• BIST 9885.19
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 22 °C

Psikiyatrist eski büyükelçi restoran işletiyor, diş hekimi eşi yemek pişiriyor

Psikiyatrist eski büyükelçi restoran işletiyor, diş hekimi eşi yemek pişiriyor
Afganistan Sofrası"nda eski büyükelçi Abdul Selam Asım, yaklaşık 10 yıldır ülkesine özgü yemekleri ve kültürünü tanıtıyor. Psikiyatr olan Asım restoran işletiyor, diş hekimi eşi yemekleri pişiriyor.

Eski Afgan Büyükelçi Abdul Selam Asım, Ankara'da açtığı restoranla Afganistan mutfağının yanı sıra kültürünü de tanıtma fırsatı buluyor. Ülkesinde psikiyatri eğitimi alan ve bu alanda yurt dışında da çalışmalarda bulunan Afganistan'ın eski Ankara büyükelçilerinden Asım, uzun yıllardır yaşadığı Türkiye'de "Doktor Asım" olarak tanınıyor.

Büyükelçi olarak 1997'de eşi ve 8 çocuğuyla Türkiye'ye gelen Dr. Asım'ın görevi, Afganistan'daki yönetim değişikliği nedeniyle sona erse de Asım, o tarihten bu yana Türkiye'de ikamet ediyor.

Anadili Peştunca'nın yanı sıra Farsça, Türkçe, İngilizce ve orta seviyede Rusça ve Arapça bilen Dr. Asım, aynı zamanda şiir ve güfte yazıyor.

Yaşamak için Türkiye'yi tercih eden ve aslen Çağatay Türkü olan Asım, 2000'den beri de Türkiye vatandaşı.

Dr. Asım, psikiyatri uzmanı olsa da yaşı nedeniyle Türkiye'de alanında çalışamadığı için geçimini sağlamak adına 2009'da Ankara'da bir restoran açtı.

"Afganistan Sofrası" adını verdiği restoranda Asım, misafirlerine Afganistan'ın "gerçek yüzünü" ve kültürünü tanıtmayı hedefliyor. Bunun yanı sıra Asım, restoranı Türkiye'de eğitim gören Afgan öğrencilere sahip çıkmak için bir mekan olarak da değerlendiriyor.

Ülkesinde bir müddet öğretim görevlisi olarak çalışan ve en sevdiği mesleğin öğretmenlik olduğunu dile getiren Asım, restoranına gelen öğrencilere danışmanlık yapıyor ve onlara her fırsatta ülkesinden getirttiği kitapları hediye ediyor.

- "Eş dost misafirhanesi"

Asım, restoranını "eşin-dostun geldiği bir misafirhane" şeklinde tanımlıyor. Ancak Afganistan Sofrası, yalnızca öğrencilerin ve Afganların geldiği bir mekan değil. Asım, Türkiye'den birçok üst düzey yetkilinin de "misafirhanelerini" ziyaret ettiğini söylüyor.

"Ben (Türkiye'de) her zaman hoşgörüyle karşılandım." diyen Asım, mekanını eşi, çocukları ve damadıyla beraber işletiyor.

Orta Asya ülkelerinin vatandaşlarının yanı sıra Afrika, Batı ve Arap ülkelerinden birçok kişinin Afganistan Sofrası'nı ziyaret ettiğini kaydeden Asım, gelen müşterilerle sohbet edip, aynı sofrada yemek yiyor.

Afganistan Sofrası'nın menüsü ağırlıklı Orta Asya lezzetlerinden oluşuyor. Yemekler için gerekli malzemelerin orijinal olması gerektiğini anlatan Dr. Asım, pirinç, yeşil çay ve çeşitli baharatları kaynağından getiriyor.

Fonda Afgan müziklerinin çaldığı restoranın en rağbet gören yemekleri geleneksel usullerle hazırlanan Buhara mantısı, Özbek pilavı, badıncan burani ve Afgan köftesi.

Dr. Asım'ın diş hekimi olan eşi Mesude Asım da Afgan Sofrası'nın mutfağında şef olarak çalışıyor. Yerel lezzetleri elleriyle pişiren Mesude Asım, kendi mesleğini icra edemese de ailesiyle Türkiye'de çalışmaktan memnun.

Misafirler bir yandan Afgan mutfağından lezzetler tadarken, diğer yandan da Afgan kültürünü yakından tanıma fırsatı buluyor.

Müşteriler, eski Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai'nin giydiği bölge Türklerine özgü "çapan" adlı renkli yöresel kıyafetlerin yanı sıra Afganistan halısı, pakol (Afgan şapkası) ve burkanın da sergilendiği restoranda yerel kültürden parçaları da görme imkanına sahip.

Dr. Asım, Afgan kültürü hakkında meraklı müşterilerini de bizzat kendisi bilgilendiriyor.

- "Afganistan zengin ancak fakir yaşamaya mahkum edilmiş bir ülke"

Eski Afgan Büyükelçi, ülkesinin köklü bir tarihi olduğunu ancak Türkiye'de bu ülkeye olan ilginin 1979 Sovyet işgali sonrasına odaklandığını söylüyor.

Ülkesinin savaş, terör ve uyuşturucu ile özdeşleşmesinden rahatsızlık duyan Asım, "Afganistan zengin ancak fakir yaşamaya mahkum edilmiş bir ülke." ifadeleriyle ülkesinin durumunu özetliyor.

Afganistan'daki en büyük sıkıntının etnik temelli ayrılıklar olduğunu anlatan Asım, halkın bunu benimsemediğine fakat bazı kesimlerin bu gruplaşmaları kendi çıkarları doğrultusunda kullandığına dikkati çekiyor.

- "Mevlana'nın Türkiye'yi seçmesi bir tesadüf değil"

Türkiye'de ailesiyle hayat mücadelesi veren Asım, ülkesinden uzak olmanın burukluğunu yaşasa da Afganistan'ın küçük bir yansıması olan restoranında memleketine duyduğu özlemi bir nebze de olsa gideriyor.

Öte yandan, "Mevlana'nın Türkiye'yi seçmesi bir tesadüf değil" diyen Asım, Türkiye ve Afganistan arasında derin ve dostane bir ilişkinin bulunduğunu vurguluyor.

Afganistan halkının da Türkiye'yi ve Türk halkını çok sevdiğini söyleyen Asım, NATO bünyesindeki bazı yabancı ülkelerin Kabil'de göreve giderken arabalarına Türk bayrağı astığı örneğini vererek ülkesindeki Türkiye sevgisini özetliyor.

Bu haber toplam 2222 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim