• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 25 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 27 °C

Özel hastanelerin bütçe payı karne notuna göre belirlenecek

Özel hastanelerin bütçe payı karne notuna göre belirlenecek
Sağlıkta "Global Bütçe" uygulamasında kamu kararlı, özel hastaneler tedirgin. Global bütçe sağlıkta kamunun gücünü artıracak, özel hastanelerin mali planı kamuya bağlı hale gelecek.

Sağlıkta "Global Bütçe" uygulamasında kamu kararlı, özel hastaneler tedirgin. Global bütçe sağlıkta kamunun gücünü artıracak, özel hastanelerin mali planı kamuya bağlı hale gelecek.

Hazırlıkları devam eden ve kamunun, genel sağlık sigortası çerçevesinde özel hastanelere sabit bir yıllık bütçe ayırıp, bu bütçenin aşılması halinde bu kapsamdaki ödemeleri yapmamasını düzenleyen "global bütçe" uygulamasında ayrıntılar ortaya çıkıyor. DÜNYA, SGK ve Sağlık Bakanlığının özel hastanelere teklif ettiği sistemin ayrıntılarını elde etti.

Buna göre, özel hastaneler ile üniversite hastanelerine toplam bir bütçe ayrılacak. Her bir hastane, yetenekleri ve yaptığı işlem başına elde ettiği katsayıya göre kullanacağı bütçe verilecek. Bu bütçe üçer aylık dönemler itibariyle takip edilecek. Dönemin dört ay uygulanması da alternatifler arasında. Bu dönemin sonunda hesap kapatılacak. Eğer hastane bu dönem içinde kendine ayrılan bütçeyi aşmış ise kamu genel sağlık sigortası çerçevesinde herhangi bir ödeme yapmama hakkına sahip olacak. Uygulamanın en "tartışmalı" bölümü ise her bir hastane için ayrılacak bütçenin kamu tarafından belirlenecek olması. Her teşhis tedavi hizmetinin bir puanı olacak. Hastane bu teşhis tedavi hizmetlerinden hangilerini yapabiliyorsa buna bağlı olarak puanı hesaplanacak. Bu puanın hesaplanması katsayı ile işlem sayısının çarpımıyla ortaya çıkacak. Hastaneler, teşhis ve tedavi hizmetlerindeki yeteneklerine göre sınıflanacak. Katsayı hesabında bu sınıfı da dikkate alınarak bütçe dağıtımı yapılacak.

Özel hastaneler, uygulamaya kesinlikle karşı olmakla birlikte, kamunun kararlılığı karşısında zor bir döneme girdi. Uygulamaya karşı duruşlarını zedelememek için kamuoyuna açıklanmasa da SGK ve Sağlık Bakanlığı'na bütçe dağıtımı için alternatif bir öneri sundu. Sektör, şimdi, bu önerilerle birlikte kamunun bütçe dağıtımına ilişkin kararını bekliyor.

Özel hastanelere 'fark ücreti' sözü
Edinilen bilgilere göre, global bütçe uygulaması öncesinde yapılan görüşmelerde, özel sektörün 2010 için talep ettiği düzenlemelerden bir kısmına, kamu olumlu yanıt verdi. Bunlardan ilki 4 yıldır değiştirilmeyen kamunun belirlediği ve genel sağlık sigortası çerçevesinde ödediği her bir hizmetin bedelinin artırılması oldu.

Yüzde 30 artış talep eden sektöre kamunun "2009 enflasyonu kadar artırma" sözü verdiği öğrenildi. Özel hastanelerin en önemli taleplerinden biri olan "fark ücreti" konusunda da artırma sözü alındı. Kamunun belirlediği teşhis-tedavi hizmetlerinin her birinin bedeline oranla hizmet bedeli olarak özel sektör hastanesinin hastadan talep edebileceği miktarı oransal olarak belirleyen bu uygulama halen bedelin yüzde 30'u seviyesinde bulunuyor.

Sektör, hastane sınıfına bağlı olmaksızın bu oranın yüzde 100 olmasını talep ediyor.
Bakanlar Kurulu'nun yüzde 100 oranına çıkarma yetkisi bulunuyor. Özel hastanelerin diğer taleplerinden en öncelikli olanı, global bütçede, toplam tedavi hizmetlerine ayrılan bütçenin yüzde 35'inin özel hastanelere ayrılması oldu. Bunun yanında, kamunun ödediği birim ücretlerin yüzde 70'i kadar ücret alarak yüzde 100'ün üzerinde fark ücreti-alrnak isteyen hastanelere izin verilmesi, otelcilik ücretlerinin artırılması, istisnai hizmet listesinin genişletilmesi ve katılım ücretinin kabul edilebilir bir seviyede uygulanması da talepler arasında.

Özel sektörden şartlı 'evet

Özel sektör temsilcileri, yaptıkları görüşmelerde uygulamaya tamamen karşı olduklarını söyleseler de, 2010'da uygulamaya girmesi beklenen, devlet memurları ile diş tedavilerinin genel sağlık sigortası kapsamına alınmasıyla birlikte, sosyal güvenlik açıklarını artırmamak için bu uygulamayı can simidi olarak gördükleri öğrenildi. Bu nedenle, olabilecek en uygun şartlarda sisteme dahil olmak için, bütçe dağıtımı için kamuya sektörün önde gelen derneklerinin ortak bü- öneri verdiği öğrenildi. Bu öneri içinde, adaletli bir sistem için öncelikle kamunun sağlıklı bir denetim yapması ve sektörde istismara yol açan unsurlar Se İstismarcı-kuruluşların «¦-< ayıklanması talebinin de bulunduğu kaydedildi.

Dünya

Bu haber toplam 3461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim