• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Ortodonti Nedir?

Ortodonti Nedir?
Ortodonti tedavisi çapraşık dişlerin düzeltilmesi için ağız, diş ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş sorunlarını düzeltip, hastanın istediği dişlere kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

 

En fazla hasta başvurusu yapılan diş hekimliği branşlarından biri olan ortodonti normal diş yapısının olması gerektiğinden farklı olarak çapraşık diş yapılarının bozukluklarını düzeltmelere yönelik eğitim alan diş hekimlerinin uzmanlık alanıdır. Ortodonti tedavisi çapraşık dişlerin düzeltilmesi için ağız, diş ve kafa yapısını inceleyerek dişlerdeki çapraşık diş sorunlarını düzeltip, hastanın istediği dişlere kavuşmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Ortodontik Sorunlar Neden Oluşur?

Ortodontik sorunlar hastanın alt çenesinin önde ya da geride olması, iskeletsel bozuklukların olması veya çene yapısının uyumsuz olması durumların ortodontik sorunların oluşmalarından bazılarıdır. Örneğin, çocukluk döneminde biberon ile emzikler gereğinden fazla kullanıldığında ya da el parmaklarının emildiği durumlarda ortodontik sorunların ilerleyen dönemlerde ortaya çıkmasında etkili olduğunu belirtebiliriz.

Erken yaşlarda oluşan süt dişlerinin erken ya da geç kayıpları da ileride ortodonti tedavisi görmeye neden olan sorunlardan biridir. Kaynak: Bu noktada ortodonti uzmanları, geniş diş hekimliği uygulamalarının yanı sıra diş ve çene yapılarını da ilgilendiren her türlü sorunları çözüme kavuşturmaktadır. Dişlerde meydana gelen kapanış sorunları, çapraşıklık, eksiklik, ileri ve geri çene durumları, çene darlığı sorunları da ortodonti uzmanları tarafından tedavi edilmektedir.

Ortodonti Tedavi Süreci Nasıl İlerler?

Birkaç aşamadan oluşan ortodonti tedavisinde ilk olarak ortodontistin hastayı muayene ederek dişlerindeki uyumsuzluk, yamukluk, çapraşıklık gibi sorunları fark ederek sorunun büyük olup olmadığı ile tedavi olup olmaması hakkında hastalara bilgi vermektedir. Gerçekleşecek olan muayenede ortodonti uzmanı hastanın ağız yapısını detaylı olarak kontrol etmektedir. Sonrasında ise nasıl bir tedavi seçilmesi gerektiği hakkında en doğru bilgiyi hastaya aktaracaktır.

Hazırlık aşamasına geçildiğinde ise ortodonti için gerekli hijyen koşulları sağlanarak ağız içinde çürük olup olmadığı kontrol edilerek çürük varsa tedavi edilmelidir. Ağız bakımı kusursuz olarak yağıldıktan sonra hazırlık işlemleri tamamlanmış olur. Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra planlama aşaması ilerleyecek ve ortodontistiniz ölçüm ile analizlerini tamamladıktan sonra size tedavi seçeneklerini sunacaktır. Birden çok seçenek olmasının nedeni ise ortodonti tedavisini hastadan hastaya göre değişen bir tedavi yöntemi olmasından kaynaklıdır.

Tedavi süreci başladığı zaman ağza ekartör takılmaktadır. Bu apareyin amacı ise hastanın ağzının tedavi süreci boyunca açık kalması ve ortodontistin işini kolay yapmasını sağlamaktadır. Diş telleri iki farklı şekilde takılır. Bu yöntemlerden ilki indirekt bonding yöntemidir. Bu yöntemde dişlere yapıştırıcı ile brakteler yapıştırılmaktadır. Sonra da aralarından ark telleri geçirilerek lastikler takılmaktadır. Tedavi öncesinde ağzı ölçüleri alınan hastanın kalıpları hazırlanmaktadır. Doğru kontroller yapıldıktan sonra diş teli ya da sayınortodontinin şeffaf plakları ağza takılabilir hale gelmektedir.

Neden Şeffaf Plaklar Kullanılmalı?

Tedavi öncesinde ve sonrasın ağza takılan apareyler her zaman olmasa da gün içinde rahatsız edebilir. Fakat doktorunuz gerekli tavsiyeleri size verecektir. Fakat sayınortodonti şeffaf plakları rahatsızlık verici aşamaların hızlı bir şekilde geçmesi için özenle üretmektedir. Şeffaf plaklar hem ağızdan kolaylıkla çıkmakta hem de kullanırken rahat olduğundan tedavinin gidişatında hastayı mutlu etmektedir.

Takı çıkarılabilme özelliği sayesinde tedavi sürecini kolaylaştırmaktadır. Tedavi süresinde yaşanacak olan acı, sızı ve ağrıları yok ederek tedavi süresinin mutlu geçmesini sağlamaktadır. Ortodontistin önermiş olduğu şeffaf plakların ağzınıza sağlayacağı uyum sayesinde herhangi bir diş sıkması ya da çene rahatsızlığı yaşamazsınız. Aynı zamanda tedavi sürecini hızlandırarak normal tedavilerden daha erken sağlığınıza kavuşmanızı sağlarken sizleri çok daha güzel sağlıklı bir görünüme kavuşturacaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 12327 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim