• BIST 9490.36
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

'Özel hastaneye gitmek her gün taksiye binmek gibi'

'Özel hastaneye gitmek her gün taksiye binmek gibi'
Özel sağlık kurumlarına giden hastalardan muayene başına 15 TL alınmasını zorunlu kılan tebliğ hakkında konuşan Bakan Ömer Dinçer, "Paranız yetmezse minübüse binersiniz. Biz de maliyeti düşürmeye çalışıyoruz" dedi.

Özel sağlık kurumlarına giden hastalardan muayene başına 15 TL alınmasını zorunlu kılan tebliğ hakkında konuşan Bakan Ömer Dinçer, "Paranız yetmezse minübüse binersiniz. Biz de maliyeti düşürmeye çalışıyoruz" dedi.

Tedavi Katılım Payının Uygulanması Hakkında Tebliğ'in yürürlüğe girmesiyle birlikte hastalardan muayene başına ücret alınmasının zorunlu hale getirilmesi, ilgili bakanlıklar ile özel hastaneleri karşı karşıya getirdi. 'Tedavi katılım payı' adı altında hastalardan 15 TL almaya zorlanan özel hastaneler duruma tepki gösterince, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer açıklama yaptı.

Özel hastanelerin, "Kapılarımıza kilit vurma tehlikesiyle karşı karşıyayız. Eğer bakanlık geri adım atmazsa, birlik olup sözleşmeleri feshederiz ve sistemden çıkarız. Vatandaş da eskisi gibi devlet hastanelerinin kapısında beklemek zorunda kalır" restini değerlendiren Bakan Dinçer, "Neden rahatsızlarsa gelsinler görüşelim" dedi.

Tartışma, hükümetin özel hastanelere giden vatandaşlardan alınan 'katılım payı'nı 15 TL'ye çıkarmasıyla başlamıştı. Bunun, vatandaşı kendilerinden uzaklaştıracağını savunan özel hastane yöneticileri de tepkilerini dile getirerek, hükümete 6 Ekim'e kadar süre tanıdı. Yaşanan tartışmalar, sağlık sisteminde büyük bir krizi de kapıya getirdi. Özel hastanelere çağrı yapan Bakan Dinçer ise, uygulamanın gerekçelerini anlattı. Dinçer, şöyle konuştu: "Niçin böyle bir düzenleme yaptığımızı özel hastane yöneticilerine tekrar anlatalım. Bulunduğunuz yerde işyerinize giderken, minibüs bir alternatiftir, taksiye biniyorsanız bu da bir alternatiftir. Eğer sizin paranız her gün taksiye binmeye yetmiyorsa, 'İlla taksiyle gideceğim' diye bir ısrarınız olur mu? Maliyetlerinizi düşünürsünüz değil mi? Bizim yapmaya çalıştığımız da budur."

Sistemdeki maliyetlere dikkat çeken Dinçer, şunları kaydetti: "Sağlık ocağına gidildiğinde, yazılan reçetenin miktarı ne olursa olsun 11 TL ek ücret ödüyoruz. Bunun üzerine 10 TL'lik de reçete alınırsa bir vatandaşımızın bize maliyeti 21 TL. Devlet hastanesine giderse 24-26 TL ödüyoruz ve bunun üzerine aldığı reçetenin bedelini ekliyoruz. Özel hastaneye giderse ise 30 TL civarında ödeme yapıyoruz. Reçeteyi de buna ekleyin."
Vatandaşlara hastanelere giriş çıkış konusunda bir sınır konulmadığının altını çizen Dinçer, "Biz diyoruz ki, 'Eğer oraya gideceksen, bize bir katkı yap. Krizle ilgili maliyetleri paylaş" ifadesini kullandı.

1 Ekim'de başlayan uygulamaya göre vatandaşlar, özel hastanelere tedavi katılım payı çerçevesinde 15, kamu hastanelerine 8, birinci basamak sağlık kurumlarına ise 2 TL ödüyor.

Aile hekimliği ise gözden geçirilecek
Öte yandan Sağlık Bakanlığı'nın, aile hekimliği projesini de gözden geçirme kararı aldığı öğrenildi. Bir yandan sağlık ocaklarını güçlendirerek maliyetleri düşürmeye yönelik çalışma başlatan bakanlık, aile hekimliği sistemini masaya yatırarak revize edecek ve güçlendirecek. Böylece, vatandaşın ilk basamak olarak sağlık ocaklarına gitmesi sağlanacak. Devlete maliyeti daha düşük olan sağlık ocakları vasıtasıyla, tasarrufun artırılması hedefleniyor.

Yeniasır

Bu haber toplam 2803 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim