• BIST 9079.97
  • Altın 2302.3
  • Dolar 32.3226
  • Euro 35.0903
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Orjinal ve eşdeğer ilaçların fiyatları yüzde 60 bandına çekildi

Orjinal ve eşdeğer ilaçların fiyatları yüzde 60 bandına çekildi
Daha önce orijinal ilaçlarda yüzde 100, eşdeğer ilaçlarda yüzde 80 ödeyen devlet, yeni uygulamayla orijinal ve eşdeğer ilaçlarda yüzde 60 üzerinden ödeme yapacak.

Daha önce orijinal ilaçlarda yüzde 100, eşdeğer ilaçlarda yüzde 80 ödeyen devlet, yeni uygulamayla orijinal ve eşdeğer ilaçlarda yüzde 60 üzerinden ödeme yapacak.

Orjinal ve eşdeğer ilaçların fiyatları yüzde 60 bandına çekildi. Daha önce orijinal ilaçlarda yüzde 100, eşdeğer ilaçlarda yüzde 80 ödeyen devlet, yeni uygulamayla orijinal ve eşdeğer ilaçlarda yüzde 60 üzerinden ödeme yapacak.
"Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararda Değişiklik Yapılması Hakkında Karar Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararla Beşeri İlaçların Fiyatlandırılmasına Dair Kararın 2’nci maddesinde yapılan değişikliğe göre Avrupa Birliği (AB) üyeleri arasından her yıl en az 5, en fazla 10 ülke "referans ülke" olarak Sağlık Bakanlığınca belirlenmeye devam edilirken, referans ülkelerin en geç iki ay öncesinden ilan edilmesi şartı getirildi. Daha önce bu süre 4 ay olarak düzenlenmişti. Referans fiyat "depocuya satış fiyatı" olacak. Bu fiyat, belirlenen ülkeler içinde ruhsatlı ve piyasada satışı olan orijinal ürünün depocuya iskonto hariç en düşük satış fiyatını oluşturacak. Ancak, ilgili ürünün imal veya ithal edildiği ülkeler, referans ülkelerin dışında olup bu ülkelerde referans ülke fiyatlarının altında belirlenmiş bir depocuya satış fiyatı var ise, depocuya satış fiyatı düşük olan ülkedeki fiyat, referans fiyat olarak kabul edilecek. Referans fiyat para birimi olarak Euro kullanılacak. İlgili ürünler için referans fiyatların takibinden ve Sağlık Bakanlığına beyan edilmesinden firmalar sorumlu olacak. Karala getirilen değişikliklerden bir diğeri ise Sağlık Bakanlığı gerekli gördüğünde ulusal veya uluslararası veri tabanlarını veya resmi yolları kullanarak beyan edilen referans fiyatların kontrolünü yapabilecek.

-DEPOCUYA SATIŞ FİYATI REFERANS FİYATI GEÇMEYECEK-

Halen piyasada satışta olan, Sağlık Bakanlığınca onaylanmış fiyatı bulunan veya ilk defa fiyat müracaatı yapılan ürünlerden; orijinal ürünlerin "depocuya satış fiyatı" jenerikleri piyasaya çıkıncaya kadar referans fiyatı geçemeyecek. Jeneriğine ruhsat verilen orijinal ürünün "depocuya satış fiyatı" Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı olacak. Orijinali ülkemizde bulunmayan ürünlerin depocuya satış fiyatı Sağlık Bakanlığı veri tabanında kayıtlı referans fiyatının yüzde 60’ı, ilk jenerikten itibaren tüm jenerik ürünlere de orijinal ürüne ait referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı kadar "depocuya satış fiyatı" verilebilecek. İlk jenerikle birlikte Sağlık Bakanlığınca belirlenen fiyat sonrası oluşacak referans fiyat düşmeleri yüzde 60’lık sınırın altına ininceye kadar "depocuya satış fiyatına" yansıtılmayacak. Referans fiyat yüzde 60 sınırının altına indiğinde ise yeni referans fiyatın yüzde 100’üne kadar "depocuya satış fiyatı" alınabilecek. Bu usul jenerik ürünler için de aynı şekilde uygulanacak. Jenerik ürünlerin depocuya satış fiyatı orijinal ürünlerin depocuya satış fiyatından yüksek olamayacak. Eski uygulamada orijinal ürünler, referans fiyatı geçmemek kaydıyla "depocuya satış fiyatı" alabiliyor, jenerik ürünler ise referans fiyatın yüzde 80’ine kadar "depocuya satış fiyatı"na sahip olabiliyordu. Hastane ambalajlı ürünlerde ise eski uygulamaya devam edilerek, ürünün perakende satışta olan diğer ambalajlarından, birim fiyatı en ucuz olanın en az yüzde 10 altında birim fiyatı olacak şekilde perakende satış fiyatı belirlenecek.

-İSTİSNA OLAN İLAÇLAR-

6 Şubat 2004 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile 20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin altında olan ilaçlar, depocuya satış fiyatı 3,56 TL’nin altında olan bütün ilaçlar, reçetesiz ilaçlar, kan ürünleri, tıbbi mamalar, radyofarmasötik ürünler ve enteral beslenme ürünleri için bu Karar hükümleri uygulanmayacak. Bu ürünlerin fiyatlandırılmasına ilişkin usul ve esaslar, Sağlık Bakanlığınca tebliğle ilan edilecek.

-YENİ REFERANS ÜLKELERİN BELİRLENMESİ HALİNDE PİYASADAKİ BÜTÜN ÜRÜNLER İÇİN YENİDEN BEYANNAME VERİLECEK-

Yeni referans ülkelerin belirlenmesi durumunda, piyasada mevcut olan ya da onaylanmış fiyatı bulunan bütün ürünler için yeniden beyanname verilecek. Referans fiyatları bu ülkelerden etkilenen ürünlerin depocuya satış fiyatlarının referans fiyatın en fazla yüzde 60’ı dikkate alınarak yeniden belirlenmesinde fiyat değerlendirme komisyonu yetkili olacak. Fiyatı orijinal ürünlerin referans fiyatına göre veya orijinal ürün Türkiye’de bulunmadığı için referans sistemine göre belirlenen jenerik ürünler için de aynı uygulama geçerli olacak.

-FİYAT DEĞERLENDİRME KOMİSYONU OLUŞTURULACAK-

Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı temsilcilerinin katılımıyla ilaçların fiyatlarını değerlendirmek amacıyla "Fiyat Değerlendirme Komisyonu" oluşturulacak. Komisyon, üç ayda bir olağan, gerektiği hallerde Komisyonda temsilcisi olan kurumlardan herhangi birinin daveti üzerine olağanüstü toplanarak bu Kararın uygulanmasına ilişkin usullerle ilgili veya ilaç fiyatlarının artırılması, azaltılması ya da aynı kalması yönünde kararlar alıp, ilaç fiyatlarının tespitinde kullanılacak olan "dönemsel euro değeri" ile "dönemsel euro değer bandını" belirleyecek. Dönemsel euro değer bandının alt sınırı dönemsel euro değeri olup, üst sınırı ise söz konusu alt sınır değerinin yüzde 10 fazlası olacak. Dönemsel euro değer bandının alt sınırının yüzde 5 eksiği ve üst sınırının yüzde 5 fazlası dahil olmak üzere bu aralıktaki kur gerçekleşmeleri, fiyat değişikliği için gerekçe olamayacak.

-ALT VE ÜST SINIRDAN YÜZDE 5’LİK FİYAT DEĞİŞİMİNDE KOMİSYON OLAĞANÜSTÜ TOPLANACAK-

Resmî Gazetede ilan edilen gösterge niteliğindeki Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının günlük euro döviz satış kuru gerçekleşmeleri esas alınarak her gün hesaplanacak olan doksan günlük hareketli aritmetik ortalama değerin, "dönemsel euro değer bandı"nın alt veya üst sınırlarının alt sınırdan aşağıya ve üst sınırdan yukarıya olmak üzere yüzde 5’i aşan oranda değişiklik göstermesi hâlinde, Sağlık Bakanlığının daveti üzerine Fiyat Değerlendirme Komisyonu olağanüstü toplanarak fiyatları değerlendirecek.
İlaçların fiyatlarında ancak Fiyat Değerlendirme Komisyonunca belirlenecek oranlarda artış yapılabilecek. Fiyat listesinde yapılacak değişiklikler, yayımlandığı tarihten 45 gün sonra uygulanmaya başlanacak. Ancak, fiyat listesine ilave edilen yeni ürünler için bu süre beklenilmeyecek. Firmaların kendi istekleriyle yapılan fiyat düşüşlerinde ise, eczane stoklarında oluşacak kayıpların telafi edileceğinin ilgili firma tarafından taahhüt edilmesi kaydıyla bu süre beklenilmeyebilecek. Komisyonun sekretarya hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülecek.
Kararla, uygulanmakta olan Karar’ın 8 inci maddesinin birinci ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırıldı. Karara "20 yıldan eski ilaç statüsü kazanmış ve depocuya satış fiyatı 6,79 TL’nin altında olan ilaçlar dışında kalan 20 yıllık ilaçlar 30 Nisan 2010 tarihine kadar referans fiyata göre fiyat alırlar" şeklinde geçici madde eklendi.

Haberx

Bu haber toplam 1674 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim