• BIST 9457.24
  • Altın 2496.514
  • Dolar 32.5944
  • Euro 34.7827
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 21 °C

Özeller branş bazında anlaşabilir

Özeller branş bazında anlaşabilir
Çalışma Bakanıyla bir araya gelen özel sağlık sektör temsilcileri, yüzde 30 fark oranına karşın, hastanelerin branş bazında anlaşma yapabilmesini talep etti. Görüşmede, otelcilik hizmetleri ve istisnai hizmetlerin de genişletilmesi istendi.

Çalışma Bakanıyla bir araya gelen özel sağlık sektör temsilcileri, yüzde 30 fark oranına karşın, hastanelerin branş bazında anlaşma yapabilmesini talep etti. Görüşmede, otelcilik hizmetleri ve istisnai hizmetlerin de genişletilmesi istendi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, özel hastanelerin alacağı fark ücret oranının en fazla yüzde 30 olacağını ve Bakanlar Kurulunca belirlenen bu oranı, Bakanlığın veya Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) değiştirme yetkisinin olmadığını vurguladı.

"Bakanlık olarak bütün sektör bizim bu konudaki görüşümüzü biliyor. Yüzde 30 uygulaması Sağlık Bakanlığının verileri doğrultusunda ortaya çıkan bir karardır. Salt anlamda bu, vatandaş açısından olumlu bir karardır. Vatandaş daha önce tedavisi karşılığında 10 katı katkı payı öderken, şimdi en fazla yüzde 30 ödeme yapıyor” diye konuşan Bakan Çelik, sosyal tarafların durumdan memnun olduğunu fakat Sağlık Bakanlığı verilerinin aksine özel sektörün buna itiraz ettiğini bildirdi.

Çalışma Bakanı Çelik, SGK’da yapılan toplantıda çok sayıda özel sağlık kurumu temsilcileriyle bir araya geldi.
Bir soru üzerine, sağlıkta paket fiyat uygulamasının Danıştay tarafından iptal edildiğini anımsatan Çelik, "4 Eylül tarihine kadar süremiz var. Yeni bir düzenleme yapılacak. Danıştay'ın iptal kararını dikkate alarak yeni bir Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hazırlanacak" diye konuştu.

Arslan: “Bakan yüzde 30 taraftarı değil”
Özel Hastaneler Platformu Başkan Yardımcısı Dr. Esat M. Arslan, ilave ücretlerin tavan sınırı konusunda Çalışma Bakanının yüzde 30 taraftarı olmadığını belirterek, “Bence ücretlerin daha yüksek olması gerektiğini düşünüyor. Fark ücreti yüzde 30 veya daha alt sınırlarda kalırsa SUT fiyatlarının artışı için kendisine daha fazla baskı geleceğini düşünüyor. Bakan Çelik, yüzde 30 sınırından kaynaklanın sıkıntıları aşmak için SUT fiyatlarında değişiklik yaptırmayacağını ifade etmişti” diye konuştu. Bakanın bu tavrını Bakanlar Kurulunda da ortaya koyduğunu öne süren Arslan, SGK’nın, SUT’ta değişiklikler yapmayacağını, Bakanlar Kurulunda fark ücretlerinin yüzde 30’un üzerine çıkarılacağı bir toplantı da yapılmayacağını savundu.

Otelcilik hizmetlerinde 3 katı fark
Özel sektörün yüzde 30’un üzerinde fark alabileceği iki hususun istisnai sağlık hizmetleri ve otelcilik hizmetleri olduğuna dikkat çeken Arslan, geçici bir çözüm olmasına karşın bu hususların biraz geniş tutulabileceğini söyledi. Arslan, yapılan çalışmaların bu yönde yoğunlaşacağını belirterek şöyle konuştu:

“Otelcilik hizmetlerinde bizlerin 3 katına kadar fark alma hakkımız var. Bu fiyat vatandaşa yansıyacak, SGK’ya değil. SGK’da, istisnai sağlık hizmetlerinin kapsamı görüşülecek. Örnek vermek gerekirse, isteğe bağlı sezeryanın istisnai sağlık hizmeti olup olmadığı tartışılacak. Devlet sezeryana az para ödüyor, biz de yüzde 30’dan fazla alamıyoruz. Hasta, endikasyonu olmadığı halde sezaryan yaptırmak isterse 3 katına kadar fark alma hakkımız olacak. Ya da prostat tedavisinde greenlight kullanımı gibi. Hastanın greenlight isteği olması durumunda 3 bin liraya kadar fark alabileceksiniz. SGK’nın bütçesi değil de farkların nasıl arttırılabileceği üzerinde odaklandık.”

