• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Özel Hastaneler Eşitlik İstiyor

Özel Hastaneler Eşitlik İstiyor
Özel Hastaneler Platformu, özel ve kamu sağlık kuruluşları arasındaki ayrımın kaldırılmasını istedi.

Özel Hastaneler Platformu, özel ve kamu sağlık kuruluşları arasındaki ayrımın kaldırılmasını istedi.

Özel Hastaneler Platformu tarafından hazırlanan raporda, özel sağlık kuruluşlarının da doğal gaz, elektrik, su gibi hizmetlerden kamu kurumları gibi yararlanmaları gerektiği belirtildi.

ANKARA (ANKA) Özel Hastaneler Platformu, özel ve kamu sağlık kuruluşları arasındaki ayrımın kaldırılmasını istedi. Platform tarafından özel sağlık sektörünün sorunlarıyla ilgili olarak hazırlanan "Özel Sağlık Sektörü yatırımlarının Önündeki Engeller ve Yapılması Gerekenlere İlişkin Rapor; Başbakanlık, Sağlık Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderildi. Raporda yeni düzenlemelerde kamu-özel sektör sağlık kuruluşları arasındaki ayrımın kaldırılması gerektiği dile getirildi.

Doğal gaz, elektrik, su gibi hizmetlerden kamu kurumları gibi yararlanmak istediklerini belirten özel sağlık kuruluşları, yeni düzenlemelerde kamu-özel sektör uyumu olması gerektiğine dikkat çekti. Ayrıca özel hastaneler hazırladıkları raporda, özel sektörün sağlık hizmeti sunumundaki payının artırılması, kamu ve özel sağlık kurumlarının rekabet etmelerinin sağlanması gerektiğini bildirdi. Özel sağlık sektörünün hizmet sunumunu sürdürebilmek için 1,5 milyar dolarlık yatırım yapıldığının kaydedildiği raporda, "İlgili kurum ve kuruluşların özel sağlık sektörünü "çözüm ortağı" olarak görmesi ve bu sektöre "devlet politikası" ile yaklaşılması gerekmektedir" denildi.

Raporda, özel sağlık sektörünün yatırım yapmasının, yeni sağlık kuruluşu açıp işletmesinin ve var olan sağlık kuruluşlarının geliştirmesinin önünde pek çok engel bulunduğuna dikkat çekildi. 1933 yılında çıkarılmış olan 2219 Sayılı Hususi Hastaneler Kanunu'nun kaldırılması gerektiği belirtilirken, sadece özel sektör tarafından açılacak kurum ve kuruluşlara kanun hazırlamak yerine, tüm sağlık kuruluşlarını kapsayan "Sağlık Kurum/Kuruluşlarının Ruhsatlandırılması ve İşletilmesi Kanunu" çıkartılması önerildi.

ÖZEL-KAMU AYRIMI KALDIRILSIN

Ö
zel ve kamu sağlık kurumu ayrımının kaldırılması gerektiğinin ifade edildiği raporda, bu kuruluşların doğal gaz, elektrik, su gibi belediye hizmetlerinden kamu kurumları gibi yararlanması gerektiği kaydedildi.

Raporda ayrıca özel sağlık kurum ve kuruşlarının "mesleki birlik" veya "konfederasyon" adı altında yapılanmalarına imkan verilmesi istendi. Birlik veya konfederasyon şeklinde ortaya çıkacak olan yeni yapıya ruhsatlandırma ve akreditasyon gibi yetkiler verilmesi gerektiği vurgulandı. Sağlık kuruluşlarının ruhsatlandırılma süreçlerinin kısaltılması üzerinde de durulan raporda, "Ruhsatlandırma öncesi istenen personel sayısı faaliyete esas personel sayısı ile aynı olmamalıdır. İşletmeler aylarca öncesinden personel sözleşmeleri yapmak, kurum ve kuruluş hasta kabul edemediği halde çalışanlara maaş ödemek zorunda kalmaktadır" denildi.

"SAĞLIK BAKANLIĞI SADECE KAMU HASTANELERİNİN BAKANLIĞI OLMAMALI"-

Raporda uygulamaların ve yeni düzenlemelerin kamu-özel sektör uyumu içinde gerçekleşerek, hizmet içi eğitimlerinde beraber yapılması gerektiğine işaret edildi. Sağlık Bakanlığı'nın tüm ülkenin sağlık hizmetlerinden sorumlu olduğu gerçeğine uygun hareket etmesi gerektiğinin vurgulandığı raporda "Bakanlık sadece kamu hastanelerinin bakanlığı gibi davranmamalı, tüm sektörü kucaklayıcı olmalıdır" denildi. Raporda ayrıca özel sektörün sağlık hizmet sunumundaki payının arttırılması gerektiği de ifade edildi.(ANKA)

Bu haber toplam 1709 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim