• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Özel hastanelerden fark sınırlamasına ek sigorta formülü

Özel hastanelerden fark sınırlamasına ek sigorta formülü
Özel hastaneler, hükümetin fark ücretinde yüzde 30 sınırlamasında ısrarcı olması sonucu yeni çözüm arayışına girdi. Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Oğuz Engiz, Avustralya'da devlet eliyle yıllardır genel sağlık sigortasına ek olarak u

Özel hastaneler, hükümetin fark ücretinde yüzde 30 sınırlamasında ısrarcı olması sonucu yeni çözüm arayışına girdi. Medicana International Ankara Hastanesi Genel Müdürü Oğuz Engiz, Avustralya'da devlet eliyle yıllardır genel sağlık sigortasına ek olarak uygulanan "özel sigorta"nın, Türkiye'de de hayata geçirilmesini önerdi.

Engiz, fark ücretinin sınırlandırılmasıyla özel sağlık kuruluşlarında da, devlet hastanelerinde performans düzenlemesine geçişin ardından yaşananlarla benzer gelişmelerin gözlendiğini belirtti. Sağlık kuruluşlarının fark sınırlamasından sonra cirolarını kurtarmak amacıyla hasta sayısında artışa gittiğini vurgulayan Engiz, "Hasta sayısındaki artış sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkilediği gibi Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerindeki finansal yükü de artırıyor" dedi. Engiz, sorunun çözümü için Avustralya'da uygulanan ulusal Özel Sigorta Sistemi'nin Türkiye'de de hayata geçirilmesi üzerinde düşünülmesi gerektiğini ifade etti.  

Yıllık prim ödenecek

Referans'ın sorularını yanıtlayan Engiz, devletin özel sigorta şirketleriyle yapacağı ortaklık içinde yürüyen bu sistemde, teminatları sınırlandırılmış bir sosyal sigorta sisteminin yanında ek teminatlar veren veya tamamen özel sektörden hizmet almayı sağlayan bir ek sigorta uygulaması bulunması gerektiğini söyledi. Engiz, sisteme dahil olacak kişilerin tüm sağlık kuruluşlarına devletin öngördüğü fark ücretini ödemeden (katkı payları hariç) gidebileceği belirtirken, bunun karşılığında sisteme dahil olmak için özel bir sigorta şirketine prim ödeneceğini ifade etti. Böylece hasta özel sağlık kuruluşunu kullandığında yıllık limitinin eksileceğini kaydeden Engiz, "Yıl içinde oluşacak sağlık harcamaları bir sonraki yıl ödenecek primi etkileyeceğinden sistem sağlık hizmeti tüketiminde dikkatli olmayı getirecek" diye konuştu. Devletin bu ek sigorta için istediği sağlık kuruluşuyla anlaşabileğini dile getiren Engiz, anlaşma sürecinde yılda kaç hastanın bu kurumlardan hizmet alacağının da ortaya konulacağını vurguladı. Bu sayede mevcut sistemden farklı olarak önlerini görebileceklerine işaret eden Engiz, sistemin hangi sağlık kuruluşuyla ne şartlarda anlaşacağının dünyada kabul görmüş sigortacılık prensipleriyle belirleneceğini söyledi.  

3 milyon kişi katılır

Böyle bir oluşuma kısa vadede 3 milyon kişinin dahil olabileceğini kaydeden Engiz, bunun yaklaşık 1 milyar dolarlık yıllık prim üretimi anlamına geldiğine dikkat çekti. Orta ve uzun vadede katılımcı sayısının toplam nüfusun yüzde 20'sine ulaşabileceğini belirten Engiz, sisteme özel sağlık sigortası üyeleri, özel sektörden hizmet alanlar, ödeme gücü bulunan devlet memurları ve Türkiye'de ikamet eden ya da kalmakta olan kişilerin dahil olabileceğini anlattı.

Diğer yandan hükümetin böyle bir sistemi oluştururken özel sigorta sektörüyle organik bağ içinde olmasının önemine değinen Engiz, aksi halde bu oluşumun yeni bir KİT olmaktan öteye gidemeyeceğini ifede etti. 

FORMÜL NASIL İŞLEYECEK

* Fark ücreti ödemeden (katkı payı hariç) özel hastaneye gidilebilecek.

* Sisteme dahil olanlar özel sigorta şirketine prim ödeyecek.

* Hasta özel sağlık kuruluşunu kullandığında yıllık limiti eksilecek.

* Yıl içinde oluşacak sağlık harcamaları bir sonraki yılın primini etkileyecek.

Tutku Ayvaz

Bu haber toplam 2214 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim