• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Psikolog Uyardı: "Menfi Duygulara Da Oruç Tutturmamız Lazım"

Psikolog Uyardı: "Menfi Duygulara Da Oruç Tutturmamız Lazım"
Sivas Medicana Hastanesi'nde görev yapan Uzm. Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Ramazan ayında yaşanan öfke problemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Sivas Medicana Hastanesi'nde görev yapan Uzm. Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, Ramazan ayında yaşanan öfke problemlerine ilişkin açıklamalarda bulundu. Özkaya, "Kin, nefret, öfke gibi bütün menfi duygulara da oruç tutturmamız gerekiyor" dedi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte milyonlarca Müslüman, oruç tutarak dini vecibelerini yerine getiriyor. Oruç, sadece bedensel bir ibadet olmanın ötesinde, psikolojik bir denge aracı olarak da öne çıkıyor. Özellikle Ramazan ayının ilk haftasında öfke kontrolü anlamında sorun yaşayabilen vatandaşlar, özel ve sosyal yaşantılarında çeşitli sorunlarla baş başa kalabiliyor.

Ramazan ayında insanların birçok nedenden dolayı öfkelenebildiğini ifade eden Uzm. Klinik Psikolog Kerime Begüm Özkaya, "Öfke, kontrol altına alınmadığı zaman veya sağlıklı bir şekilde dışarıya yöneltilmediği zaman kişinin hem özel hayatında hem toplumsal hayatta hem de iş hayatında bedenen ve ruhsal olarak olumsuz birçok etkisini görebiliyoruz. Oruç; her ne kadar bedensel bir ibadetmiş gibi görünse de aynı zamanda psikolojik bir ibadettir, sadece aç kalmaktan ibaret değildir. Kişinin kendi nefsini kontrol etmek suretiyle kontrol altına alması, yaptığı ve yapacağı işlerde daha temkinli davranması, aslında burada yapacağı en önemli şey sabretmeyi öğrenmesi öfkeyi kontrol altına almada en güzel etkenlerden birisidir. Biz burada oruç tutmayı aç, susuz kalmak, kan şekerinin düşmesi olarak düşünüyoruz ama insanlar normal hayatlarında yaptıklarının engellendiğini düşündükleri ve hissettikleri an öfkelenirler. Oruç olduğumuz zaman da aç kalıyoruz, susuz kalıyoruz, kan şekerimiz düşüyor. Böylelikle insanlar yemek yiyip su içmek istiyorlar. Yiyip içemedikleri zamanda öfkeleniyorlar. Aslında buradaki tepki oruca değil, hayatlarındaki rutinin önüne bir set çektiklerinde başlıyor. Aç, susuz kalmak ve kan şekerinin düşmesi de öfkede büyük etken" dedi.

Kin, nefret ve öfkeye de oruç tutturun

Ramazan aynının ilk haftasının çok önemli olduğuna dikkat çeken Özkaya, "Burada sadece bedene oruç tutturun önerisinde bulunmuyoruz. Kin, nefret, öfke gibi bütün olumsuz duygulara da oruç tutturmamız gerekiyor. Oruca ilk adaptasyon sürecini kısa sürede atlattığımız zaman hiçbir sorun ve sıkıntı olmadan bir ayı geçirebiliyoruz. Öfke bir yangın gibi. Öfkemizi kontrol altına almaya çalışacağız. İlk günler çok önemli, adaptasyon sürecinin en kısa sürede aşmamız gerekiyor. İlk günler vücudu yormamamız lazım, uykumuzu alıp sağlıklı beslenmemiz lazım. Sağlıklı besinler tüketmek çok çok iyi gelir. Eğer çok öfkeleniyorsak gevşeme teknikleri ve nefes egzersizlerini hayatımıza katmamız lazım" şeklinde konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 459 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim