• BIST 9473.71
  • Altın 2495.182
  • Dolar 32.5987
  • Euro 34.8369
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Özel diyaliz merkezleri kapanıyor

Özel diyaliz merkezleri kapanıyor
Özel Diyaliz Merkezleri Derneği (DİADER) Başkanı Mustafa Işık, sektördeki 400 merkezin tamamına yakınının kapanma yolunda olduğunu belirterek, "Devlet 40 bin diyaliz hastasını ölüme terk ediyor" dedi.

Özel Diyaliz Merkezleri Derneği (DİADER) Başkanı Mustafa Işık, sektördeki 400 merkezin tamamına yakınının kapanma yolunda olduğunu belirterek, "Devlet 40 bin diyaliz hastasını ölüme terk ediyor" dedi.

Konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Işık, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) 5 yıl öncesinin fiyatları ile kendilerinden hizmet satın almaya devam ettiğini söyledi. Işık, şöyle devam etti:

"Sosyal Güvenlik Kurumu her yıl güncellemesi gereken ve devletin satın alacağı sağlık hizmetlerinin bedellerinin yer aldığı 2009 Sağlık Uygulama Tebliği’ni (SUT) hala yayınlamadı. Ticari kaygıları artık bir kenara bıraktık. Ayakta kalma mücadelesi veriyoruz. Çünkü, hayati önem taşıyan bir sağlık hizmeti verdiğimiz için bu hizmeti kestiğimizde hastalarımızı ölüme terk etmiş oluyoruz. Bu nedenle özel diyaliz merkezleri, bugüne kadar maliyetlerinin de altında fiyatlarla hizmet sunmayı sürdürdü. Ancak bu fiyatlarla, artık sektördeki kuruluşların ayakta kalması mümkün değil."

40 BİN HASTA ÖLÜM RİSKİ İLE KARŞI KARŞIYA

Türkiye'de yaklaşık 55 bin diyaliz hastası bulunduğunu ve bunun 40 bine yakınına tedavi hizmeti sunan sektörün komaya girdiğini vurgulayan Mustafa Işık, “SGK, 300 milyon lira tasarruf etmeye çalışırken göz göre göre, 40 bin diyaliz hastasını ölüm riski ile karşı karşıya bırakıyor. Özel diyaliz merkezleri, teker teker faaliyetlerini durdurmaya başladı. Böyle giderse sektördeki 400 merkezin tamamına yakını, çok kısa sürede kapanacak” diye konuştu.

10 bin kişi işsiz kalacak

Sektörün 15 bin kişiye istihdam sağladığını kaydeden DİADER Başkanı, “Sektörde, yaklaşık 10 bin çalışan işyerleri kapandığı için çok yakında işsiz kalacak” dedi.

Konuyu Başbakan’a kadar götürdüklerini ifade eden Işık, “Sayın Başbakan’ın konuya göstermiş olduğu hassasiyet ve yakın ilgiye rağmen, maalesef soruna hala bir çözüm getirilmemiştir. Devletimizin bu soruna en kısa sürede bir çözüm bulacağını umut ediyoruz” diye konuştu.

Diyaliz tedavisinin bir seansı 170 liraya mal oluyor

“En son 2005 yılında güncellenen ve 2006 yılında hizmet paketine yapılan ilavelerle reel olarak düşürülen diyaliz hizmeti satın alma fiyatı, halen 138 liradır” diyen DİADER Başkanı, “Biz ise bu hizmeti, ancak 170 liraya mal edebiliyoruz. Ayda yaklaşık 12 tedavi sunduğumuz bir hasta için yaklaşık 400 lira, yılda ise 5 bin lirayı kendi cebimizden ödüyoruz. Yani özel diyaliz merkezleri her yıl 200 milyon lira zarar ediyor. Enflasyon ve diğer maliyet artışları nedeni ile bu rakam her geçen gün artmaktadır. Vicdani sorumluluğumuz gereği, hastalarımıza hizmet vermek için bugüne kadar direndik. Tüm özkaynaklarımızı da bu yolda tükettik. Artık durum sosyal sorumluluk olmaktan çıktı ve bir iflas tablosuna dönüştü. Bu koşullarda ayakta durma şansımız maalesef kalmadı” dedi.


Hürriyet

Bu haber toplam 1877 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim