• BIST 9693.46
  • Altın 2504.307
  • Dolar 32.5791
  • Euro 34.751
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Radyoaktif endişe, Japon gıdasına kırmızı; Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yeşil ışık yaktı

Radyoaktif endişe, Japon gıdasına kırmızı; Avustralya ve Yeni Zelanda'ya yeşil ışık yaktı
Radyoaktif madde olabileceği endişesi nedeniyle Japon yemekleri satan restoranlar Japonya'dan taze gıda alımını durdurdu.

Asya bölgesinin en büyük lüks otel zincirlerinden birisi olan Shangri-La Asia'ın sözcüsü, dünyanın çeşitli ülkelerinde 17 otele sahip olan otellerinde geçici bir süre için taze Japon gıdalarının bütün satışlarının durdurduklarını açıkladı. Uzmanların henüz belirgin bir sağlık riski olmadığı yönündeki açıklamalarına rağmen, merkezi Hong Kong'da bulunan The Mandarin Oriental ve FourSeasons otelleri de Japonya'dan gıda alımı yapmayacaklarını açıkladılar.

Amerikan ve İngiliz hükümetleri de Japonya'daki vatandaşlarına çağrıda bulunarak, nükleer sızıntı tehlikesi altındaki Tokyo'dan ayrılmalarını istedi. Avustralya gıda güvenliği yetkilileri ise potansiyel bir sağlık riskine karşı tedbirli davrandıklarını; ancak şu an için ithal edilen Japon gıdalarında her hangi bir radyasyon izi görmediklerini belirtiyor. Otel yetkilileri ise Japonya'daki durum açıklığa kavuşana kadar müşterilerinin Japon orijinli gıdaları tüketme konusunda tereddütlü olmalarının çok doğal olduğunu hatırlattı.

Japonya orijinli gıdalarda alarma geçen başka ülkeler de var. Bunlar Güney Kore, Endonezya, Tayland, Malezya, Hindistan, Singapur ve Filipinler gibi ülkelerden oluşuyor. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (US FoodandDrug Administration) tarafından yapılan açıklamada, Japonya'dan ithal edilen gıdalardaki denetimlerin arttırılacağı belirtilerek, bu işin şansa bırakılmayacağı kaydetti.

Bu arada "global ekonomik kriz" nedeniyle zaten zor durumda olan Japon ekonomisi, deprem, tusunami ve nükleer sızıntı felaketlerinin ardından gıda ihracatındaki bu yeni krizle çok zor bir döneme giriyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Japon balıkçılar büyük bir sıkıntı içinde olduklarını açıkladı. Japon balıkçıları, "Hiç bir şey satamıyoruz, çünkü müşteri yok" diyerek şikayetlerini dile getiriyor. Bu çerçevede Tokyo'daki ünlü suşi restoranları da benzeri şikayeti dile getiriyor. Normal zamanlarda önemli müşteri potansiyeline sahip söz konusu restorantlar, bugünlerde müşteri bulmada zorluk çekiyor. Yetkililer, Japon müşteri ve turistlerin yokluğu nedeniyle satışların yüzde 70 oranında düştüğünü ifade ediyor.

KRİZ AVUSTRALYA VE YENİ ZELANDA'NIN İŞİNE YARADI

Japon gıdalarının piyasadan çekilmesi Avustralya ve Yeni Zelanda için bir fırsata dönüştü. Bölge ülkelerindeki büyük oteller menülerindeki Japon gıdalarının yerine, Avustralya ve Yeni Zelanda orijinli gıdalara ağırlık verdi. Bu da özellikle yakın ve orta vadede bu iki ülkenin gıda ürünlerine normalin üstünde bir talep olabileceği yorumlarına neden oluyor.

Japonya'daki depremin hemen ardından 12 Mart tarihinde Hong Kong hükümeti bütün ithal Japon gıdalarına radyasyon testi yapmaya başladı. Bu testler et, deniz ürünleri, meyve, sebze ve kahvaltılık mısır cipslerini kapsıyor.

NOBU Intercontinental restoranlarının sahibi ünlü Japon aşçı NobuyukiMatsuhisa ise Japonya'dan ithal ettikleri gıdaların radyasyondan etkilenmemiş bölgelerden olduklarına dair sertifika istediklerini duyurdu. Matsuhisa, Avustralya, Amerika ve İngiltere'deki restoranlarında yerel gıdaların kullanıldığını ve bunun otoriteler tarafından denetlendiğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3359 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim