Sağlık Bakanlığı, Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde yaptığı değişikliklerle sektörün önündeki engelleri kaldırdı...
Yeni yönetmeliğe göre, tıp merkezleri birleşip 'hastane' statüsüne geçebilecek. Emekli doktorların özel hastanelerde çalışmasına imkan veren yönetmelik, özel hastanelerin birbirlerine yüksek teknolojik tıbbi cihaz satmasını engelleyen hükmü de kaldırdı. Yönetmeliğe göre ayrıca bir özel hastanede kadrolu çalışan doktor, isterse iki özel hastanede de 'kısmi zamanlı' çalışabilecek.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü, özel sağlık sektörünü isyan ettiren Özel Hastaneler Yönetmeliği'ni değiştirdi. Yönetmeliğin 19. maddesinde yapılan değişiklikle doktorların 'kadrolu çalışma', 'kısmi zamanlı çalışma' ve 'konsültan olarak çalışma' şeklinde üç ayrı ana başlık halinde çalışmasına olanak tanındı. Söz konusu yönetmeliğin hekimleri yakından ilgilendiren 19. maddesi şöyle oldu:
"Madde 19-Özel hastaneler, faaliyet izin belgesinde kayıtlı olan hasta kabul ve tedavi ettiği uzmanlık dallarındaki tabipler ile bu uzmanlık dallarının gerektirdiği ve asgari sayılan EK-1'de belirtilen personeli çalıştırmak zorundadır. Tabipler, özel hastanede aşağıdaki şekilde çalışabilirler:
a) Kadrolu çalışma: Tabip veya uzman tabibin, bir özel hastanede iş sözleşmesiyle çalışmasıdır. Sözleşmede, tabibin veya uzman tabibin haftanın hangi günlerinde ve günün hangi saatlerinde çalışacağı, nöbet tutup tutmayacağı ve başka bir sağlık kurum/kuruluşunda çalışıp çalışmayacağı, çalışacak ise mesul müdür iznine bağlı olarak çalışabileceğinin açıkça yazılması gerekir.
b) Kısmi zamanlı çalışma: Bir hastane veya tıp merkezinde kadrolu çalışan tabip ve uzman tabibin, günlük çalışma saatleri açıkça belirli olmak kaydıyla fizik mekanları yeterli olan özel sağlık kurum/kuruluşunda sözleşmeye bağlı çalışmasıdır. Kısmi zamanlı çalışma, en fazla iki özel hastane ve/veya tıp merkezinde yapılabilir. Muayenehanede çalışılacak ise, muayenehanenin yanında başka bir özel hastane veya tıp merkezinde çalışılabilir.
c) Konsültan olarak çalışma: Bu çalışma şeklindeki konsültasyon, özel hastaneye teşhis ve/veya tedavi amacıyla başvuran bir hastanın sağlık durumu için tedavisini üstlenen tabip veya hastanın talebi üzerine aynı veya farklı uzmanlık dallarındaki tabip/tabiplerden tıbbi görüş, destekleyici, tamamlayıcı hizmet veya yardım alınması veyahut cerrahi müdahale yapılmasıdır. Bu şekildeki çalışma, bir hastanın sağlık durumuyla ilgili arızi hallere yönelik çalışma olup, hastanede sürekli çalışmayı ifade etmez.
Bir uzman tabibin konsültan olarak çalışabilmesi için konsültasyon hizmetini vereceği hastaneyle sözleşme yapması gerekir. Bu şekilde çalışan tabiplerin sözleşmeleri ve verdikleri hizmetlerle ilgili bilgiler, mesul müdür tarafından her ayın sonunda müdürlüğe bildirilir. Her hastane için ayrı olmak üzere konsültan tabiplerin ad ve soyadları ve uzmanlık dalları ile ilgili listeler aylık olarak bakanlığa gönderilir."
Özel Hastaneler Yönetmeliği'nin 14. maddesinde ise özel sağlık kuruluşlarının kalite ve verimliliğini artırmak amacıyla bazı düzenlemeler yapıldı. Buna göre planlamadan istisna olarak ruhsatlı hastanelere şu konularda izin verildi:
"- Mevcut kadrolu ve kısmi zamanlı her bir tabip için poliklinik muayene odası oluşturulabilir. Bu amaçla eksik olan poliklinik odası eklenebilir.
- Toplam hasta yatak sayısı, mevcut kadrolu uzman tabip sayısının üç katından az olan hastanelere bu orana ulaşmak üzere yatak eklenebilir.
- Mevcut uzman tabipler tarafından kullanılmak ve uzmanlık dallarıyla ilgili olmak kaydıyla tıbbi hizmet birimleri ve alanlar ile cihazlar eklenebilir. Teknoloji yoğunluklu tıbbi cihazlardan eklenmesine izin verilecek olanlar. Planlama ve İstihdam Komisyonu'nun görüşü alınarak belirlenir. 11 Mart 2009 tarihine kadar kurulmuş ve işletilmekte olan teknoloji yoğunluklu tıbbi cihazlar, başka bir özel hastanede veya tıp merkezinde kullanılmak üzere devredilebilir.
- 11 Mart 2009 tarihine kadar ruhsatlandırılmış müstakil laboratuvarlardan hizmet alınarak hastane bünyesinde laboratuvar kurdurulabilir.
- Sadece özel hastane veya tıp/dal merkezlerinde kadrolu çalışan tabip/uzman tabipler, başka özel hastanede veya tıp/dal merkezinde kısmi zamanlı veya nöbetçi olarak çalışabilir.
- Ücretli veya ücretsiz izinli sayılarak yurtdışına gönderilen kamu görevlisi tabipler ile ilgili mevzuattan kaynaklanan
yükümlülükleri bulunan tabipler dışında, yurtdışında mesleğini en az iki yıl olmak üzere halen icra etmekte olan tabipler, gerektiğinde uzmanlık dalları faaliyet izin belgesine eklenerek çalışabilir.
- Yaş haddinden veya kadrosuzluk nedeniyle zorunlu emekli olan uzman tabipler, gerektiğinde faaliyet izin belgesine uzmanlık dalı ilavesi yapılarak çalışabilir.
- Faaliyet izin belgesinde kayıtlı uzmanlık dallarında kadrolu çalışan uzman tabiplerden yan dal veya iki ayrı uzmanlığı olanlar, tercihe bağlı olarak bir dalda kadrolu diğer dalda kısmi zamanlı olarak çalışabilirler. Bu durumda, kısmi zamanlı çalışılacak uzmanlık dalı da faaliyet izin belgesine işlenir. Bu şekilde çalışan tabibin hastaneden ayrılması halinde altmış gün içinde kısmi zamanlı çalışılan dal için uzman tabip bulunamaz ise, bu dal faaliyet izin belgesinden çıkarılır.
- Sadece özel hastane ve/veya tıp/dal merkezlerinde kadrolu çalışan uzman tabipler personel çalışma belgesinde belirtilmek kaydıyla, başka özel hastaneler ve/veya tıp/dal merkezlerinde konsültan olarak çalışabilir. Bu tabiplerin uzmanlık dallan, konsültan olarak çalıştıkları özel hastanelerin ve/veya tıp/dal merkezlerinin faaliyet izin belgesine/uygunluk belgesine konsültasyon hizmeti verilen dal/dallar olarak eklenir.
- Uzmanlık dalına esas olan ve asgariyi teşkil eden tabip ayrılışında, süre kaydı aranmaksızın bu dalda tabip bulunursa istihdam edilir. Bir uzmanlık dalında asgari sayının üzerindeki tabip ayrılışında, bir yıl içinde aynı uzmanlık dalında tabip istihdam edilebilir."
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan, özel hastanelerde bir ay içinde doktor bulanamayan branşların kapatıldığını hatırlatarak, bu maddenin iptal edildiğini söyledi. Şencan, özel hastanelerin bu dalda uzman doktoru buldukları andan itibaren yeniden hizmet verebileceklerini kaydetti. Özel hastanelerin tadilat yapmaları konusunda bazı sorunlar yaşandığını da ifade eden Şencan, yeni yönetmelikle tadilat projesini bakanlığa onaylatmaları şartıyla özel hastanelerin istedikleri tadilatı yapabileceklerini bildirdi.