• BIST 9094.06
  • Altın 2324.793
  • Dolar 32.3663
  • Euro 34.9559
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Paket ücretine son nokta kondu sağlıkta tekrar başa dönüldü

Paket ücretine son nokta kondu sağlıkta tekrar başa dönüldü
Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemelerde kullandığı paket ücret uygulamasını aradan geçen 2.5 ay sonunda bir kez daha durdurdu. Yürütmeyi durdurma kararının, paket ücretin bireyin ve toplumun sağlığını bozucu, anayasadaki sosyal devlet ilkesine ayk

Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemelerde kullandığı paket ücret uygulamasını aradan geçen 2.5 ay sonunda bir kez daha durdurdu. Yürütmeyi durdurma kararının, paket ücretin bireyin ve toplumun sağlığını bozucu, anayasadaki sosyal devlet ilkesine aykırı bulunduğu için alındığı belirtildi. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun, kararın kendisine tebliğ edilmesinin ardından, uygulamaya geçmek için 1 aylık süresi bulunuyor. Yetkililer şu anda bu sürenin kullanıldığını ve kısa süre içinde yargı kararının uygulamaya sokulacağını belirtti.

Anayasaya aykırı, maliyetleri artırıcı
Danıştay'ın aldığı son kararda, paket ücret uygulamasının anayasadaki sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu tespitinin etkili olduğu belirtildi. Paket ücret uygulamasının, hastalığın tanı ve tedavisi için yapılan iş ve işlemleri dikkate almaksızın baştan belirlenen bir tutarın ilgili sağlık kuruluşuna ödenmesini öngördüğüne dikkat çeken Danıştay, bu durumun birçok olumsuz sonuç doğurduğunu belirtti. Söz konusu modelin çağdaş tanı ve tedavi araçlarından yararlanmayı engellediğine vurgu yapan Danıştay, söz konusu sistemin "tedavinin engellenmesi veya gecikmesi nedeniyle daha sonra ortaya çıkabilecek hastalıkların tedavi edilmesi gerekliliğinden dolayı, geri ödeme kuruluşlarının maliyetini daha da artırıcı etkiler oluşturabileceği" sonucuna vardı. Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun harcamaları disipline etmek için denetimini etkinleştirmesi tavsiyesinde de bulundu.
 
SGK'nın itirazı kabul edilmişti
Kamu ve özel hastanelere tedavi ücretlerinin "gereksiz" tetkik ve tedavilerle şişirilmemesi için bir süredir "paket ücret" sistemi uygulanıyor. Buna göre tüm sağlık kurumlarına ödeme yapan tek merci konumunda olan SGK, ayakta ve yatarak tedavi hizmetleri için belirlediği paket ücretin dışında tetkik, tahlil, operasyon gibi adlar altında ilave ücret ödemeyi reddediyor. Söz konusu uygulamaların ne olduğu ise Sağlık Uygulama Tebliği'nin Ek-9'daki listesinde belirlenmiş bulunuyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun söz konusu uygulaması bir süredir yargının da gündeminde bulunuyor. Mayıs ayında Danıştay konuyu görüşerek, yürütmeyi durdurma kararı almış, ancak SGK'nın itirazı üzerine söz konusu yürütmeyi durdurma kararı kaldırılmıştı.
Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu'nun, konuyla ilgilenen iki dairenin müşterek kurulunun yürütmeyi durdurma kararının görüşmesini istemesinin ardından, son karar çıktı. Yani Danıştay, paket ücretinin yürütmesini bir defa daha durdurma kararı verdi.
 
4 Ağustos'ta karar SGK'ya tebliğ edildi
Sosyal Güvenlik Kurumu'nun halihazırda, Danıştay'ın aldığı son kararı uygulamaya koymadığı öğrenildi. Yetkililer, Danıştay'ın kararının kendilerine tebliğ edilmesinin ardından uygulama için 1 aylık sürenin bulunduğunu ve şu anda o sürenin kullanıldığını belirtiyor. Yeni sistemin büyük ölçüde vaka başına fiyatlandırma üzerine kurulu olacağı belirtilirken önümüzdeki günlerde revize edilmiş Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) yayımlanacağını, bu tebliğde yeni politikanın da yer alacağı ifade edildi.

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Sami Türkoğlu, Danıştay'ın aldığı yürütmeyi durdurma kararının 4 Ağustos'ta kendilerine tebliğ edildiğini ve 1 aylık sürelerinin bulunduğunu söyledi. Karar sonrasında izlenecek yeni yolun ne olacağını değerlendirdiklerini belirten Türkoğlu, "1 ay içinde yeni sistemle ilgili bir şeyler hazırlayıp açıklayacağız" dedi. Türkoğlu, karara itiraz haklarını kullandıklarını da sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 2014 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim