• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Ortopedi Nedir ve Hangi Hastalıklara Bakar?

Ortopedi Nedir ve Hangi Hastalıklara Bakar?
Ortopedi kelimesinin etimolojisine baktığımızda Yunanca orthos - paedia kelimesinden türediğini görüyoruz.

 

Orthos, düzgün anlamına gelirken paedia ise çocuk anlamı taşımaktadır. Kelime kökeninden de anlaşılacağı üzere başlangıçta ortopedi terimi, yalnızca çocuklardaki kas - iskelet deformitelerinin düzeltilmesi ile ilgili çalışmalar yapmaktaydı. Çocukların iskelet, ayak deformiteleri ve omurga eğriliği gibi rahatsızlıklarını tedavi etmek adına özel çocuk hastaneleri kuruldu ve 1900’lü yıllara kadar ortopedi bölümü çocuklar özelinde hizmet verdi. Bu yıllardan sonra ise yetişkinlerin de iskelet - kas yapısıyla alakalı teşhis ve tedavileri gerçekleştirmeye başlayarak günümüzde modern ortopedi denilen seviyeye gelmek için gelişimini sürdürmeye devam etti.

ortopedi-nedir-ve-hangi-hastaliklara-bakar-1.jpg

Modern Ortopedi

Modern ortopedi, iskelet deformiteleri ve osteoartrit gibi dejeneratif hastalıkların etkilerini inceleyen, bunun yanında kırık kemiklerin, gerilmiş kasların, yırtık bağların, tendonların ve tüm travmatik yaralanmaların tedavisinin gerçekleştiren bir uzmanlık alanıdır. Ortopedi tedavi yöntemleri içerisinde geleneksel tıbbın yanı sıra fizik tedavi ve rehabilitasyon teknikleri de yer almaktadır.

Ortopedi Uzmanlık Alanı ve Ortopedi Doktoru

Ortopedi, temel olarak kas - iskelet sistemini ve onun sorunlarını inceleyen, gövdenin devinim dizgesinin morfolojisini ve işlevini değiştiren doğumsal, sonradan edinilmiş ya da travma sonucu oluşan lezyonları incelemeye, önlemeye ve tedavi etmeye yönelik tıp uzmanlık dalıdır. Önceleri yalnızca çocukların kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi eden ortopedi, zamanla gelişerek tedavi alanını genişletmiş ve iskelet sistemindeki her türlü yaralanma ve rahatsızlığın tedavisini kapsamaya başlamıştır. 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 5 yıllık uzmanlık eğitimini alan doktorlar, ortopedi uzmanı olarak görev yapmaktadırlar.

Ortopedik Rahatsızlıkların Tedavisinin Gerekliliği

İnsan vücudu, kas, iskelet, kemik, bağ ve sinirlerden meydana gelmektedir. Bu kas ve iskelet sistemi, kişiye hareket edebilme fonksiyonu sağlamaktadır. Kas ve iskelet sistemini ilgilendiren bir rahatsızlık, hareket edebilme yetisi de etkilemektedir. Doğuştan ya da sonradan, kaza ya da yaralanma sonucu ortaya çıkan her türlü problem, tedavi edilmediği takdirde hareket kabiliyetini kısıtlayabilir. Tüm rahatsızlıklarda olduğu gibi ortopedik hastalıklarda da tedavi sürecine en kısa sürede başlanmalıdır. Tedavinin gecikmesi ya da yapılmaması durumunda hareket kabiliyetini etkileyen ve ömür boyu sürebilecek yan etkiler gözlemlenmektedir.

ortopedi-nedir-ve-hangi-hastaliklara-bakar-2.jpg

Ortopedik Rahatsızlıklar ve Çeşitleri

Ortopedi, çocuklar üzerinde doğuştan gelen kas ve iskelet sistemi rahatsızlıklarını tedavi etmek için oluşturulan bir uzmanlık dalıyken teknolojinin ve imkanların gelişmesiyle birlikte, iskelet - kas sistemini ilgilendiren tüm rahatsızlıkların tedavisini gerçekleştirmeye başlamıştır. Ortopedi ve travmatoloji uzmanlık alanını ilgilendiren pek çok yaralanma ve kaza durumu yaşanabilmektedir. Ortopedi bölümü, vücudun rahatsızlık yaşayan bölgesini özel olarak tedavi altına almak üzere alt dallara ayrılmıştır.

Çocuk Ortopedi ve Travmatolojisi

16 yaş altı çocukların, doğumsal kalça çıkığı, serebral paralizi, çarpık ayak, kırıklar, doğumsal deformiteler, düz tabanlık, tümörler ve gelişimsel bozukluklarının tedavisi ile ilgilenen uzmanlık alanıdır.

El Cerrahisi ve Mikrocerrahi

Akut yumuşak doku travmaları, el ve bilek ağrıları, sinir sıkışmaları gibi rahatsızlıklar el cerrahisinin uzmanlık alanına girmektedir. Gelişen teknoloji ile ortaya çıkan mikrocerrahi yöntemi ile çıplak gözle görülemeyen iğne iplik yardımıyla damar ve sinir ameliyatları gerçekleştirilmektedir. Genellikle kaza sonucu kopan uzuvların yerine takılması ameliyatında uygulanan bir tekniktir.

Diz Cerrahisi ve Artroskopik Cerrahi

Diz eklemindeki menisküs, ön çapraz bağ, eklem kıkırdağı gibi yapıların yaralanmaları, sinovit (eklem zarının kalınlaşması), septik artrit (eklem içi iltihaplanma), orta dereceli diz eklemi kireçlenmesi ve eklem içi kırıklar artroskopik cerrahi ile tedavi edilen rahatsızlıklardan bazılarıdır.

Omuz ve Dirsek Cerrahisi

Omuz ve dirsekte tekrarlayan çıkıklar, aşırı kullanım ya da travmaya bağlı hastalıkların tedavisi, artroskopik ya da açık cerrahi yöntemleri ile gerçekleştirilir.

Ortopedik Onkoloji

Tüm kemik, kas ve yumuşak dokulardaki timörlerin medikal ve cerrahi tedavisini gerçekleştirir.

Ayak ve Ayak Bileği Cerrahisi

Ayak ve ayak bileğinde meydana gelen dejeneratif hastalıklar, ayak ve ayak bileği cerrahisi uzmanlık alanınca tedavi edilmektedir. Spor yaralanmaları, kırıklar, bağ yırtılmaları, kıkırdak yaralanmaları, tırnak batması ve ayak parmak deformiteleri, ilgilenilen rahatsızlıklardan bazılarıdır.

Kemik İltihapları (Osteomyelit) Tedavisi

Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kemik enfeksiyonlarını tedavi etmektedir.

Ekstremite Cerrahisi

Kol-bacak kemik uzatma ameliyatları başta olmak üzere; kemik deformiteleri, kaynamayan kırıklar ve kemik enfeksiyonları ile ilgilenmektedir.

Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü ve Ortopedi Randevu

Günümüzde artan teknolojik imkanlar ile birlikte artroskopik ve protez ameliyatların varlığı, insanların yaşam konforlarını artırmaktadır. Kalça ve diz protezi gibi ameliyatlar, yüksek başarı oranı ile gerçekleştirilmekte ve hasta bir gün sonra yürüyerek hayatına normal şekilde devam edebilmektedir. Ortopedik rahatsızlıkların tedavilerinin gecikmesi ya da yapılmaması durumu, kişide kalıcı hasarlar bırakabilmekte ve hareket yetisini kısıtlayıcı sorunlara yol açabilmektedir.

Erdem Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde 24 saat kesintisiz teşhis ve tedavi hizmetleri sunulmaktadır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 25913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim