• BIST 9079.97
  • Altın 2308.161
  • Dolar 32.328
  • Euro 35.0931
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Radyoloji kliniği radyasyon saçıyor!

Radyoloji kliniği radyasyon saçıyor!
Siirt Devlet Hastanesi'nde TAEK'nın, zırhlama yapılmadığı için ruhsat vermediği klinikte cihazlar çalışmaya devam ediyor. Yetkililer hastaların ve çalışanların risk altında olduğunu vurguladı

KENAN TUNÇ

Siirt Devlet Hastanesi Radyoloji bölümünde radyasyon endişesi hakim. 4 ay önce açılan hastanenin radyoloji servisine Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından ruhsat verilmediği ortaya çıktı. Ruhsatsız serviste hasta kabul edilirken sağlık Emekçileri Sendikası Siirt Şube Başkanı Mehmet Alanç, "Sağlık çalışanları ve hastaların sağlığı risk altında" dedi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezinoğlu tarafından 4 ay önce açılan Siirt Devlet Hastanesi'nin Radyoloji Bölümü'nde kurşunlamanın olmaması nedeniyle hastane çalışanları ve hastaların radyasyona maruz kaldığı ortaya çıktı. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından 20 Kasım'da yapılan kontrolde, tomografi odası hasta giriş kapısı, teknisyen giriş kapısı ve gözetleme penceresi pervazlarının kurşun zırhla kaplanması gerektiği belirtildi. Raporda ayrıca 2 röntgen cihazının bulunduğu odanın hasta giriş kapısı ile gözetleme penceresinin zırhsız olduğuna dikkat çekilerek, söz konusu işlemler tamamlanıncaya kadar cihazlarla faaliyete geçilmemesi istendi. Ancak hastanede hasta kabulüne devam edilmesi tepkilere neden oldu. Sağlık Emekçileri Sendikası Siirt Şube Başkanı Mehmet Alanç, cihazların tüm uyarılara rağmen çalıştırılmaya devam edildiğini belirterek, "Sağlık çalışanları ve hastaların sağlıklarının risk altında" dedi.

"Kansere yol açabilir"

Türk Radyoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Halil Arslan da radyoloji kliniklerinde zırhlama yapılamadan ve izin alınmadan çalışılmaması gerektiğini belirterek, "Eğer bu koşullarda çalışılırsa kronik, uzun süreli etrafa saçılmış radyasyon dediğimiz radyasyon şekli yayılabilir. Çok uzun sürede ve yüksek miktarlarda radyasyon alınması durumunda en çok korktuğumuz şey kanser gelişmesidir. Yayılan bu radyasyon kişilerde uzun süreli etkiler ortaya çıkarabilir. Bu etkiler, radyasyona maruz kalan dokuları öldürebilir, gözlere çok doz verirseniz katarakt ortaya çıkar. Troitlere radyasyon verirseniz troitler çalışmaz. Kliniğin zırhlanmadan çalıştırılması suçtur" dedi.

Görevliler risk altında

Öte yandan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından 2013 yılında hazırlanan bir raporda, Türkiye'de 256 radyasyon görevlisinden alınan doz değerinin, sınır düzeyin üzerinde olduğu kaleme alınmıştı. Raporda, doz değerlerinin yüksek olması, dozimetrenin talimatlara uygun kullanılmaması, radyasyon alanında unutulması veya güvenlik tedbirlerinin alınmaması gibi nedenlerden kaynaklandığı tespitine de yer verilmişti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7647 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim