• BIST 9915.62
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Prostat tedavisinde yeni dönem

Prostat tedavisinde yeni dönem
Milyonlarca erkeği ilgilendiren prostat büyümesinin tedavisiyle ilgili yeni çalışmalar yürütülüyor. Dünyanın dört bir tarafından doktorlar Portekiz’in başkenti Lizbon’da bu yöntemi öğreniyor.

Selim prostat büyümesi veya tıbbi deyimiyle benign prostat hiperplazisi (BPH), hayatın bir aşamasında her erkeğin karşısına çıkabiliyor. Hastalık, yaşlıların yaklaşık yüzde 70’inde görülüyor.

Lizbon’daki Saint Louis Hastanesi doktoru João Martins Pisco, bu alanda yeni bir tedavi yöntemi geliştirdi. Prostat arter embolizasyonu olarak adlandırılan tedavide lokal anestezi uygulanıyor: “Burada prostat arterlerini, ki bunlar oldukça incedir, sondalıyoruz. Bu şekilde prostat arterini kısmen engellediğimiz plastik partikülleri o bölgeye yerleştiriyoruz. Prostat arterleri kapandığında bu doğal olarak çoğu hasta için semptomların ortadan kaldırılması veya iyileştirilmesi anlamına gelen prostatın küçülmesini sağlıyor.”

Prostatın büyümesi, idrarın dışarı çıkmasını da güçleştirir. Sık sık idara çıkma ihtiyacı hissedilir. Daha ciddi durumlarda ise vücuda zarar vermeye başlar: “Oldukça umutluyum. Çünkü eğer bu işe yararsa ki umarım işe yarayacaktır, bu gerçekten harika olacak. Herkes prostat tedavisinin sonuçlarını çok iyi bilir. Ameliyatın çok ciddi sonuçları olabilir ancak bu yöntemde böyle bir durum söz konusu değil.”

Hastalar bu yöntemi uygulamak için Lizbon’a akın ediyor; ancak bu yıl 30 Amerikan kliniği aynı yöntemi kullanıyor olacak.

Portekizli doktorlar, yöntemi meslektaşlarına öğretiyor: “Bu yöntem çok etkileyici, çünkü bu selim prostat büyümesi tedavisinde alternatif tedavi yönetemlerinden biri anlamına geliyor. Bu hastalığın tedavisinde birçok yöntem olduğunu biliyoruz; ancak bunların sonuçları bu kadar etkileyici ve verimli değil. Bu durumda prostat büyümesinden muzdarip hastaların daha iyi bir yaşam standardına ulaşması için daha fazla imkanın olduğunu görüyoruz.”; “Bence bu devrim gibi bir yöntem. Bu bize alternatif sunuyor. Bu yöntemle tedavi olan hastalar, ameliyatla bağlantılı komplikasyonlardan da kurtulmuş oluyor. Bu oldukça hızlı bir prosedür. Hasta, tedavi olduğu gün ağrısız bir şekilde evine gidebiliyor.

Bu yöntem, hastaların yüzde 85 ila 90’ında başarılı sonuçlar elde ediyor. Doktor Martins Pisco, bu yöntemle yaklaşık 200 hastayı tedavi etti: "Bu tedaviyi uyguladığım hastalarımı ertesi gün arıyorum ve daha önce birçok kez idrar için tuvalete gitmek zorunda kalan hastalarım bana artık gecede sadece bir kez bunu yaptıklarını söylüyor. Hasta daha az idrara çıkıyor. Bu olağanüstü bir iyileşme. Tedavi için Hong Kong’dan bir gazeteci gelmişti. İlk başta onun prostatı 130 gram ağarlığındaydı, şimdi ise 70 grama indi. O çok mutlu. Şimdi çocuk sahibi olmak istiyor ve idrar yaparken herhangi bir şeye ihtiyaç duymak istemiyor. Başka yöntemlerin cinsel hayatı etkileyen teknikleri olabilir. Ancak bu yöntemin bu yönde olumsuz bir etkisi yok."

Euronews

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4444 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim