Fark ücreti yarından (1 Temmuz) itibaren yüzde 30’u geçmeyecek. SGK, özel sağlık kurum ve kuruluşlarının hastalardan en fazla yüzde 30 oranında ilave ücret alması yönündeki düzenlemenin 1 Temmuz itibariyle geçerli olacağını açıkladı.
Genel Sağlık Sigortası ile ilgili düzenlemeler tam olarak yapılmadan SGK, mevcut sözleşmelere yönelik Bakanlar Kurulunun özel sağlık kurumlarının en fazla yüzde 30 oranında fark almasını öngören kararını yürürlüğe koydu. Özel sağlık kurum ve kuruluşları 1 Temmuz itibariyle en fazla yüzde 30 oranında fark ücreti alabilecek. SGK’nın sözkonusu kararını yürürlük tarihinden bir gün önce duyurması dikkat çekti.
SGK yayınladığı genelgeyle özel sağlık kuruluşlarıyla yaptığı sözleşmenin ilgili maddesini değiştirdi. Önceki uygulamada özel sağlık kuruluşları hastalardan diledikleri kadar ilave ücret alabiliyordu. Fakat SGK genelgeyle değiştirdiği maddeyle, ilave ücret sınırını yüzde 30 ile sınırlı tuttu.
SGK Başkan V. Fatih Acar imzasıyla yayınlanan genelgeyle, sağlık kurumu muayene, tetkik ve tedavi amacıyla yapılacak her işlem öncesinde hasta veya hasta yakınının yazılı onayını alarak, Kurumca ödenecek ücret dışında, Kurumca belirlenen ücretlerin en fazla yüzde 30 oranında ilave ücret ödenmesi talebinde bulunabilecek.
Sağlık kurumları, işlemlerden önce yazılı onay alınmadan, işlemler sonrasında herhangi bir gerekçe ileri sürerek ilave ücret talebinde bulunulması veya Kurumca belirlenen ücretlerin yüzde 30’undan fazla ilave ücret talebinde bulunamayacak. SGK, genelgeyle bildirilen bu değişikliğin 1 Temmuz 2008 tarihiyle uygulamaya gireceğini duyurdu.
GSS parçalı ama fark ücreti herkes için yürürlükte
4 Haziran 2008 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, vakıf üniversiteleri dahil sözleşmeli sağlık hizmeti sunucuları, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonunca belirlenen sağlık hizmetleri bedelinin en fazla yüzde 30’una kadar ilave ücret alabilecek. Genel Sağlık Sigortasının aşama aşama yürürlüğe girdiğini belirten Bakanlık yetkilisi şu açıklamalarda bulundu:
“Kanun, 1 Temmuzda emekliler yönünden yürürlüğe girecek, 1 Ekimde de herkes açısından yürürlüğe girecek. Eğer bu kural yarın yayınlansaydı yeni kanuna tabi olacaktı ve Fiyatlandırma Komisyonunun toplanıp belirlediği fiyatlar üzerinden yüzde 30 alınabilecekti. O zaman SGK, böyle bir hüküm yayınlamayacaktı. Çünkü Komisyonunun toplanabilmesi için yönetmeliklerinin çıkması ve bir takım düzenlemelerinin yayınlanması gerekiyor. Uzun süreçler olacağı için bunlar yapılmadı. Kanunda da alt düzenlemeler yapılıncaya kadar eski hükümlerin geçerli olacağı belirtiliyor. Yani eski SUT geçerlidir, Kurumun yaptığı eski sözleşmeler geçerlidir.”
Kurumlarla sözleşme nasıl yapılacak?
Sözleşmeli özel sağlık kurum ve kuruluşlarınca değişikliğin kabul edilip edilmediğine dair işlemler yine 1 Temmuz 2008 tarihine kadar MEDULA sistemi üzerinden elektronik ortamda yapılacak. Sözleşme ile ilgili işlemleri yürüten SGK tarafından, MEDULA sisteminde değişikliği kabul ettiğine dair onay veren özel sağlık kurum ve kuruluşlarına Zeyilname-3 imzalatılacak ve sözleşmelerinin yürütümü devam edecek. Değişikliği kabul etmediğine dair MEDULA sistemi üzerinden bildirimde bulunan sözleşmeli özel sağlık kurum ve kuruluşlarının sözleşmeleri ise 1 Temmuz 2008 tarihinde MEDULA sistemi üzerinden pasif edilecek ve bu tarihten itibaren bir ay içinde Zeyilname-3’ü imzalamayan sözleşmeli özel sağlık kurum ve kuruluşları hakkında sözleşmenin 6.1. maddesine göre işlem yapılmak üzere Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğüne bilgi verilecek.
Fatma Ergüzeloğlu