Hastaneler branş sözleşmesi yapacak
Arslan, SGK’nın, sözleşmesi olmayan hastaneler için branş sözleşmesi imkanı getirmeyi planladığını kaydetti. “İnvaziv kardiyoloji, kardiyovasküler cerrahi, medikal ve radyasyon onkolojisi, organ nakli, yoğun bakım gibi kamunun hizmette yetersiz kaldığı ve hiç fark almadan hizmetin çoğunu özel sektörün götürdüğü branşlarda kısmi anlaşmaların yapılması mümkün olacak” diye konuşan Arslan, SUT’tan sonra Ekim ayında SGK ile yapılacak sözleşmeye bu hususun koyulacağını öne sürdü. Arslan, Kurumun sözkonusu branşlarda sözleşme yapılabileceğini belirttiğini fakat, hemodiyaliz ve nükleer tıbbın da bunlara eklenmesinin düşünüldüğünü ifade etti.

“SUT’ta değişiklik beklemiyoruz”
Uz. Dr. Esat Arslan, kısa zamanda yüzde 30 oranı üzerinde herhangi bir esneme olmayacağını belirterek, fiyatlarda da kısa zamanda bir artış olmayacağını söyledi. “Ama eğer ki, 5-6 ay içinde uygulama ciddi sıkıntı doğurursa ki, doğuracağı izlenimi Bakanda da hakim- o zaman Bakanlar Kurulunun tekrar toplanabileceğini düşünüyorum” diye konuşan Arslan, SUT’tan yana değişiklik beklentilerinin olmadığını, SGK’nın kısa vakitte Tebliğ hazırlayamayacağını, ciddi değişikliğin asıl 2009 SUT’unda yapılacağını kaydetti.

Fark alınmadığı için acile geliyor
“Biz fiyat sınırlamasına karşıyız. İlla olacaksa da 2 sene önce hazırlanan ancak hiç uygulanmayan GSS kanunundaki uygulamanın daha olumlu olacağını düşünüyoruz. O düzenlemede eğer sağlık sektörü sözleşme yaparsa hiç fark alamaz, sözleşme yapmazsa SUT’un yüzde 70’i SGK tarafından hastaneye ödenir, hastane istediği oranda hastadan fark alabilir şeklindeydi” diye konuşan Arslan, ideal uygulamanın bu olduğunu ileri sürdü. Taleplerinin arasında acil sağlık hizmetleri tanımının da bulunduğunu belirten Arslan, fark alınmadığı için pek çok hastanın acil vaka iddiasıyla servise geldiğini ve bu konuda düzenleme yapılması gerektiğini söyledi.

Yılmaz: “Hastaneler branş anlaşması yapabilsin “
Sağlık İşletmecileri Derneği Başkanı Dr. Tekin Yılmaz da toplantıda, branş anlaşmasının hayata geçirilmesi konusunda öneri getirdiğini belirtti. Nükleer tıp yatırımı yapan fakat şu anda birimi atıl halde bulunan hastaneler olduğuna dikkat çeken Yılmaz, “Bir planlama çerçevesinde, kamunun ihtiyaç duyduğu tıp branşlarının belirlenerek bunların farklı muameleye tabi tutulmaları yönünde öneri getirdik. Yani nükleer tıp veya kardiyovasküler cerrahi branşlarında anlaşması olan hastane, hastadan yüzde 30’dan fazla ücret alabilsin. Bu branşlar öncelikle bir planlama dahilinde belirlensin. Bu durumda hastanelere branş bazında anlaşma imkanının verilmesi gerekiyor. ‘Ya hep ya hiç’ metoduyla olaya yaklaşıp durumu içinden çıkılmaz hale getirmemek lazım”diye konuştu. Dal ve tıp merkezlerinin bu imkandan faydalanamayacak olması konusundaysa Yılmaz, yüzde 30’luk sınırın devam edeceğini, kurumların bu sınıra uyum sağlamaya zorlanmasının kaliteyi düşürmekle eş anlama geleceğini öne sürdü. Yılmaz, acil servis hizmetiyle yapılacak düzenlemelerin gelecek SUT’a bırakıldığını kaydetti.

Fatma Ergüzeloğlu / Ankara

Bu haber toplam 2399 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim