• BIST 9685.49
  • Altın 2813.908
  • Dolar 33.8863
  • Euro 37.5669
  • Ankara 31 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 28 °C

Özel hastaneler işsizlerin umudu oldu 2008'de 10 bin eleman alınacak

Özel hastaneler işsizlerin umudu oldu 2008'de 10 bin eleman alınacak
Daralan istihdam piyasasında işsizlerin yeni umudu özel sağlık sektörü oldu. Son iki ayda 180 özel hastane, tıp merkezi ve branş hastanesinin ruhsat başvurusunda bulunmasıyla, 10 bin kişiye iş kapısı açıldı.

Daralan istihdam piyasasında işsizlerin yeni umudu özel sağlık sektörü oldu. Son iki ayda 180 özel hastane, tıp merkezi ve branş hastanesinin ruhsat başvurusunda bulunmasıyla, 10 bin kişiye iş kapısı açıldı.

Medicana, Lokman Hekim gibi büyük hastanelerin yanı sıra birçok özel tıp merkezleri daha açılmadan 70 binin üzerinde iş başvurusu aldı. Hal böyle olunca vatandaşlar tedaviden çok iş için hastanelerde kuyruklar oluşturdu. Özel sağlık kuruluşları idari personel, sekreter, hasta danışmanı, güvenlik görevlisi, hasta kabul uzmanları, temizlikçi ve halkla ilişkiler birimlerine eleman alımı yapıyor. Hastanelerdeki en düşük personel maaşı 500 yeni lira. İdari görevde bulunanların ücretleri ise 3 bin yeni lirayı geçiyor. Hastaların özel sağlık kuruluşlarında tedavi imkanına kavuşmasıyla birlikte hastane kurmak için yapılan başvurularda büyük bir artış gözlendi. Hasta potansiyelinin arttığını gören yatırımcılar, Sağlık Bakanlığı'nın yolunu tuttu. 2007 öncesinde her yıl ortalama 40 özel sağlık kuruluşu için ruhsat başvurusu yapılırken, bu rakam son iki ayda 180'e fırladı. Birçok ilde özel hastane ve tıp merkezi inşaatları devam ediyor. Önümüzdeki ay içinde Ankara'da iki büyük hastane, hasta kabul etmeye başlayacak. Türkiye genelinde buna benzer birçok yatırım kurdele kesmeye hazırlanırken, eleman alımları da tüm hızıyla devam ediyor.

Medicana Sağlık Grubu'nun İstanbul, Ankara ve Konya'da açacağı üç hastaneye toplam 2 bin eleman alınacak. Şoför, aşçı, çamaşırhane görevlisi, güvenlik, muhasebeci, temizlikçi kadrolarına şimdiden başvurular 20 bine ulaştı. Sadece başkente kurulacak 225 yataklı hastane 300 doktor, 200 hemşire, 100 destek sağlık personeli ve 200 idari olmak üzere toplam 800 elemanla fabrika kadar istihdam sağlayacak. Medicana Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Bozkurt, "Eleman arıyoruz, ilanına çıkar çıkmaz internet ve elden binlerce başvuru yapıldı. Şu anda seçmeler yapıyoruz." dedi. Halihazırda 2 bin kişi istihdam ettiklerini söyleyen Bozkurt, yeni hastanelerle birlikte 6 bin kişiye ekmek kapısı olacakları bilgisini verdi. Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı yönetmeliklere atıfta bulunan Bozkurt, "Bakanlığın sektöre getirdiği standartlar doğru, ancak keşke bazı maddeleri özel sektörle konuşup karar verip yapsaydı." şeklinde konuştu. Birkaç güne kadar açılması beklenen Sincan'daki Lokman Hekim Hastanesi'nde ise sağlık personeliyle birlikte 400'e yakın personel işe başladı. Hastane yetkilileri ilerleyen günlerde bu rakamın 700'lere çıkacağını belirtiyor. Hastaneye kısa süre içinde 8 bin kişi iş başvurusunda bulunurken, haberleşme, özel sigortalar, yatış taburcu, hasta ilişkileri gibi bölümlere eleman alımları sürüyor.

Türkiye'de altı yıl öncesine kadar 65 olan özel hastane sayısının 3 bine ulaştığını söyleyen Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği Başkanı Ramazan Aydın, sektörün 160 bin kişiye istihdam sağladığını söyledi. Doktor ve hemşire dışında çalışanların 100 bine yaklaştığını dile getiren Aydın, yeni sağlık kuruluşlarının hizmete girmesiyle bu rakamın 115 binlere çıkacağını ifade etti. Aydın, Sağlık Bakanlığı'nın özel sektöre yönelik çıkardığı yönetmelikleri eleştirerek "6 ay sonra 3 bin dolayındaki özel sağlık kuruluşunun yüzde 80'i kalmayacak." görüşünü dile getirdi. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Kürşad Özdemir, "Benim merkezimde 49 kişi çalışıyor, hasta sayısı arttıkça kapasite artırmak zorunda kalıyoruz ve yeni eleman alımları yapıyoruz." dedi. Bir tıp merkezinde en az 30 kişinin çalıştığını dile getiren Özdemir, ruhsatlandırmaların yapılmasının ardından sektörün istihdam edeceği eleman sayısının 6 bine çıkacağına dikkat çekti. Özel hastane sayısının artmasıyla sağlıkta rekabetin çeşitlendiğini söyleyen Özdemir, vatandaşın nerede iyi tedavi hizmeti alırsa oraya gitme lüksü bulunduğunu kaydetti.

Bakanlık: Özel sağlık sektörünün gelişmesini destekleyeceğiz

Sağlık Bakanlığı, çıkarılan son iki yönetmelikle eleştiri oklarının hedefi haline gelse de özel sektörün gelişmesini desteklemeye devam edecek. Bakanlık müsteşarı Fevzi Gümrükçüoğlu, yüzde 15'lerde olan özel sağlık sektörünün büyüklüğünü yüzde 25'e çıkarmayı amaçladıklarını açıkladı. Son düzenlemelerin özel hastane, tıp ve dal merkezlerini kapatma amacı taşımadığını vurgulayan Gümrükçüoğlu, "Yatırımların Türkiye'nin geneline yayılmasını amaçlıyoruz. Büyük şehirlerde aynı mahallede 10 özel sağlık kuruluşu yerine ihtiyaç olan yerlerde açılmasını teşvik edeceğiz." dedi.

Bu haber toplam 1537 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim