• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Pfizer-Wyeth aşkında 68 milyar dolarlık izdivaç

Pfizer-Wyeth aşkında 68 milyar dolarlık izdivaç
Dünyanın en büyük ilaç üreticisi ABD'li Pfizer, rakibi Wyeth'ı 68 milyar dolara satın almak üzere dün anlaşmaya vardı.

Dünyanın en büyük ilaç üreticisi ABD'li Pfizer, rakibi Wyeth'ı 68 milyar dolara satın almak üzere dün anlaşmaya vardı.

Küresel kriz nedeniyle küçülme ya da birleşmelerin özellikle 2009 yılında hızlanmasının beklendiği bir ortamda gerçekleşen bu anlaşma Telekom devi AT&T ile BellSouth'un 2006 yılının mart ayında gerçekleştirdiği 70 milyar dolarlık birleşmeden bu yanaki en büyük birleşme anlaşması oldu. Wyeth'ın hissesi başına 50.19 dolar ödeyecek olan Pfizer, Wyeth'ı satın almak içinse kredi koşullarının zorlaştığı ve bankaların kredi verirken bir kez daha düşündüğü bir dönemde 5 Wall Street bankasından 22.5 milyar dolar kredi aldı. 26 milyar dolarlık nakite sahip olan Pfizer'ın ödemeyi nakit ve hisse senedi şeklinde gerçekleştireceği belirtiliyor. Geçen yıl 4. çeyrekte net geliri, bir önceki yıla göre yüzde 90 düşen Pfizer, işgücünün yüzde 10'unu işten çıkarmayı ve üretim tesislerini düşürmeyi planladığını açıkladı. 

Wall Street için olumlu bir sinyal

Her iki şirketin yönetim kurullarının da anlaşmanın genel hatları konusunda haftasonunda önce uzlaşmaya vardığı ancak bir noktada belirsizlik yaşandığı belirtiliyor. Bu belirsizlik ise ekonominin daha kötüye gitmesi ya da Wyeth'ın durumunun kötüleşmesi halinde Pfizer'ın anlaşmadan çekilip çekilemeyeceği yönünde. Varılan anlaşma çerçevesinde ise Pfizer olası bir kredi notu indirimi ile karşı karşıya kalıp anlaşmayı finanse edemeyecek duruma gelmesi gibi hallerde anlaşmayı bozma cezası olarak 4.5 milyar gibi devasa bir para ödemek konusunda anlaştı. Bu miktar normal şartlar altında talep edilen ceza ödemesinin neredeyse iki katı civarında.

Anlaşmanın sorunsuz bir biçimde tamamlanması Wall Street açısından da önem taşıyor. Çünkü bankalardan alınan krediyle kriz döneminde gerçekleşen bu anlaşma Wall Street'in yeniden kredi musluğunu açmaya başladığının ve bankalardaki nakit tedirginliğinin azaldığının işareti olacak. Hükümetten yardım almalarına rağmen şirketlere ihtiyaçları olan kredileri vermemekle eleştirilen Wall Street bankalarından bu anlaşma için Pfizer'a kredi sağlayan bankalar ise Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Barclays ve Bank of America oldu. Anlaşma kapsamında birleşecek yeni şirkette Wyeth'ın yönetim birimi yer almayacak. Pfizer ise kredi notunu ve dolayısıyla birleşme anlaşmasını koruyabilmek için çeyrek dönemlik temettülerinde kesintiye gidecek. Pfizer, Wyeth ile birleşerek yılda 4 milyar dolarlık bir tasarruf sağlamayı bekliyor. Pfizer'ın CEO'su Jeffrey B. Kindler, ilk kez geçen bahar aylarında Wyeth'le görüşmeye başlamış, görüşmeler yazın hız kazanmış ancak bankacılık sisteminin eylül ve ekim aylarındaki çöküşü sonrası sekteye uğramıştı.

Bu haber toplam 1606 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim