• BIST 9524.59
  • Altın 2492.323
  • Dolar 32.5526
  • Euro 34.6859
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Özel sağlık sektöründe 15 Şubat depremi

Özel sağlık sektöründe 15 Şubat depremi
Sağlık Bakanlığı Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği ile Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde 15 Şubat’ta önemli değişiklikler yaptı. Hastane ve tıp merkezi açılması zorlaşıyor, 50 bin kişinin işsiz kalacağı iddia ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği ile Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde 15 Şubat’ta önemli değişiklikler yaptı. Hastane ve tıp merkezi açılması zorlaşıyor, 50 bin kişinin işsiz kalacağı iddia ediliyor.

Sağlık Bakanlığı Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Sağlık Kuruluşları Yönetmeliği ile Özel Hastaneler Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre özel sağlık kuruluşları Bakanlıktan izin almadan doktor alamayacak, teknoloji yatırımı yapamayacak. Sağlık Bakanlığı’na göre yönetmelik değişikliği, özel sektörde kaliteyi artıracak ve hasta haklarını koruyacak. Bakanlığın kamudan özel sektöre doktor kaçışını önlemek için sektöre zarar verecek kararlar aldığını iddia eden dernekler ise yönetmelikleri yargıya götürmeye hazırlanıyor.

Tıp merkezlerini temsil eden derneklerden Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği ve Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği yönetmeliklerle yaklaşık 2 bin 500 işletmenin sağlık sisteminin dışına itilmek istendiğini, 50 bin kişinin de işsiz kalacağını iddia ediyor.

Tüm Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Ahmet Karataş, “Mevcut yönetmelik özel sektöre doktor geçişini azaltmak veya tersine çevirmek için hazırlandı. Yeni açılacak tıp merkezleri, mevcut hastane fiziki şartları ile açılması isteniyor. Sağlık alanı ve imar mevzuatına uygun otopark şartı getiriliyor. Mevcut tıp ve dal merkezlerinin bu dönüşümü yapması tamamında imkansız görülüyor” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Mevcut haliyle tıp ve dal merkezleri faaliyetlerine devam etmelidir. Yönetmelikte verilen hak gereği birçok merkez imkan buldukça yeni yönetmeliğe uygun merkezlere taşınacaktır. Mevcut haliyle yönetmelik gereği yüzlerce merkez 4 yıl sonunda kapatılacağı anlamına gelmektedir. Milyarlarca dolarlık öz sermayemiz heba edileceği anlamına gelmektedir. Bu süreçte herhangi bir doktor, hemşire, laborant ilave alınması, branş eklenmesi, yeni cihaz alınmasına izin verilmemesine anlam veremiyoruz. Bizlere 4 yıl içinde yeni bir yere taşınma için de fırsat vermemek istediklerini gösteriyor.”

YÖNETMELİKLERLE GETİRİLEN DEĞİŞİKLİKLER NELER?
Yayınlanan yönetmeliklerin getirdiği önemli değişiklikler ise şöyle:
* Ayakta tedavi hizmeti veren kuruluşlar 4 yıl içinde hastane standartlarına getirilecek. Bu koşula uyamayanlar kapanacak.
* Eksikliği tespit edilen ve 3 ay içinde bunları gidermeyen tıp merkezlerinin ruhsatları iptal edilecek.
* Tıp merkezleri 24 saat ambulans bulunduracak.
* Özel tıp merkezi hastayı bir başka sağlık kuruluşuna sevk ederse masrafını karşılayacak.
* Sağlık kuruluşları, acil başvuranları, hiçbir ayrım yapmaksızın ve ödeme imkanına bakmaksızın kabul edecek ve ilk tıbbi müdahaleyi yapacak.
* Özel hastaneler artık en az 4 uzman yerine 6 uzman çalıştırmak zorunda kalacak.
* Artık en az 10 yatakla değil 25 yatakla özel hastane açılabilecek
* Özel hastaneler laboratuvar ve radyoloji tetkiklerinı dışardan alamayacak. Radyoloji bölümü, biyokimya ve mikrobiyoloji laboratuvarı kuracak.
* Her özel hastanede acil ünitesi bulunacak.
* Özel hastaneler valilikler tarafından belirlenen bir kurumdan “gürültü, hava ve su kirliliği yoktur” belgesi aldıktan sonra kurulabilecek.
* Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin almadan özel hastane açılamayacak.
* Özel hastanenin hangi bölgede, ne kadar insan gücüyle ve teknolojik yatırımla açılacağına da bakanlık karar verecek.
* Sağlık Bakanlığı her yıl ekim ayında özel hastane açılmasına izin verdiği alanları ilan edecek. Özel hastane kurmak isteyenler bakanlığa kasım ayına kadar başvuracak. Belirlenmiş bir bölgeye birden fazla talep olursa kurumlar arasında çekiliş yapılacak.
* Varolan özel hastaneler de bakanlıktan izin almadan doktor alamayacak, teknoloji yatırımı yapamayacak.
* Özel sektörde doktorlar birden fazla hastanede çalışabilecek.
* Özel hastaneler belediyelerin belirlediği “özel sağlık alanlarında” ancak “kullanım kararı alındıktan sonra” kurulabilecek.

Bu haber toplam 1697 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim