• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Özel hastaneye gelen hastalar 10 TL ile cezalandırılıyor."

"Özel hastaneye gelen hastalar 10 TL ile cezalandırılıyor."
Özele giden hasta sayısı yüzde 40 düştü. Sektör temsilcileri, fark ücreti sınırlamasının bir an önce yukarıya çekilmesini ve katılım payının 5 TL'ye indirilmesini istiyor.

Özele giden hasta sayısı yüzde 40 düştü. Sektör temsilcileri, fark ücreti sınırlamasının bir an önce yukarıya çekilmesini ve katılım payının 5 TL'ye indirilmesini istiyor.

"Özel hastaneye gelen hastalar 10 TL ile cezalandırılıyor." diyen Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat, geçen yılın aynı dönemine göre hasta sayılarında yüzde 40 azalma yaşandığını bildirdi. Özel sağlık kuruluşlarının bankalardan aldıkları kredileri ödeyemeyecek duruma geldiklerine dikkat çeken Bahat, "Kamuya giden hastadan 3 TL katılım payı alınırken bizden 10 TL alınması eşit değil. Vatandaş kamuyu tercih ediyor." diye konuştu. Hükümet kanadının yüzde 30 fark sınırını yukarıya çekme sözü verdiğini dile getiren Bahat, 200 bin kişiyi istihdam eden sektörün eleman çıkarmamak için direndiğini belirtti. Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Ahmet Karataş da geçen yılın ocak ayında 50 hasta kotasını çok rahat doldurduklarını, bu yıl günde en fazla 30 hastaya bakabildiklerini aktardı. Hasta sayılarında yüzde 30 düşüş olmasının ardından birçok hastane ve tıp merkezinin fark almamaya başladığını dile getiren Karataş, şunları kaydetti: "Bu mevsimde çok hasta olması gerekiyor. Ancak biz hasta bulamıyoruz." Hasta sayısındaki düşüşe paralel olarak özel sağlık sektöründe işçi çıkarmaların yaşandığına dikkat çekti. Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği (AYSAD) Başkanı Kürşad Özdemir ise yüzde 30 fark uygulamasının ardından gelen 10 TL'lik katılım payının özel sektörü bitirme noktasına getirdiğini söyledi. "1 liranın hesabını yapan emekli, 10 TL katılım payı vermemek için özel sağlık kuruluşuna gitmiyor." diyen Özdemir, katılım paylarının kamu hastaneleriyle 5 TL'de eşitlenmesini istedi. Devletin verdiği paket fiyatların maliyetleri kurtarmadığını dile getiren Özdemir, fizik tedavi merkezlerinde 1 seansın 32 TL olduğunu ifade etti. Bunun zararının hastaya yansıdığını vurgulayan Özdemir, "Devlet bize seans başına 20 TL ödüyor. Bu fiyatlarla maliyet karşılanamadığı için bazı merkezler tedaviden kısıyor." şeklinde konuştu. Son dönemde 10 bin TL'nin üzerinde maaş alan doktor maaşlarını aşağıya çektiklerini söyleyen Özdemir, maaşları devletin yükseltmesinden yakındı: "Sağlık Bakanlığı'nın düzenlemesine göre bir branştaki doktor ayrıldığında 45 gün içinde yerine yenisini almazsak o branş kapatılıyor. Bu durumda doktorlar yüksek paralar istiyor. Sağlık kuruluşları da mecburen istediği maaşı vermek zorunda kalıyor."

Özel hastanelerin aldığı fark ücreti artacak

Hükümet, yüzde 30 fark sınırlamasını yukarıya çekmek için harekete geçti. Hastaneleri sınıflandıracak olan sağlık ve çalışma bakanlıkları yüzde 30 fark ücreti standardını yüzde 70'e çıkarmak için talimat verdi. Hastaneler büyüklüklerine, yatak sayısına ve cirolarına göre sınıflandırılacak. A-B-C-D sınıflarına göre alınan fark ücreti artacak. A sınıfı hastaneler yüzde 70 alırken, B grubu sağlık kuruluşları yüzde 60, C yüzde 40-50 alacak. D grubundaki sağlık kuruluşları ve tıp merkezleri yüzde 30'da kalacak. Kısa sürede hayata geçmesi beklenen düzenlemenin ardından büyük özel hastanelere giden sigortalı hastalar, devletin paket fiyatının yüzde 70'ini ödeyecek. Böylelikle hastanelerin kasasına giren para artacak.



Bu haber toplam 2464 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim