• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Özel hastane devletten yüzde 37 daha ucuz

Özel hastane devletten yüzde 37 daha ucuz
Ekim'de yürürlüğe giren yeni Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT), üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerini özel hastanelere kıyasla hasta için daha pahalı hale getirdi. Üniversite hastanelerinden özel hastanelere kıyasla yüzde 176 daha pahalı hizmet alını

Ekim'de yürürlüğe giren yeni Sağlıkta Uygulama Tebliği (SUT), üniversite ve Sağlık Bakanlığı hastanelerini özel hastanelere kıyasla hasta için daha pahalı hale getirdi. Üniversite hastanelerinden özel hastanelere kıyasla yüzde 176 daha pahalı hizmet alınıyor.

Hukukçu ve Tıp Doktoru Avukat Erkin Göçmen "Özel hastaneyle devlet hastanesi arasında karşılaştırma yapıldığında devlet hastanelerinin yüzde 37 daha pahalı olduğu görülüyor. Bu oran özel dal merkezlerine gelindiğinde ise yüzde 100'ü geçiyor" dedi. Bu tablo karşısında SGK'nın daha ucuz olmasına rağmen özel sağlık sektöründen hizmet alımına dönük katılım payları gibi caydırıcı tedbirler almasının mantığı olmadığını savunan Göçmen, "Bu kuruluşlara yönelik bir güvensizlik varsa denetimler artırabilir. Kaldı ki özel sağlık kuruluşlarının denetimi her zaman daha kolaydır. Ancak kamu sağlık kuruluşları için böyle bir durum söz konusu değildir" dedi.

SUT ile "SGK'nın özel sağlık sistemine kaynak aktardığı" iddialarının boşa çıktığını söyleyen Göçmen, gelinen noktada SGK'nın ödediği rakamlarda orta ölçekli devlet hastaneleriyle özel hastanelerin hemen hemen aynı durumda olduğunu ifade etti. Göçmen, "Kurum, örneğin bir kardiyoloji hastasının sözgelimi hipertansiyonun ayakta tedavisi için üniversite hastanesine 56 YTL, Sağlık Bakanlığı eğitim hastanesine 45 YTL, orta ölçekli devlet hastanesine 26 YTL, özel hastaneye 27 YTL ödeme yapıyor" dedi. Hasta tarafından ödenen katkı payları çıkarıldığında hastanın SGK'ya gerçek maliyetinde dengenin bozulduğunu vurgulayan Göçmen, bu rakamların özel hastanede 21 YTL iken üniversite hastanesinde 50 YTL, eğitim hastanesinde 41 YTL ve orta ölçekli devlet hastanesinde 27 YTL olduğunu kaydetti. Göçmen, diğer branşlar için de durumun aynı olduğunu belirtti.
 
Pratisyen hekimlikte fark 11 kat
Pratisyen hekimlik hizmetlerinde özel ile devlet hastanesi arasındaki maliyet farkının 11 katı bulduğuna dikkat çeken Göçmen, bu hizmetin maliyetinin sağlık ocağı, verem savaş dispanseri veya ana-çocuk sağlığı merkezlerinde 11 YTL, özel poliklinikte ise 1 YTL olduğunu belirtti. Ortalama maliyetler düşünüldüğünde SGK'nın üniversite hastanelerinden özel hastanelere kıyasla ortalama yüzde 176 daha pahalı hizmet aldığını söyleyen Göçmen, devlet hastanelerinin özel hastanelere kıyasla yüzde 37 daha pahalı olduğuna ve bu oranın özel dal merkezlerinde yüzde 100'ü aştığına değindi. Göçmen, "Bu tablolardan özel sağlık kuruluşlarının kamu sağlık kuruluşlarına göre SGK'ya daha ucuz hizmet sundukları kanıtlanmaktadır" dedi.
 
Ayaktan tedavide ortalama
maliyetler
(YTL)
Eğitim
35.7
İlçe devlet
9.1
Devlet*
22
Özel tıp
12
Özel dal
10.4
Hastane
16
 
*100-500 yataklı


Bu haber toplam 1847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim