• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Oruç zayıflama yöntemi değil

Oruç zayıflama yöntemi değil
Ramazan'ı perhiz fırsatı olarak görmeyin... Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilek Kızıklı Doğan, Ramazanda ideal beslenmenin öğün sıklığının normal hayata yakın şekilde uygulanması ile sağlanabileceğini belirterek, "

Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilek Kızıklı Doğan, Ramazanda ideal beslenmenin öğün sıklığının normal hayata yakın şekilde uygulanması ile sağlanabileceğini belirterek, " Oruç Zayıflama yöntemi değildir" dedi.

Oruç tutan kişilerin yaklaşık 12 saat açlık ile karşı karşıya kaldığını, bu açlık süresi içinde kan şekerinin düştüğünü belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilek Kızıklı Doğan, oruç tutan kişilerin mutlaka sahura kalkmasını istedi. "Oruç tutan kişi sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi kan şekerini dengelemek için mutlaka uygulanmalıdır."diyen Doğan, beslenmede dikkat edilecek noktaları şöyle sıraladı:

"Öğünler Sahur, hafif İftar, Akşam yemeği ve Ara Öğün şeklinde düzenlenmeli. Sahura kalkıldığında midede uzun süre kalacak ve kan şekerinde ani değişiklik yaratmayacak besinler seçilmeli. Sahur yemeğinde süt, yumurta, domates, salatalık, yeşil sebzeler ve tercihen tam buğday unundan yapılmış ekmekten oluşan hafif bir kahvaltı yapılmalı. Çorba, sebze ve zeytinyağlı yemeklerden oluşan bir öğün tercih edilmeli. Vücut direncini artırmak ve vücuda yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak için sebze ve meyveler sık tüketilmeli. Aşırı yağlı, tuzlu, şekerli ve unlu gıdalardan uzak durulmalı. İftara peynir, domates, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanmalı. 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmeli. Yemekten sonra sütlü tatlılar tercih edilmeli. Hava sıcaklığı nedeniyle kaybolan su ve mineral kaybını yerine koyabilmek amacıyla iftardan itibaren sahur sonuna kadar bol su ve sıvı (ayran, taze sıkılmış meyve suları, sebze suları gibi) alımına özen gösterilmeli. Azar azar ve iyi çiğneyerek yemek yenilmelidir. İftar yemeğinden sonra kısa mesafeli yürüyüşler yapılarak sindirime yardımcı olması sağlanmalı. Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce sahur yapmanın zararlı olduğu unutulmamalı. Kronik hastalığı olan kişiler, oruç tutmadan önce ilgili uzman hekime danışmalı Şişmanlık sorunu olan kişiler bu dönemi bir perhiz fırsatı olarak görmesi yanlış. Oruç tutmak ile kilo verilmez.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2739 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim