• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 23 °C

Özel Sağlık Kuruluşlarının Sıkıntılarına Çözüm 2009 Tebliğine mi Kaldı???

Özel Sağlık Kuruluşlarının Sıkıntılarına Çözüm 2009 Tebliğine mi Kaldı???
Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği tarafından düzenlenen "Sağlık Uygulama Tebliği'nin Özel Sağlık Kurumlarının Geleceğine Yansımaları" konulu forumda özel sağlık kuruluşları temsilcileri sıkıntılarını, başta Çalışma Bakanı Faruk Çelik olmak üzere,

Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği tarafından düzenlenen "Sağlık Uygulama Tebliği'nin Özel Sağlık Kurumlarının Geleceğine Yansımaları" konulu forumda özel sağlık kuruluşları temsilcileri sıkıntılarını, başta Çalışma Bakanı Faruk Çelik olmak üzere, SGK Başkan V. Fatih Acar ve Genel Müdürü Dr. Sami Türkoğlu'na ileterek acil çözüm talebinde bulundular.

% 30 fark ve 10 YTL Katılım Payı

Özel sağlık kuruluşlarının dile getirdiği sıkıntıların başında, sigortalı hastadan alınan % 30'luk farkın arttırılması ve özel sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene olan hastalardan SGK adına 10 YTL olarak alınan katılım payının düşürülmesi geldi. Fakat özel sağlık kuruluşlarının bu taleplerinin 2009 yılına kadar bir çözüme kavuşması imkansız görünüyor. Bu konulardaki sıkıntılarını dile getiren özel sağlık kuruluşu temsilcileri, yetkililerden konunun uygulamalardan elde edilecek veriler değerlendirildikten sonra çözüme kavuşturulması için çalışmaların yapılacağı cevabını aldı. Bu veriler ışığında 2009 yılı Sağlık Uygulama Tebliğinin hazırlandığını belirten yetkililer, bu tebliğ ile sıkıntıların çözümünde bir orta yolun bulunacağını belirttiler.

Sağlık sektörü temsilcileri acil çözüm bekleyen sıkıntılarının çözüme kavuşmaması halinde çok az bir sağlık kuruluşunun ayakta kalacağını dile getirdiler.

Branş anlaşmalarıyla ilgi çalışmalar kısa sürede netlik kazanacak

Forum öncesi bir konuşma yapan Bakan Faruk Çelik; “Sağlık konusunda önemli değişimler yaşandı, milat olarak 15.6.2007 öncesi ve sonrası diye ayrım yapılabilir” dedi. Çelik; “SUT yayınlandı ve yeni bir dönem başlamış oldu. Tıp ve dal merkezlerinden, hastanelerden hizmet alınmaya başlandı, 15 Haziran öncesinde Bağ-kur’lu hastalar üniversiteye gidemiyorlardı, SSK’lı hastalar da sevksiz gidemiyorlardı, vatandaş hizmet alımı konusunda eşitlendi. Yatan hastalardan ilaç ve malzeme teminini hastanelerin sağlaması konusunda adım atıldı. 18 yaşından küçük 24.600 genç hiçbir sorgulamaya tabi tutulmadan sağlık hizmetlerinden faydalanmaya başlayacak. Farklar konusunda yapılan tartışmalarla bir katına kadar fark alınması konusunda karar verildi, fakat bakanlar kurulunun kararı ile % 30 olarak belirlendi ve 1 Temmuz itibariyle başladı. 1 Ekim’den itibaren 2008 SUT’la ilgili önemli düzenlemeler getirildi. 2009 SUT çalışmaları fiyatlandırma komisyonu çerçevesinde fiyatların tespiti için alt komisyonlar kuruldu ve özel sağlık sektörü temsilcilerinden oluşan bir komisyon oluşturuldu, bu komisyon çalışmaları 2009 SUT için ciddi verim sağlayacak.” dedi.

Bakan Çelik devamında; “1 Ekim sonrası başlayan katkı payı uygulamasının % 30 la beraber uygulanmasının ciddi problem olduğunu biliyorum, Tıp merkezi ve hastanelere gelen hastalardan aynı katkı payı alınmasını bende doğru bulmuyorum.”dedi. 10 YTL’lik katkı payının Kasım-Aralık ayında değerlendirileceğini söyleyen Bakan Çelik, değerleme sonrasında iyileştirmeye gidileceğini belirtti. Sağlık harcamalarına da değinen Faruk Çelik, “2008’i 24 katrilyon ile kapatmayı öngörüyoruz, 2009’da 30 katrilyona ulaşacak bir sağlık harcamasıyla karşı karşıyayız. Ayaktan tedavilerin kamu hastanelerindeki payı % 64, Avrupa’da bu oran birinci basamakta % 85, aile hekimliği ile bu payı düşürmeye çalışıyoruz. Ayaktan tedavilerde kısıtlama yapmak zorundayız ki tedaviye pay ayıralım. Ayaktan tedavide sarf edilen kaynağı azaltarak asıl tedaviye kaynak ayırmak için aile hekimliğine geçmek zorundayız.” dedi. 

2009 SUT’la beraber, istisnai sağlık hizmetleriyle ilgili listenin genişletileceğini belirten bakan Çelik, branş anlaşmalarıyla ilgi çalışmaların da kısa sürede netlik kazandırılıp yürürlüğe konacağını, tetkik kısıtlamasının da üniversite çalışması neticesinde karar verilen bir uygulama olduğunu ve bu kısıtlamaların ihtiyaç duyulan hizmetler için kaynak oluşturacağını belirtti. 


K
atılım payından kesinlikle vazgeçilmeyecek

Forum öncesi bir konuşma yapan SGK Başkan vekili Fatih Acar; “Eczane tabelaları yakın zaman içinde değişecek, tabelalardaki SSK, Bağkur, Emekli Sandığı yazıları kalarak, sosyal güvenli kurumu yazılacak. Bağ-kur için 240, SSK için 90 gün olan prim ödeme gün sayısı 30 güne indirildi. İsteğe bağlı sigortalılık kolaylaştı. İsteyen istediği gibi isteğe bağlı sigortalı olabiliyor. Yurtiçinde yapılamayan tetkiklerin yurt dışında yapılması kolaylaştırıldı. Aile hekimliği uygulamasına 4 il geçti, 1 Ocak’tan itibaren 19 il daha geçecek.” dedi. 

Acar; 2008’de kısmi düzenlemeler yapıldığını, esas düzenlemelerin 2009’da yapılacağını, Katılım payından kesinlikle vazgeçilmeyeceğini fakat düzenlemeler yapılacağını söyledi. Kısıtlayıcı kuralların sektör kendini hazırlasın diye önceden sunulduğunu belirten Acar, “Bir vatandaş bugün aynı branştan 5 ayrı hastaneye gidebiliyor ve SGK beşine de ödeme yapıyor. 10 gün içinde bir kere gidilebilecek.” dedi. 

Sağlık hizmet sunucuları 1 yılda üç kez denetlenecek

SGK’da atamaların yapıldığını, 50 daire başkanının atandığını belirten Acar, “incelenmeyen milyonlarca evrak incelendi, 1 Ocak’tan itibaren temiz bir sayfa açılacak, Sağlık hizmet sunucuları 1 yılda üç kez denetlenecek. Özel sağlık sektörünün geldiği noktayı görüyorum, bunu geri götürmek amacında değiliz fakat mali olarak kontrol altında tutmalıyız. Özel sağlık hizmeti sunucuları önümüzdeki dönemde daha aktif olacaklardır.” dedi 

Fark konularında elimizi rahatlatın

Forum katılımcılarından OHSAD Başkanı Dr. Reşat Bahat; “% 30 fark ile zengin hastaları anlaşması olmayan kurumlara kaptırdık, 10 YTL katkı payı ile de gelir düzeyi düşük olan hastamızı kaybettik. Fark konularında elimizi rahatlatın, yoğun bakımlarda kabus var, 96 YTL’ye bebek bakıyoruz, SUT fiyatları çok kötü.” dedi. 

SİF Başkanı Dr. Mehmet Altuğ’da; “Verdiğimiz kaliteli sağlık hizmetlerinden dolayı hem kamudan hem de vatandaşlarımızdan özür diliyoruz. 10 YTL’lik katkı payından ciddi manada rahatsızız. Daha kaliteli hizmet sunmamız için vermiş olduğumuz raporlar ve öneriler hep aleyhimize kullanıldı. Katkı payında daha adil olunmasını istiyoruz. Özel sağlık kuruluşları % 30 fiyat ile geriye gitmiştir. Bu konuda tepkimizi daha sert göstereceğiz. SGK kurumu yapmış olduğu tebliğlerde Sağlık Bakanlığı’nın etkisinde kalmaktadır. Biz SGK’nın etki altında kalmadan yapacağı tebliğe razıyız.” dedi.

Bu haber toplam 3032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim