• BIST 9046.43
  • Altın 2297.823
  • Dolar 32.3149
  • Euro 35.0929
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Özel hastanelerde SGK'lıya çifte standart

Özel hastanelerde SGK'lıya çifte standart
Özel hastaneler, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı hastalardan aldıkları fark ücretinde yüzde 30 sınırlaması konulması üzerine çeşitli yöntemlerle bu uygulamanın etkisini azaltmaya yöneliyor. Bunlardan sonuncusu hasta randevu sisteminde yaşanıyor.

Özel hastaneler, Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bağlı hastalardan aldıkları fark ücretinde yüzde 30 sınırlaması konulması üzerine çeşitli yöntemlerle bu uygulamanın etkisini azaltmaya yöneliyor. Bunlardan sonuncusu hasta randevu sisteminde yaşanıyor.

Ankara'nın büyük ölçekli özel hastanelerinden biri, aynı branşta muayene olmak isteyen 2 hastadan SGK'lıya birkaç hafta sonraya, "cepten ödeme" yapacak hastaya ise hastanın istediği güne randevu veriyor.

Sektör temsilcileri, yaz sonunda iş yükünün artmasıyla uygulamanın SGK ile anlaşmalı diğer özel hastaneler arasında da yayılabileceğini belirtiyor. SGK'nın bu duruma karşı bazı tedbirler alabileceğini, piyasanın dinamikleriyle oynamamak gerektiğini kaydeden sektör temsilcileri, "Yüzde 30 fark ücretiyle, ancak bu tür uygulamalarla baş edilebilir" görüşünü savunuyor.
Hekimlerin tam gün çalışmasına ilişkin yasa çıkana kadar hastanelerin maliyet azaltmak için part-time doktor çalıştırmaya yönelebileceği de ifade ediliyor.
Haziran ayında Resmi Gazete'de yayımlanan bakanlar kurulu kararıyla vakıf üniversiteleri dahil SGK ile sözleşmeli özel sağlık kuruluşlarının Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30'una kadar ilave ücret alabileceği açıklanmıştı. Karara tepki gösteren özel hastaneler, çeşitli tedbirlerin alınmaması halinde bu oran üzerinden SGK ile sözleşme yapmanın güç olduğunu belirtmişti. Bununla başlayan süreçte büyük ölçekli kimi hastaneler "maliyeti kurtarmaz" gerekçesiyle SGK ile sözleşmesini yenilemezken bazı hastaneler ise hasta profili içindeki SGK'lı ağırlığı nedeniyle kurumla anlaşmak durumunda kalmıştı.
 
Branş bazında anlaşma
Özel hastaneler, genel giderlerinin yüzde 45-60 kadarını oluşturan insan kaynağı giderini bu farklarla karşılıyor. Sağlık Bakanlığı ise sektörün fark ücretlerini yüksek tutarak kamudan yüksek ücretlerle doktor transfer ettiğini öne sürüyor ve bu nedenle sınır koyduğunu belirtiyor.
Kamuyla özel sektör arasındaki fark ücreti görüşmeleri ise tamamlanmış değil. 2 kesimden de temsilcilerin oluşturduğu bir komisyon bunun için bir çalışma yürütüyor. Sektör temsilcileri, bu ayın sonunda hükümetin bazı adımlar atarak uygulamayı yumuşatmasını bekliyor. Bu doğrultuda SGK ile branş bazında anlaşmaya imkân verilmesi söz konusu olacak. Bu anlaşmalara sektördeki büyük grupların yoğun biçimde faaliyet gösterdiği kardiyoloji, kalp-damar cerrahisi, radyasyon ve medikal onkoloji ile organ naklinin aralarında olduğu 7 branşta izin verilmesi bekleniyor. Mevcut sistemde SGK ile tüm branşlar için anlaşılabilirken branş başına sözleşmeye imkân tanınmıyor.

Bu haber toplam 1682 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim