• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Prof. Dr. Ünlü: Hayvancılıkta kullanılan hormonlar kısırlık yapıyor'

Prof. Dr. Ünlü: Hayvancılıkta kullanılan hormonlar kısırlık yapıyor'
KKTC'de 12'inci düzenlenen Türk Alman Jinekoloji Kongresinde konuşan Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, kısırlık oranlarındaki artışa dikkat çekti.


KKTC'de 12'inci düzenlenen Türk Alman Jinekoloji Kongresinde konuşan Türk Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV) Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, kısırlık oranlarındaki artışa dikkat çekti.

"HAYVANCILIKTA HORMON KULLANIMI SIFIRA İNDİRİLMELİ"

Prof. Dr. Ünlü, ülkemizde kısırlık oranının yüzde 15 olduğunu belirtirken ve yaklaşık 950 bin civarında çiftin Türkiye'de istemesine rağmen çocuk sahibi olamadığını açıkladı ve infertilitenin artmasının nedenleri hakkında şunları söyledi:

"Kısırlığın artmasının pek çok nedeni var. Maruz kaldığımız toksik, zehirli maddeler, terratojen maddeler yani genetiğimizi değiştiren, genetiğimizi bozan ve bizim hastalıklı, sağlıksız, anomalisi olan bir bebek doğurmamıza yol açan maddelerdir. Bu maddeler çevremizde çok fazla kullanılıyor. Örneğin tarımda ve hayvancılıkta çok yaygın kullanılan hormonlar, pestisitler, kimyasal gübreler, böcek öldürücüler bu madde grubunda. Bunlar denetimsiz ve kontrolsüz bir şekilde kullanılıyor. Bütün bunlardan dolayı halk sağlığı ciddi şekilde etkileniyor. İlk etkilerini ise kısırlık olarak görüyoruz çünkü vücudumuzun en hassas organları yumurtalıklarımız ve testislerimiz. Bunları bozuyor öncelikle bu maddeler. Bu organlar bozulduğu zaman da karşımıza çocuk sahibi olamama ile geliyor çiftlerimiz. O nedenle de her şeyden önce çevre bilincinde olmamız, çevreyi zehirli atıklardan, maddelerden, gazlardan, dumanlardan korumamız gerekiyor. İkincisi devletimizin çok ciddi önlemler alarak hayvancılıkta hormon kullanımı sıfır düzeyine indirmesi lazım. Örneğin erkeklerde giderek göğüslerde büyümeler görüyoruz çünkü tavuklara östrojen veriliyor, hayvanlara hormon veriliyor. Bunlar da hem kadınlarda hem erkeklerde çok zararlı etkiler yapabiliyorlar. Bunların önlenmesi gerekiyor."

"SOSYAL NEDENLER DE ÇOCUK SAHİBİ OLAMAMAYA NEDEN OLUYOR"

İnfertilitenin tek nedeninin çevresel faktörler ya da toksik maddeler olmadığını belirten Prof. Dr. Ünlü, kadınların sosyal nedenlerle çocuk sahibi olmayı ertelememesi gerektiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Kadınlarımız tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de çalışma hayatında çok aktif oluyorlar. Dolayısıyla uzun süren bir meslek hayatı, ardından kariyer derken evlilik ve çocuk isteklerini hep öteliyorlar. Bu da ciddi bir sorun olarak ileri yaşlarda çocuk sahibi olamama ile geliyor. O nedenle de biz kadınlarımıza çocuk sahibi olma isteklerini ötelememelerini tavsiye ediyoruz çünkü ülkemizdeki yasalar her zaman anneyi, anne adayını ya da doğum yapmış kadınları koruyucu niteliktedir. Yasal izinlerimiz gayet yeterlidir. Dolayısıyla da hem kariyerlerini hem de çocuk sahibi olma planlarını ötelememelerini özellikle tavsiye ediyoruz. Burada özellikle genç kadınlara yumurta rezervlerini kontrol ettirmelerini de öneriyoruz. Yumurta rezervi çok önemli bir faktör. Eğer genetik risk varsa, bir takım maddelere maruz kaldıysanız çok genç yaşta da yumurta rezerviniz azalmış olabilir. Çok basit bir şekilde ultrason ya da birkaç hormon testi ile birlikte yumurta rezervinizi öğrenebilirsiniz ve burada bir tehlike varsa devletin yasal güvencesi altındasınız. Yasal olarak yumurtalarınızı dondurabilirsiniz."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim