• BIST 9998.43
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 30 °C
  • İzmir 23 °C

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ekleri karşılaştırma tablosu - 20.04.2018

Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Ekleri karşılaştırma tablosu - 20.04.2018
Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Eklerinde hangi maddeler değişti, değişiklikler hakkında açıklamalar. Sağlık Aktüel tarafından yapılan karşılaştırmalı tablo aşağıdadır.
MaddeEski HaliYeni HaliYürürlük / Açıklama

 

Ön izin

Madde 9-

İlave fıkra

Özel hastane ön izin belgesinde hastanenin yatak kapasitesi belirtilir ve hastane bu kapasite ile ruhsatlandırılır. İmar mevzuatından kaynaklı ön izin projesinde belirtilen kapasite fazlası bina yatırımları hastaneye ilave kapasite hakkı vermez. Bakanlıkça onaylanmış ön izin projesine aykırı şekilde kapasite artırmaya yönelik mekân, oda kat ilavesi veya ön izinden fazla hizmet alanı bulunması halinde ilgili sağlık tesisi ruhsatlandırılmaz.

(Ek:RG- 20/04/2018 -30397/1. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin 9 uncu maddesine yeni bir fıkra eklendi.

Özel hastane statüsünde birleşme ve taşınmalar

Madde 68-

Ancak bulunduğu ilden başka bir ile taşınma işlemi, Bakanlıkça yapılan planlamalara uygun bulunması halinde yapılabilir.

Ancak taşınma işlemi, Bakanlıkça yapılan planlamalara uygun bulunması halinde yapılabilir.

(Değişik:RG- 20/04/2018 -30397/2. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin 68 inci maddesi değiştirildi.

İl içi taşınma işlemi, Bakanlıkça yapılan planlamalara uygun bulunması halinde yapılabilecek.

Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

Ek Madde 5 – m bendi

m) Özel hastaneler Bakanlığın izni ile; planlama kapsamındaki ünite ve merkezleri ilgili mevzuatına uygun olmak kaydıyla başka özel hastaneye devredebilir veya özel hastaneler kendi aralarında veya tıp merkezleri ile karşılıklı kadro değişimi yapabilir. Ancak, il dışına ünite ve merkez devri ile karşılıklı kadro değişimi, Bakanlık planlamalarına uygun bulunması halinde yapılabilir.

m) Özel hastaneler ve tıp merkezleri; Bakanlığın izni ve planlamalarına uygun olmak kaydıyla toplam uzman hekim kadrosundan 33’ün üstünde olanları aynı il içerisinde özel hastaneler veya tıp merkezlerine devredebilir.

(Değişik:RG- 20/04/2018 -30397/3. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin Ek 5 inci maddesinde düzenlemeler yapıldı. Birinci fıkrasının (m) bendi değiştirildi.

m bendine göre, özel hastaneler planlama kapsamındaki ünite ve merkezleri ilgili mevzuatına uygun olmak kaydıyla başka özel hastaneye devredebiliyor veya özel hastaneler kendi aralarında veya tıp merkezleri ile karşılıklı kadro değişimi yapabiliyordu, bu hüküm iptal edildi, bunu yerine “Özel hastaneler ve tıp merkezleri; Bakanlığın izni ve planlamalarına uygun olmak kaydıyla toplam uzman hekim kadrosundan 33’ün üstünde olanları aynı il içerisinde özel hastaneler veya tıp merkezlerine devredebilir.” hükmü getirildi

Özel hastanenin kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla izin verilebilecek hususlar

Ek Madde 5 - (p) bendi

p) Özel hastane bulunduğu il içerisinde başka bir yere taşınabilir. Özel hastanenin bulunduğu il dışına taşınması için Bakanlığa başvurulur. Bakanlık başvuruyu, planlama ilkeleri çerçevesinde sağlık kuruluşu hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilde verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri ile uzman ve tabip dağılımı yönünden daha az yoğunluklu bölgeleri öncelikle dikkate alarak değerlendirir. Başvuru uygun görülür ise Bakanlıkça taşınmasına izin verilir.

p) Özel hastanelerin bulunduğu il içerisinde veya başka bir ile taşınması için Bakanlığa başvurulur. Bakanlık başvuruyu, planlama ilkeleri çerçevesinde sağlık kuruluşu hizmeti sunulması için öngörülen asgari nüfus ve/veya ilde verilmesi hedeflenen sağlık hizmetleri ile uzman ve tabip dağılımı yönünden daha az yoğunluklu bölgeleri öncelikle dikkate alarak değerlendirir. Başvuru uygun görülür ise Bakanlıkça taşınmasına izin verilir.

(Değişik:RG- 20/04/2018 -30397/3. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin Ek 5 inci maddesinde düzenlemeler yapıldı. Birinci fıkrasının (p) bendi değiştirildi.

Hastanenin il içinde başka bir yere taşınması planlama kapsamına alındı.

Ruhsatlı hastane binalarının uyumu ve mimari proje değerlendirmeleri

Geçici Madde 2- Dördüncü fıkrası

Bu madde kapsamındaki özel hastaneler, talep etmeleri halinde uyum süresince hastanenin tamamında faaliyetlerini askıya alabilirler. Ancak bu hastaneler en fazla dört yıl süreyle, yalnızca ek-13’te belirtilen belgeleri sağlamak kaydıyla bu Yönetmelikte ruhsatlandırılmış hastaneler için öngörülen muafiyet şartları da dahil olmak üzere fiziki şartları taşıyan aynı il içerisindeki başka bir binada mevcut kadro ve kapasiteleriyle faaliyet gösterebilir. Bu hastanelerin mimari projesi müdürlükçe onaylanarak en fazla dört yıl süreliğine geçerli olmak üzere, ruhsat harcı alınmaksızın müdürlükçe geçici ruhsatname ve geçici faaliyet izin belgesi düzenlenir.

Bu madde kapsamındaki özel hastaneler, talep etmeleri halinde uyum süresince hastanenin tamamında faaliyetlerini askıya alabilirler. Ancak bu hastaneler uyum süresinde, yalnızca ek-13’te belirtilen belgeleri sağlamak kaydıyla bu Yönetmelikte ruhsatlandırılmış hastaneler için öngörülen muafiyet şartları da dahil olmak üzere fiziki şartları taşıyan aynı il içerisindeki başka bir binada mevcut kadro ve kapasiteleriyle faaliyet gösterebilir. Bu hastanelerin mimari projesi müdürlükçe onaylanarak uyum süresinde geçerli olmak üzere, ruhsat harcı alınmaksızın müdürlükçe geçici ruhsatname ve geçici faaliyet izin belgesi düzenlenir.

(Değişik:RG- 20/04/2018 -30397/4. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin Geçici ikinci maddesinin Dördüncü fıkrasında düzenlemeler yapıldı.

Geçici 2. Madde kapsamındaki faaliyetini askıya alan özel Hastaneler Yönetmelikte belirtilen belge ve şartları sağlamaları şartıyla en fazla dört yıl süreliğine fiziki şartları taşıyan aynı il içerisindeki başka bir binada mevcut kadro ve kapasiteleriyle faaliyet gösterebiliyordu ve en fazla dört yıl süreliğine geçerli olmak üzere, ruhsat harcı alınmaksızın müdürlükçe geçici ruhsatname ve geçici faaliyet izin belgesi düzenleniyordu. Dört yıl şartı kaldırıldı, birinci fıkrada yer alan “Uyum süresi yedi yılı geçemez.” ibaresi geçerli olacak.

Ruhsatlı hastane binalarının uyumu ve mimari proje değerlendirmeleri

Geçici Madde 2- Beşinci fıkrası

Dördüncü fıkra kapsamında bulunmayan hastaneler talep edilmesi halinde en fazla dört yıl süreyle mevcut kadroları ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yer alan poliklinik ve/veya laboratuvar fiziki şartları ile tıbbi donanımı sağlamaları kaydı ile aynı il içerisinde ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunabilir. Bu hastanelere en fazla dört yıl süreyle geçerli olmak üzere, ruhsat harcı alınmaksızın müdürlükçe geçici ruhsatname düzenlenir.

Dördüncü fıkra kapsamında bulunmayan hastaneler talep edilmesi halinde uyum süresinde mevcut kadroları ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelikte yer alan poliklinik ve/veya laboratuvar fiziki şartları ile tıbbi donanımı sağlamaları kaydı ile aynı il içerisinde ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunabilir. Bu hastanelere uyum süresinde geçerli olmak üzere, ruhsat harcı alınmaksızın müdürlükçe geçici ruhsatname düzenlenir.

(Değişik:RG- 20/04/2018 -30397/4. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin Geçici ikinci maddesinin Beşinci fıkrasında düzenlemeler yapıldı.

Dördüncü fıkra kapsamında bulunmayan hastaneler uyum süresinde mevcut kadroları ile ATT Yönetmeliğinde yer alan poliklinik ve/veya laboratuvar fiziki şartları ile tıbbi donanımı sağlamaları kaydı ile aynı il içerisinde ayakta teşhis ve tedavi hizmeti sunabilir. Bu hastanelere uyum süresinde geçici ruhsatname düzenlenir.

Ruhsatlı hastane binalarının uyumu ve mimari proje değerlendirmeleri

Geçici Madde 2- Altıncı fıkrası

Bu madde kapsamında hastanenin tamamında faaliyeti askıda bulunan hastaneler mevcut kadrolarını en fazla dört yıl süreyle başka özel hastanelere geçici olarak kullandırabilirler.

 

Bu madde kapsamında hastanenin tamamında faaliyeti askıda bulunan hastaneler mevcut kadrolarını uyum süresinde başka özel hastanelere geçici olarak kullandırabilirler.

 

(Değişik:RG- 20/04/2018 -30397/4. md. Yürürlük: 20/04/2018)

Yönetmeliğin Geçici ikinci maddesinin Altıncı fıkrasında düzenleme yapıldı.

Geçici 2. Madde kapsamında faaliyeti askıda bulunan özel hastaneler mevcut kadrolarını uyum süresinde başka özel hastanelere geçici olarak kullandırabilecek. Bu süre daha önce en fazla dört yıldı.

 

Tablonun PDF formatı için tıklayınız

 

► Özel Hastaneler Yönetmeliği ve ekleri birleştirilmiş son hali için tıklayınız (20.04.2018) 

► Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik için tıklayınız (20.04.2018)

 

Hazırlayan Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir. İzin alınmadan aktif bağlantı kurulsa bile içerik kullanılamaz. Yapılan alıntılar için 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun 36. maddesi uyarınca yasal işlem uygulanacaktır. 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 27106 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim