• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Özel Sağlık Dernekleri; "Kurumlarımızı kamuya devretmeye hazırız"

Özel Sağlık Dernekleri; "Kurumlarımızı kamuya devretmeye hazırız"
Özel sağlık kuruluşlarının oluşturduğu 11 dernek ve federasyon, sağlık alanındaki son uygulamalara yönelik ortak hareket etme ve benimsenen eylem planı çerçevesinde bazı girişimlerde bulunma kararı aldı.

Özel sağlık kuruluşlarının oluşturduğu 11 dernek ve federasyon, sağlık alanındaki son uygulamalara yönelik ortak hareket etme ve benimsenen eylem planı çerçevesinde bazı girişimlerde bulunma kararı aldı.

Sağlık İşletmeleri Federasyonu, Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği, Ankara Sağlık Kuruluşları Derneği, Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Derneği, Bursa Özel Sağlık Kuruluşları Derneği, Ege Özel Hastaneler Derneği, İzmir Sağlık Kuruluşları Derneği, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği, Özel Hastaneler Platformu Derneği, Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği ve Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği yönetici ve üyeleri, TOBB Üniversitesinde düzenlenen ''Sağlıkta Güç Birliği'' toplantısında bir araya geldi.

Toplantıda konuşan, Sağlık İşletmeleri Federasyonu Başkanı Mehmet Altuğ, paket fiyat uygulamasıyla başlayan, muayene katkı payı kısıtlaması ve 2008 yılı SUT ile devam eden bir süreç yaşandığını belirterek, sektörün bunlara karşı birlikte hareket etmesinin önemine işaret etti.

Sektörde hiç kimsenin durumundan memnun olmadığını kaydeden Altuğ, ''Geldiğimiz noktada açmazdayız. 2008 sağlık sektörü açısından kara bir yıl oldu. Branş açamaz, hekim istihdam edemez hale geldik. Neredeyse 2003'den önceki halimizi arar olduk'' diye konuştu.

Muayene fark ücretinin yüzde 30 ile sınırlandırılmasını eleştiren Altuğ, sorunlarının çözümü için yaptıkları girişimlerin hiçbirinden sonuç alamadıklarını söyledi.

''SGK ile anlaşma yapmayalım'' demelerinin söz konusu olmadığını, yapılan yatırımların bu anlaşma yapılmadan idame ettirilemeyeceğini belirten Altuğ, şunları kaydetti:
''Yangının mutlaka söndürülmesi gerekir. Çağrılarımıza duyarsız kalınıyor ve özel sektör kötüye gidiyor. Sorunlar karşılıklı müzakere yoluyla çözülmelidir. Artık kamu, özel sektörü rakip değil, çözüm ortağı olarak görmelidir. Aslında yatırım yaptığımız için hata yaptık. Suç bizde, özür diliyoruz.''

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Reşat Bahat ise, ''Hepimiz mevcut iktidara güvendik ve yatırım yaptık. Son 2 yıldır lehimize çıkartılmış doğru dürüst bir karar yok'' diye konuştu. Bahat, ''birlik ve tek vücut olma'' çağrısı yaptı.

Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği Başkan Yardımcısı Cemal Özkan da, küresel ekonomik krizin yaşandığı bir dönemde, 2-3 ay içinde 200 bin özel sağlık kuruluşu çalışanının 60 bininin işsiz kalacağını savundu.

ORTAK EYLEM PLANI
Toplantıda ayrıca, sonuç bildirisi açıklanarak ortak eylem planı üzerinde mutabakata varıldı. Alınan kararlar bildiride özetle şöyle sıralandı:
-Sağlık Bakanlığınca 15 Şubat'ta çıkarılan özel sağlık kuruluşlarıyla ilgili yönetmelikler konusunda Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı ve Başbakanlık makamları nezdinde girişimlerde bulunulacak.

-Yüzde 30 fark ücreti sağlıklı maliyet analizleri ve veriler ışığında yeniden tartışmaya açılacak.

-Artan maliyetlere rağmen, son 2 yıldır ücretlerin düşürüldüğü sağlık uygulama tebliği, sağlık kurum ve kuruluşlarını hizmet sunamaz hale getirdi. Bu şartlarda sağlık kurum ve kuruluşlarının SUT ücretleri ile hizmet vermesine son verilmesi sektör tarafından gündeme alındı.

-Mevcut SUT ve hizmet alım sözleşmeleri ile hizmet sunmaya çalışmak mümkün değil. Sağlık işletmeleri yaşamlarını sürdürebilmek için ilk adım olarak bir çok çalışanın işine son vermek durumundadır. Yapıcı adımlar atılmaması halinde, ortaya çıkacak mağduriyetin özel sağlık işletmelerine mal edilmesi kabul edilmeyecek.

-Muayene katkı paylarındaki eşitsizlik hemen kaldırılmalıdır.

-Sağlığa ciddi yatırım yapan yatırımcının geleceğinin ne olacağı yetkililerce izah edilmelidir.

-Sektörün bundan sonra toparlanması ancak ciddi tedbirlerle mümkündür. Bundan sonra özel sektörün hizmet sunumunda olması istenmiyorsa bu durumun açık ve net izahı yapılmalıdır.

-2006 sonrası yapılan düzenlemeler ve özel sektöre yönelik kısıtlamalar neticesinde sağlık hizmeti sunumu sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Bu noktadan hareketle, borç ve alacaklarımızı devletin üstlenmesi şartıyla kurumlarımızı kamuya devretmeye hazırız.

Bu haber toplam 1813 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim