Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, uygulamanın vatandaşlar için çok iyi olduğunu ancak özel hastanelerdeki yoğunluğu artıracağı için hizmet kalitesini düşüreceğini söyledi.
Danıştay'ın hastalardan alınan 10 TL konusunda yürütmeyi durdurmasının ardından bir ay içerisinde kararı uygulamak zorunda olan Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), sağlık kurumlarına gönderdiği tebliğde 2 Haziran'dan itibaren katılım payının 2 TL olarak alınacağını duyurdu.
Danıştay, Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER) tarafından açılan bir dava üzerine özel sağlık kuruluşlarınca hastalardan alınan 10 TL katılım payı uygulaması görüşmüş, kamu ve özelde farklı katkı payı alınmasının nesnel bir nedene bağlanmadığı gerekçesiyle uygulamayı iptal etmişti.
Yasaya göre, Danıştay'ın 03.04.2009 tarihinde aldığı bu karar bir ay içerisinde SGK tarafından uygulanması gerekiyordu.
SGK, sağlık kuruluşlarına gönderdiği tebliğde, Danıştay'ın iptal ettiği 10 TL katkı payının 02 Haziran 2009 tarihinden itibaren 2 TL olarak uygulanacağını bildirdi.
SGK'nin hastanelere gönderdiği tebliğde şu ifadeler yer alıyor: "Danıştay'ın 03.04.2009 tarihli kararı doğrultusunda 2 Haziran'dan itibaren geçerli olmak üzere kurumla sözleşmeli ikinci ve üçüncü basamak resmi ve özel sağlık kurumlarında hekim ve diş hekimi muayenesi için katılım payı 2 TL olarak uygulanacaktır."
ÖZEL HASTANELERDE KUYRUKLAR OLUŞUR
Bahar Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Ömer Kurt, uygulamanın vatandaşlar için çok iyi olduğunu ancak özel hastanelerdeki yoğunluğu artıracağı için hizmet kalitesini düşüreceğini söyledi.
Özel hastanelerde özel hastane hizmeti vermenin zorlaşacağı uyarısında bulunan Op. Dr. Kurt, şöyle konuştu: "Bu uygulama ile özel-kamu hastaneleri arasında bir fark kalmadı. Özel hastanelerde kamulaşmıştır. Vatandaşın özel hastaneye gelmesi güzel ama hastanelerde kuyruklar oluşuyor. Bazı özel hastaneler de bu 2 TL'yi almayıp cebinden verecektir. Suistimaller artacaktır. 2 TL'den ayrı olarak özel hastanelerin yüzde 30 katkı payı alma sınırlamasının mutlaka yükseltilmesi lazım. İdeali yüzde 100'dür ama sayın Bakan'ın yüzde 65-70 telaffuzlarının da bir an önce başlatılması gerekmektedir. Ayrıca, herkes daha fazla hastaneye geleceği için karnesini devreye sokacak ve devletin sağlık yükü daha da artacaktır."
10 TL UYGULAMASI 2008'DE BAŞLAMIŞTI
SGK, 29.09.2008 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2008 Yılı Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği'nde (SUT) ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin düzenleme yapmıştı.
Danıştay'ın bu kararı nedeniyle 10 TL uygulamasını bir yıl dolmadan sona erdi.
Sabah