• BIST 9099.63
  • Altın 2325.507
  • Dolar 32.3719
  • Euro 35.0404
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Penisi diyabetten koruyacak 10 öneri

Penisi diyabetten koruyacak 10 öneri
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat’ın Fransa’da katıldığı son uluslararası sempozyum sonrası verdiği bilgilere göre şeker hastalığının daha az bilinen bir yan etkisi cinsel sağlık üzerinde ortaya çıkıyor.

Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat’ın Fransa’da katıldığı son uluslararası sempozyum sonrası verdiği bilgilere göre şeker hastalığının daha az bilinen bir yan etkisi cinsel sağlık üzerinde ortaya çıkıyor. Hatta sertleşme sorunu şeker hastalığının ilk belirtisi olabiliyor.

Prof. Dr. Hattat şu bilgileri veriyor: "2009 yılı verilerine göre tüm dünyada yaklaşık 300 milyon diyabet hastası bulunuyor. Üstelik bu rakamın 2030 yılında 400 milyonu geçmesi bekleniyor. Türkiye'de de durum vahim! Neredeyse 3.5 milyon şeker hastası ve bir bu kadar daha ön-diyabet vakası olduğu tahmin ediliyor. Şeker hastalığı görme kusurlarından, böbrek sorunlarına, kalp-damar rahatsızlıklarından, sinir sistemi problemlerine kadar bir dizi sağlık sorunu doğuruyor. Yaşam süresini de kısaltıyor. Şeker hastalığının daha az bilinen bir yan etkisi cinsel sağlık üzerinde ortaya çıkıyor. Hatta sertleşme sorunu şeker hastalığının ilk belirtisi olabiliyor.” 

SERTLEŞME VE BOŞALMA ETKİLENİR

Prof. Hattat şeker hastalığının cinsel sağlık üzerindeki etkilerini şöyle açıklıyor: “Şeker hastalığı iki ana sistemi etkileyerek sertleşme sorununa yol açıyor. Öncelikle penise kan taşıyan ve sertleşmeyi sağlayan damarlar etkileniyor. Buna ek olarak sertleşme işlevinde görev alan sinirler de hasar görebiliyor. Böylece diyabeti olan erkeklerin %50-70'i sertleşme sorununa yatkın hale geliyor. Daha detaylı olarak diyabetli erkeklerde sertleşme sorunu görülme riski normal erkeklere göre üç kat artıyor. Şeker hastalığı tanısı konulduktan yaklaşık 10 yıl sonra da hastaların yarısında sertleşme sorunu görülüyor. Şeker hastalığı, testosteron hormonunu da düşürebiliyor. Bu durumda cinsel isteksizliğe eşlik eden sertleşme problemi görülüyor. Tüm bunların yanında orgazm hissinde azalma, haz alamama, mesaneye doğru geri boşalma veya gecikmiş boşalma problemleri de sıklaşıyor. Ayrıca idrar yolu enfeksiyonu riski arttığından, prostat enfeksiyonu riski de çoğalıyor. Bunlar da idrar sorunlarına ve yine dolaylı olarak cinsel problemlere yol açıyor. Şeker hastalığında ayrıca, peniste eğrilme/bükülmeler, şekil bozuklukları, Peyroni hastalığı ve ağrı da görülebiliyor.”

CİNSEL SORUNLAR UYARI ALARMIDIR

Prof. Hattat cinsel problemlerin şeker hastalığının ilerlemesiyle ortaya çıkabileceği gibi, bu hastalığın ilk belirtisi de olabildiğini açıklıyor: “ Penisteki kan damarları ve sinirler çok küçük olduğundan, yüksek şekerin oluşturduğu tahribat büyük damar ve sinir sorunlarından önce bu bölgede ortaya çıkabiliyor. Bu da sağlık için önemli bir uyarı alarmı haline geliyor. Şeker hastası olup, sertleşme sorunu yaşayan erkeklerde kalp hastalıklarından ölüm oranı tam iki kat artıyor. Bu nedenle şu anda dünyada sertleşme sorunu yaşayan erkekler diyabet ve kalp hastalığı adayı sayılıyor.”

TEDAVİSİ NASIL YAPILIYOR?

Prof. Dr. Halim Hattat şeker hastalığının hangi cinsel sorunlara yol açtığının anlaşılmasının tanı ve tedavide ilk adımı oluşturduğunu belirtiyor: “ Penis damarlarını inceleyen penil doppler ve penisteki hissiyat ile sinir iletisi hakkında fikir veren biothesiometre gibi tetkikler kullanılabiliyor. Özellikle aşırı kilo, hareketsiz bir yaşam bulunuyorsa testosteron ölçümü yapılabiliyor. Boşalma ve idrar işlevleri incelenebiliyor. Tüm bunların sonucunda bir tedavi planı oluşturuluyor. Yaşam tarzı değişimleri ile diyabeti %40-50 oranında azaltmak veya geciktirmek mümkün oluyor. Kan şekeri kontrolü, kötü beslenme ve fiziksel hareketsizlik gibi risklerin azaltılması cinsel sağlık için de koruyucu kabul ediliyor. Daha sonra cinsel sorunun tipi ve nedenine göre bir tedavi uygulanıyor. Sertleşme ilaçları, enjeksiyonlar, idrar yolu içine uygulanan üretral tabletler, hormon yerine koyma tedavileri, vakum terapi kullanılabiliyor. Çok ileri ve diğer tedavilere yanıt alınamayan vakalarda penis protezler de uygulanabiliyor.”

PENİSİ DİYABETTEN KORUYACAK 10 ÖNERİ

İşte Prof. Hattat’ın sunduğu 10 altın öneri:

1. Ailede şeker hastalığı varsa hekiminizin önerdiği aralıklarla kan şekeri kontrolü yaptırın. 
2. Açlık kan şekerinizi 100 mg/dl üzerindeyse mutlaka bir uzmana başvurun.
3. Bel çevrenizi erkekseniz 94 cm, kadınsanız 88 cm altında tutun. Bel çevresinde 6 cm'lik bir artışın diyabet riskini neredeyse %40 arttırdığını unutmayın.
4. Günde en az 5 porsiyon taze ve mevsiminde sebze-meyve tüketin.
5. Şeker gibi basit karbonhidratlar yerine tam tahıllar ve kurubaklagilleri tercih edin.
6. Doymuş ve trans yağ tüketiminizi azaltın.
7. Günde 1 çay kaşığı tuzdan fazlasını tüketmeyin (turşu, hazır soslar, atıştırmalıklar gibi gizli tuz kaynaklarına dikkat edin).
8. Haftanın en az 5 günü, düzenli olarak 30 dakika egzersiz (örneğin tempolu yürüyüş) yapın.
9. Sigaradan kesinlikle uzak durun.
10. Aşırı alkol tüketmeyin.

KADINLARDA DA CİNSEL SORUNLAR DOĞURUR!

Son olarak Prof. Hattat şeker hastalığının sadece erkeklerde cinsel sorunlara yol açmadığının, kadınları da etkilediğinin altını çiziyor: “Kadınlarda cinsel uyarılmada zorlanma veya gecikme, lübrikasyon yani kayganlık sağlamada güçlük, orgazm problemi, cinsellikten alınan keyifte azalma gibi şikayetler meydana getiriyor. İlerleyen dönemde ağrı oluşabiliyor. Cinsellik keyif vermediği için cinsel istek azalabiliyor. Ayrıca diyabette vajinal enfeksiyonlar ve idrar yolu enfeksiyonları da sıklaşabiliyor. Hasta kendini yorgun ve halsiz hissediyorsa cinsellikten uzak durabiliyor. Genelde cinsel sorunlar kadınlarda psikolojik kaynaklı zannedildiğinden bu sorunların diyabetten kaynaklanabileceği akla gelmiyor. Hem hasta hem de partneri cinsellikte meydana gelen bu değişimden etkileniyor, hatta ilişki sorunları yaşamaya başlıyor. Bu durumda mutlaka bir uzmana başvurulmasını öneriyoruz. Kadınlardaki şeker hastalığında da kilo kontrolü, kan şekeri dengesi, düzenli egzersiz gibi hayat tarzı düzenlemeleri yapılması büyük önem taşıyor. Cinsel uyarılmayı kolaylaştıracak egzersizler, cinsel bölgeye kan akışını arttıracak destekler, kas çalışmaları, önsevişme ve birliktelik teknikleri verilebiliyor.” 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8734 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim