• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Özel sektörden 'Yabancı Hekim'e destek

Özel sektörden 'Yabancı Hekim'e destek
BSK Metropark Adana Hastanesi Genel Direktörü Mehmet Hanifi Kalo, özel sağlık kuruluşları olarak 'nitelikli iş gücü' konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarını belirtti.

Yapılan araştırmalara göre, Avrupa'da 100 bin kişiye 340 hekim, Türkiye'de ise 156 hekim düşüyor. Buna karşılık bir doktorun hastasına ayırdığı süre ise sadece 9 dakika. Yine Türkiye'de kişi başına düşen yıllık sağlık harcamasıysa 550-600 dolar arasında değişiyor. Türkiye'deki hekimlerin iş yükünün azaltılması ve sağlık alanında verilen hizmetin kalitesinin arttırılabilmesi noktasında Sağlık Bakanlığı'nca 'Yabancı Hekim Projesi'ni hayata geçirilmesi planlanıyor. Yabancı doktorlarınsa devlethastanelerinde değil, özel hastanelerde çalışması öngörülürken, ilk aşamadaysa şu anda Türkiye'de tıp eğitimi alan yabancı uyrukluların, Türkiye`de kalmayı tercih etmeleri bekleniyor

"UZMAN HEKİM BULMAKTA ZAMAN ZAMAN CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ"

'Yabancı Hekim Projesi' ile ilgili olarak İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan BSK Metropark Adana Hastanesi Genel Direktörü Mehmet Hanifi Kalo, bugün özel sağlık kuruluşları olarak nitelikli iş gücü konusunda ciddi sıkıntılar yaşadıklarına dikkat çekti. Kalo, "Biz bugün bırakın hekimi, hemşire dahi bulmakta zorlanıyoruz. İnsanları alıyorsun, ona belirli bir eğitim verip yetiştiriyorsun. Ama tam verim alacağın dönem devlet yeni kadro açıyor, bu sefer nitelikli iş gücü devlet hastanelerine kayıyor. Yeni bir eleman bulmak ve onu yetiştirmekse hem zor, hem de zaman istiyor. Sadece hemşire konusunda değil, uzman hekim konusunda da zaman zaman ciddi sıkıntılar yaşıyoruz" dedi

"BEKLEDİĞİMİZ DESTEK VERİLİRSE TÜRKİYE`DE ARTIK SAĞLIK KONUŞULUR"

Bugün BSK Metroparak Adana Hastanesi olarak mevcut kadrolarının, her geçen gün artan hasta sayısı karşısında yetersiz kaldığını dile getiren Kalo, buna bağlı olarak 'ek kadro' veya uzman ihtiyacının ortaya çıktığını, bu konuda da Türkiye'de uzman hekim sayısının da mevcut ihtiyacı karşılayacak düzeyde olmadığını belirtti. Mehmet Hanifi Kalo, bu nedenle de Sağlık Bakanlığı`nca hayata geçirilmesi planlanan; 'Yabancı Hekim Projesi'ni destekledikleri gibi bu çalışmanın özel hastanelerin yıllardır beklediği bir destek olduğunun altını çizdi. Kalo, "Türkiye'de bundan yaklaşık 15 yıl önce tekstil sektörü konuşuluyordu ama beklediğimiz destek verilirse önümüzdeki 5 yıllık süreçte artık sağlık sektörü konuşulmaya başlar" ifadesini kullandı.

"DÜNYA SAĞLIK TURİZMİ 300 MİLYAR DOLARA ULAŞTI"

Kalo, Türkiye'de sağlık alanında özellikle son dönemlerde çok ciddi yatırımların hayata geçirildiğini, devletin ülkenin en ücra köşesine dahi hastane ya da sağlık merkezi açtığına işaret ederek, bunun da sağlık hizmetlerinin her yere ve her noktaya taşındığını anlattı. Dünya sağlık turizmi pazarının 300 milyar dolara ulaştığını kaydeden Kalo, Türkiye'nin bu pastadan yeteri kadar pay alamadığı yorumunda bulunarak, açıklamasını da şöyle sürdürdü; "Türkiye, bu pastadan en az yüzde 10'luk bir dilimialabilmeli. Eğer bunu başarabilirsek 30 milyar dolar gibi bir kaynağı ülkemize çekebilelim. Ancak bu pastadan sadece İstanbul, Ankara ve İzmir'deki sağlık kuruluşları değil, Türkiye`nin dört bir yanındaki sağlık kuruluşları da pay alabilmeli. Bu nedenle de sağlık alanında da `Anadolu Kaplanları` çıkabilmeli" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2419 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim