• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Tütün Ürünü Kullanmayan Kişilerde De Koah Görülebilir”

Prof. Dr. Tevfik Özlü: “Tütün Ürünü Kullanmayan Kişilerde De Koah Görülebilir”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) en sık uzun yıllar sigara kullanmış 40-50 yaş...

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı'nın (KOAH) en sık uzun yıllar sigara kullanmış 40-50 yaş üstü erkeklerde görüldüğünü belirterek, "Bu nedenle çoğu zaman sadece sigara içenlerin hastalığı gibi düşünülebilmektedir. Oysa bu doğru değildir. Hiç sigara içmemiş, tütün ürünü kullanmamış kişilerde de KOAH oluşabilmektedir" dedi.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik, KOAH hakkında açıklamalarda bulundu. KOAH'ın tanımını yapan Prof. Dr. Özlü, "Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) kelimelerinin baş harflerinden kısaltılarak söylenen KOAH, solunum yollarımızın tıkanmasıyla karakterize kronik bir akciğer hastalığıdır. Öksürük, balgam çıkarma, nefes darlığı ve hırıltılı solunum gibi yakınmalarla kendini belli etmektedir" diye konuştu.

"Erkeklerde daha fazla görülür"

KOAH'ın erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Özlü, "KOAH en sık uzun yıllar sigara kullanmış 40-50 yaş üstü erkeklerde daha fazla görülen bir hastalıktır. Bu nedenle çoğu zaman sadece sigara içenlerin hastalığı gibi düşünülebilmektedir. Oysa bu doğru değildir. Hiç sigara içmemiş, tütün ürünü kullanmamış kişilerde de KOAH oluşabilmektedir" şeklinde konuştu.

Hastalığın nedenlerine değinen Prof. Dr. Özlü, "Mesleki maruziyetler, iç ve dış ortam havası kirliliği, çocuklukta geçirilen solunumsal enfeksiyonlar, erken doğum, düşük doğum ağırlığı, anne-babanın gebelik ve/veya çocukluk döneminde içtiği sigara dumanına maruz kalmak, eşinizin sigara dumanına maruz kalmak, genetik bazı değişiklikler gibi farklı nedenler de KOAH oluşumuna katkı sağlayabilir. En sıklıkla kırsal alanlarda tandır, kuzine, kara ateş, soba gibi ısınma ve pişirme amaçlı düzeneklerde kullanılan odun, kömür, tezek gibi biyo-yakıtların dumanını uzun süre soluyan sigara kullanmamış kişilerde KOAH gelişebilmektedir" dedi.

"Hiç sigara içmeyen bireyler de risk altındadır"

Özellikle kırsal alanlardaki kadınların günlük yaşamlarının çoğunlukla ateşin etrafında geçtiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Pişirme, ısınma dışında konu komşu ve aile efradıyla yeme, içme, çay ve kahve sohbetleri de bu alanda olmaktadır. Yayla, mezire ve yüksek rakımlı köylerde yaz kış soba yakılmaktadır. Bu nedenle biz hiç sigara içmemiş, nefes darlığı, hırıltılı solunum ve öksürükle başvuran yaşlı kadınlarda KOAH tanısı koymaktayız. Özellikle kapalı ortamlarda, ev içinde bu yakıtların kullanılması riski çok artırmaktadır" ifadelerini kullandı.

Tedavinin öneminden bahseden Prof. Dr. Özlü, şunları söyledi:

"Bu hastalar çoğu zaman solunum yolu enfeksiyonları tanısıyla antibiyotik ve semptom giderici ilaçlarla tedavi edilmeye çalışılmakta; ancak, şikayetleri ya geçmemekte ya da kısa süreli rahatlama sonrası tekrarlamaktadır. Bu hastalara muayene, solunum fonksiyon testleri ve akciğer görüntülemesi yapılarak KOAH tanısı konulabilir ve KOAH tedavisi ile semptom kontrolü ve yaşam kalitesinde iyileştirme sağlanabilir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 418 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim