• BIST 9524.59
  • Altın 2522.367
  • Dolar 32.5815
  • Euro 34.6471
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Radyoloji Günü’ne Buruk Kutlama !

Radyoloji Günü’ne Buruk Kutlama !
Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜMRAD-DER), Dünya Radyoloji Günü kutlaması buruk geçti.

Dernek tarafından yapılan açıklamada, ekonomik ve sosyal hak kayıplarının her geçen gün arttığı ve kanunlarla düzenlenen haklarının elinden alınmak istendiği vurgulandı.

Derneğin açıklaması şöyle,

Bugün X ışınlarının Alman Fizikçi Wilhem Conrad RONTGEN tarafından keşfedildiği gün. 8 Kasım tüm dünyada ve ülkemizde Dünya Radyoloji Günü olarak kutlanıyor. Bizler yıllardır BAYRAM havasında kutlayamıyoruz. Çünkü;

1,5 Yıllık Pandemi ile canla başla ön saflarda mücadelede yer alan radyoloji/radyasyon çalışanları olarak diğer  sağlık emekçileri gibi “bir alkıştan daha fazlasını hak ettik.” Ekonomik ve sosyal haklarımızda, çalışma koşullarımızda iyileştirilmeler beklerken bütün bu özverili çalışmalar yok sayıldığı, kanunlarla düzenlenmiş haklarımızın elimizden alınmak istendiği bir süreci yaşıyoruz. Radyoloji teknisyenlerini personel (istihdam) eksikliğinden dolayı Acil Servislerde fazla nöbet tutmak zorunda kaldılar. Sağlık Bakanlığı, Danıştayın nihai kararını beklemeden 5 yıl boyunca tutulan bu nöbetlerin ücretlerini faizi ile birlikte geri istiyor. Arkadaşlarımıza 5 bin ile 40 bin TL arasında borçlar çıkarıldı. Bir ay içerinde ödeme yapılmadığı takdirde icra ve hacizlerle karşı karşıya kalacaklar. Bu durum hukuksuz bir uygulama olduğu gibi vicdanları yaralayan bir durumdur.  25 Haziran’da Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Radyoloji çalışanlarının haklarını düzenleyen, radyoloji departmanlarının ve röntgen cihazlarının sahip olması gereken standartları ve özellikleri düzenleyen Radyoloji Nizamnamesi yürürlükten kaldırıldı.

Radyasyon alanında çalışan radyoloji teknisyeni, radyolog hekim, medikal fizikçi, nükleer tıp uzmanı, radyoterapi teknikeri, radyoterapi uzmanlarından ve hemşirelerden oluşan 60 bin civarında sağlık emekçisinin özlük haklarını düzenleyen bir mevzuatın yürürlükten kaldırılarak yerine henüz bir mevzuat konulmamış olması kaotik bir durum oluşmasına sebep olmuştur. 

Dernek meslektaşlarının taleplerini şöyle sıraladı,

Radyoloji çalışanları ile birlikte, radyasyon ile çalışan yaklaşık 60 bin sağlık çalışanının kanunla düzenlenmiş hakları olan ŞUA izinleri, yıpranma yani fiili hizmet gibi hakları kısıtlanıyor veya kaldırılıyor. 

  • Sağlık Bakanlığı ivedilikle yürürlükten kaldırılan bu mevzuatların yerine tüm tarafların (radyologlar, radyoloji teknisyenleri, fizikçiler, nükleer tıp uzmanları, sendikaları ve meslek örgütlerinin) görüşlerini alarak Ülkemiz gerçeklerine uygun yeni bir düzenleme yapmasını,
  • Radyasyon ile çalışan sağlık personelinin şua izinleri, fiili hizmet ve çalışma süresi gibi kanunlarla düzenlenmiş haklarının aynen korunmasını,
  • Tüm taraflarıyla birlikte radyoloji teknisyenlerinin görev yetki ve sorumluluklarını belirleyen düzenlemenin ivedilikle hazırlanmasını,
  • Radyoloji, nükleer tıp ve radyoterapi alanında personel eksikliğini gidererek iş yükünü azaltacak şekilde istihdam yapılmasını TALEP EDİYORUZ.

TÜMRAD-DER olarak sağlık çalışanlarının çalışma hayatını etkileyecek, haklarını kısıtlayacak her türlü mevzuat düzenlemesini takip ettiğimizi ve bununla ilgili tutum alarak yasal haklarımızı kullanacağımızı belirtmek istiyoruz. 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1058 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim