranla sadece yüzde 20-30 daha pahalı olduğunu sözlerine ekledi.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2569 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim