• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

Ormanda mantar toplayan kişilere "zehirlenme" uyarısı

Ormanda mantar toplayan kişilere "zehirlenme" uyarısı
Çorum'un Boğazkale Devlet Hastanesi Başhekimi Aykut Artar, doğadan toplanan yabani mantarlarla ilgili zehirlenme uyarısında bulundu.

Hitit Medeniyeti'nin başkenti Hattuşa'ya ev sahipliği yapan Çorum'un Boğazkale ilçesinde vatandaşların mantar mesaisi başladı. Yerel halkın yanı sıra mantar toplamak için çevre il ve ilçelerden Boğazkale'ye gelen vatandaşlar, antik kenti çevreleyen ormanlık alanda yabani mantar topluyor.

İlçede meşe mantarı olarak da bilinen ak mantarın yanı sıra evlek mantarı, kanlıca, söbelek, koçak, kuzugöbeği, istiridye mantarı gibi mantar türlerinden bolca bulunuyor.

Boğazkale Devlet Hastanesi Başhekimi Aykut Artar, AA muhabirine, yılın bu zamanları vatandaşların özellikle mantar zehirlenmelerine karşı dikkatli davranmaları gerektiğini söyledi.

İlçede mantar sezonunun başladığını hatırlatan Artar, "Yabani mantarlar ormanlık alanlarda, yol kenarlarında ve ağaç diplerinde yetişiyor. Bunlardan tüketen vatandaşlarımız, mantarın zehirli olabileceği ihtimali nedeniyle dikkatli olmalı." dedi.

Mantar zehirlenmelerinin çoğunun doğadan toplanan yabani mantarların bilinçsizce tüketilmesi sonucu oluştuğunu vurgulayan Artar, "Mantar zehirlenmesi daha çok sonbahar ve ilkbaharda görülür. Bu mevsimlerde yağış ve güneş ışığı, toprak ve sıcaklık koşulları mantar türlerinin büyümesi için gerekli ortamı oluşturmaktadır." diye konuştu.

Zehirlenme şüphesi yaşayan kişilerin vahit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurması gerektiğini vurgulayan Artar, "Mantar zehirlenmelerinde ortaya çıkan erken belirtiler karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal, kalp çarpıntısı, halüsinasyon, kan şekeri yükselmesi ve düşük tansiyondur. Mantarların böbrek ve karaciğer bozukluğu, alerji ve sonrasında şok geçirilmeye kadar gidebilecek sağlık sorunlarına neden olabilir. Vatandaşlar yabani mantardan uzak durmalı, tüketse bile dikkatli olmalı." ifadelerini kullandı.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 994 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim