• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Özel hastanede A gribi testleri tartışma yarattı

Özel hastanede A gribi testleri tartışma yarattı
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerdeki A gribi testlerini yasaklarken, bakanlığın aşı komitesindeki uzmanlar, bu testlerle tam teşhisin mümkün olmadığını öne sürüyor

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerdeki A gribi testlerini yasaklarken, bakanlığın aşı komitesindeki uzmanlar, bu testlerle tam teşhisin mümkün olmadığını öne sürüyor

A gribi salgınının ardından pek çok kişi tedavi gördüğü özel hastanede test yaptırıyor. Ancak A gribi olup olmadığının belirlenmesi için yapılan bu testleri özel sağlık sigortaları karşılamıyor. Hastanelerde çeşit çeşit fiyata yapılan testlerin sonucunda hastalara "negatif" ya da "pozitif" yani "virüsü taşıyorsunuz" şeklinde sonuçlar veriliyor. Bakanlık bu konuda yasaklama kararı alırken, uzmanlar da "o testler doğru sonuç vermiyor" yorumunu yaptı. Burundan alınan sürtü veya zatürreeye çeviren hastalarda akciğerden alınan biyopsi ile yapılan H1N1 testleri yalnızca Hıfzıssıhha Merkezleri ve İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ndeki referans laboratuvarında yapılabiliyor. Testler Türkiye'nin her yerinden Sağlık Müdürlükleri kanalıyla Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı'na gönderiliyor. Sağlık Bakanlığı Aşı Danışma Komitesi üyeleri, özel hastanedeki testlerle ilgili şunları söyledi:

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan (Enfeksiyon Hastaları Derneği Başkanı): Hiç bilmiyoruz ve önermiyoruz. İstanbul Üniversitesi ve Hıfzıssıhha merkezlerinde yapılan testler standardize edilmiştir ve gerekli görüldüğü zaman ücretsiz yapılır. Özel hastanelerde ciddi paralar alınıyor. Metotları belli değil. Gereksiz vakalara yapılıyor. Sağlık Bakanlığı uyarı yazısını yaptı, 'yapılmamalı' dedi ama kontrol edemiyoruz. Gideri 40-50 lira olan testleri 580 liraya yapıyorlar.

Prof. Dr. Selim Badur (İstanbul Üniversitesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi): Hangi testi kullandıklarını bilmiyoruz. Şu veya bu testi yapıyorlar diyemiyoruz. Çünkü denetim yok. Bu test hızlı da olsa moleküler de olsa burundan yapılır. Özel hastanelerin hangi yöntemi kullandıklarını bilmiyorum. Bunlar ticari kuruluşlar, kar etmeye çalışıyorlar. İstanbul Üniversitesi'ne ateşi olmayan, burnu akmayan birisi gelirse biz test yapmıyoruz. Özel hastaneler ise yapıyorlar. Özel hastanelerin salgına yaklaşımında bir problem var.

Prof. Dr. Haluk Eraksoy (İstanbul Üniversitesi Enfeksiyon Anabilim Dalı Başkanı): Sağlık Bakanlığı özel hastanelerde yapılan bu testleri yasaklamış, yapılmıyor diye biliyorum. Yasaklanan testleri yaptırmamak lazım, önermem.

Prof. Dr. Mustafa Bakır (Marmara Üniversitesi Çocuk İnfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı): Devlet sadece hastanede yatanlara bu testi yapıyor. İnsanlar da merak ediyor, bilmek istiyorlar ama bence bu kadar yaptırmaya gerek yok. Zaten çok pahalı.


Sabah

Bu haber toplam 2514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim