• BIST 9506.67
  • Altın 2492.827
  • Dolar 32.4863
  • Euro 34.7687
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Rahat bir uyku için doğal yöntemler

Rahat bir uyku için doğal yöntemler
Rahat bir şekilde uykuya dalmak için her yöntemi deniyor ve başaramıyorsanız bir de doğal yöntemlerimizi deneyin!

“Bugün işte başıma gelenler / yarın işte yapacaklarım”, “Akşam yediklerim mideme mi oturdu? / Yarın akşam ailem için ne pişirsem?”, “Bugün çocukları okuldan aldım / Yarın evin temizlik işlerini halledeyim”… Yoksa siz de yatağa yattığınızda ‘gün değerlendirmesi ve yarın planı yapmaktan’ stresle dolan ve uykuyu kaçıranlardan mısınız?

O zaman pudra.com olarak sizlere birkaç önerimiz var. Üstelik doğal! İşte natürel yollarla mışıl mışıl uyumanın sırları…

Uykuya yardımcı bitkiler

Bazı bitkiler sizi uykuya hazırlamakta etkilidirler. Örneğin akdiken, ağrıkesici bir etkiye sahiptir. Sinirlilik ve gerginlikle savaşır ve kalp atışlarını düzene sokar. Anlayacağınız sinir sistemine iyi gelir. Kediotu da aynı şekilde sakinleştirici ve spazm çözücü etkiye sahiptir. Çarkıfelek çiçeği de genelde stresle savaşmak için önerilen bitkiler arasındadır . Rahatlatıcı ve ağrı kesici etkisi beraberinde mışıl mışıl bir uykuyu da getirir. Son olarak uzmanlar ıhlamuru da uyku için önerirler. Ama dikkat; aşırıya kaçmadan! Çünkü fazlası da uyarıcı bir etki yapar ve enerji verebilir…

Bu bitkileri kaynatarak sıcak veya suda uzun süre bekleterek soğuk içerek tüketebilirsiniz.

Rahatlama hareketleri

Yatağa yatın ve sizin için en rahat olan uyku pozisyonunu bulun. Gözlerinizi kapayın. Birkaç nefes egzersizi yapın; karın nefesleri çalışın ve elleriniz hep karnınızın üzerinde olsun. Bu şekilde bilinciniz vücudunuzun bu bölgesinde ve bu harekete odaklanacak. Zihniniz bir dolu düşünceyi atacak ve bedeninize odaklanacak.

Ardından vücudunuzun çarşafla temas eden tüm bölgelerine bakın ve hissedin. Tüm anatominiz ve varlığınız üzerine odaklanın. Başınızdan başlayarak; ardından boyun, omuzlar, sırt, karın, bacaklar ve ayaklar şeklinde kendinizi bırakın. Bunu yaparken vücudunuz gevşedikçe o bölgelerdeki sıcaklığı ve o sıcaklığın tüm vücudunuza yayılışını hissedin.

Son olarak kafanızdaki (geçmişteki veya gelecekteki) tüm negatif düşünceleri atın ve mutlulukla dolun. Sizi mutlu eden şeyler düşünün, hayallere dalın. Az önce bedeninizin elde ettiği zaferi şimdi de zihniniz edecek. Sadece güzel şeyleri düşünün, kötü düşüncelerin her şeyi bozmasına izin vermeyin. Bunu da başardığınızda huzurla uykuya nasıl daldığınızı fark etmeyeceksiniz bile!

Beslenme önerileri

Uykuyu etkileyen önemli faktörlerden biri de beslenmemizdir. Kafein, alkol gibi tüketimler uykuyu zorlaştırdığı gibi bazı yiyeceklerin de uyku yapıcı etkileri vardır. Size bu konuda 3 önerimiz var:

1. Şu sözü beslenme planınıza yerleştirin bir kere: “Kral gibi kahvaltı yap, prens gibi öğle yemeği, fakir gibi akşam yemeği ye.” Hafif bir akşam yemeği sayesinde hipogliseminin sizi gecenin bir vakti uyandırmasını engellemiş olursunuz.

2. Uykuya yardımcı olan yiyeceklerden faydalanın. İyi bir dinlenme ve derin bir uyku için amino asit kaynağı hindi, rahatlama ve uyku için etkili triptofan kaynağı süt, vücudu rahatlatan melatonin ve magnezyum kaynağı muz gibi yiyecekler tüketin. Ayrıca ne çok erken yiyip gece açlıktan mide kramplarıyla uyanmak; ne de tam yatmadan önce yiyip hazmı uyku esnasına bırakmak doğru değildir.

3. Uyku kaçıran yiyeceklerden uzak durun. Eğer uyumak istiyorsanız; kahve, çay gibi kafein içeren içeceklerden, alkolden, ağır ve yağlı yemeklerden kesinlikle uzak durmanız gerekir. Ayrıca fasulye, brokoli, karnabahar, Brüksel lahanası gibi gaz yapan sebzelerden ve mide yanması yapabilecek baharatlardan da akşamları kesinlikle uzak durulması gerekiyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim