• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Özel sağlık meslek liselerine yargıdan iyi haber!

Özel sağlık meslek liselerine yargıdan iyi haber!
İdare mahkemesi, kontenjanı 483’ten 80’e düşürülen Özel Anadolu Sağlık Meslek Lisesi’nin açtığı davada, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Vaat edilen sayının korunmasına hükmetti.

Hemşire açığını kapatmak için dört yıl önce devlet teşvikiyle kurulan özel sağlık meslek liselerinin kontenjanları ani bir kararla düşürüldü. Okulların haziran ayında aldığı kontenjanlar, ağustos ayında MEB'in çıkardığı yönetmelikle ciddi oranlarda azaltıldı. Kayıtlar tamamlandıktan sonra e-okul sisteminde düşüşleri gören okullar, idari mahkemelere başvurdu. Sonuçlar ise yakın zamanda çıkmaya başladı.

Avukat Burak Çandır tarafından Özel Medikal Anadolu Sağlık Meslek Lisesi adına Ankara 12. İdare Mahkemesi'ne açılan davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Okulun 80'e düşürülen 483 öğrencilik kontenjanı iade edildi. Kararda dava konusunun açıkça hukuka aykırı olduğuna ve uygulanmanın telafisi güç veya imkansız zararlar doğurabileceğine dikkat çekildi. Mahkeme ayrıca yürütmeyi durdurma kararında teminat alınmamasına hükmetti. Avukat Çandır, 20 okulun daha idari mahkemelerde davalarının devam ettiğini belirtti.

İstanbul ve Osmaniye'de üç özel sağlık meslek lisesi için mahkemeye başvuran avukat Elvan Delice ise, "Söz konusu yönetmelik değişikliğinin iptaline ilişkin dava açtık. Ayrıca 2 Ağustos tarihli yönetmeliğin iptali için de Danıştay'a başvurduk. Her ikisi için de devam eden davalar mevcut." diye konuştu. Bu okullar için yürütmeyi durdurma kararları aldıklarını belirten Delice, "Şu anda MEB'in savunması alınacak. Ondan sonra nihai karar verilecek. Fakat şu anda mahkeme bir mağduriyet olduğunu kabul etti." ifadesini kullandı. Delice, yönetmeliğin iptali için başvurdukları Danıştay'da da o sürecin devam ettiğini dile getirdi.

PROTOKOL ŞARTLARI AĞIRLAŞTIRILDI

Ağustos ayında çıkarılan 'Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği' sağlık meslek liselerinin kontenjanları birden düşürüldü. Önceki yönetmelikte staj için herhangi bir sağlık kuruluşu ile yatak ve personel sınırlaması olmadan protokol imzalayabilen okullara kısıtlama getirildi. Hastanelerin, personel sayısına göre öğrenci alınmasına karar verildi. Okullara staj protokolünü okula uzaklığı 30 kilometreyi geçmeyen, en az 50 yatak kapasiteli hastanelerle yapma zorunluluğu geldi. Örneğin bir okulun staj yapılacak hastanedeki hemşire sayısı 50 ise en fazla 25 öğrenci alınabilecek. Hastane ile 7 yıl protokol imzalanacak ve bu anlaşma il sağlık müdürlükleri tarafından onaylanacak. Aynı hastane ile iki lise anlaşma yapamayacak. Ayrıca bu liselerin sınıf mevcudu en fazla 24 olacak. Her iki sınıfa, sağlık öğretmeni ders anlatacak. Kontenjanlar düşse bile okul, sınıf sayısı kadar öğretmen alacak.

Çağlar AVCI-Emel TEMİZAY

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9029 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim