• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Özel sağlıkta hasta artıyor gelir azalıyor

Özel sağlıkta hasta artıyor gelir azalıyor
TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, özel sağlık sektörünün, son 2 yıldaki uygulamalarla, son 5 yılda yapılanlara göre geriye gidiş yaşamaya başladığını öne sürdü.

TOBB Türkiye Sağlık Kurumları Meclis Başkanı Dr. Seyit Karaca, özel sağlık sektörünün, son 2 yıldaki uygulamalarla, son 5 yılda yapılanlara göre geriye gidiş yaşamaya başladığını öne sürdü.

Karaca, yaptığı açıklamada, özel sağlık kurumlarının Türkiye'de hizmet vermeye başladıkları günden bu yana, sağlık hizmetlerinde kalitenin artması, vatandaşın daha rahat sağlık hizmeti alabilmesi konusunda önemli bir işlev üstlendiklerini belirtti.

Sağlık hizmeti sunumunda çok önemli görevleri yerine getiren özel sağlık kuruluşlarının, devletle yaptıkları anlaşmalar doğrultusunda vatandaşa hizmet etmeye devam ettiğini ifade eden Karaca, ancak anlaşma şartlarında son dönemde yapılan düzenlemelerin özel sağlık kuruluşlarını zor duruma sokmaya başladığını öne sürdü.

''Özel sağlık sektöründe, son 2 yıldaki uygulamalarla, son 5 yılda yapılanlara göre geriye gidiş yaşamaya başlamıştır'' diyen Karaca, şunları kaydetti:

''Mevzuat açısından Sağlık Bakanlığınca 15 Şubat 2008'de yapılan düzenlemelerinin getirdiği işletme sıkıntıları, yaklaşık 13 ay sonra 11 Mart 2009'da yapılan düzenlemelerle kısmen düzeltilmiştir. Ancak finansman anlamında 2 yıla yakın bir süredir hizmet fiyat artışı yapılmamıştır. Üstelik ara fiyat revizyonları ile hizmet fiyatlarının bir çoğunda düşürme şeklinde değişiklikler yapılmıştır. Hizmet verilen hasta sayısında yaklaşık yüzde 60-70 civarında artışlar var ancak, bu hizmetin karşılığında elde edilen gelir 2 yıl öncesine göre yüzde 35-40 civarında azaldı.''

Karaca, özel sektör kuruluşlarının bir yıl öncesine göre sundukları hizmet karşılığında elde ettikleri gelirin ise yüzde 20-25 oranında azaldığını dile getirdi.

Özel sağlık sektörünün birçok sorunu olduğunu ve bu sorunların çözüm beklediğini vurgulayan Karaca, şunları kaydetti:

''Hizmet fiyatlandırma sisteminin yanlışlığı nedeniyle hizmet fiyatları düşük kalmıştır. Bu hizmet fiyatlarının tespitinin sadece kamu kurumu temsilcilerinden oluşan bir komisyon tarafından belirlenmesi, özel sektörün burada devre dışı bırakılması, sorunların çözümünü zorlaştırmaktadır. Özel sektörün de komisyona katkı vermesi gerekiyor. Bu fiyatlar baz alınarak belirlenen hasta katılım payı sınırlaması, (halen yüzde 30 tavan fiyat uygulaması var) Bakanlar Kurulu kararı ile en kısa sürede yüzde 100'e kadar arttırılmalıdır.''

Sağlık sektörünün veya hizmet sektörünün faaliyet alanlarına yönelik olarak da ekonomik paket açıklanmasını beklediklerini dile getiren Karaca, ''Özel sağlık kuruluşlarının sorunlarının çözümü için hizmet sektörünün KOBİ tanımına dahil edilmesi ve mevzuata uyma anlamında bölgesel farklılıkların ortadan kaldırılması gerekiyor'' diye konuştu.

Bu haber toplam 1514 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim