• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor

Rahim Ağzı Kanserinde Erken Teşhis Hayat Kurtarıyor
Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadın kanserleri içerisinde en sık görülen ilk 10 kanser türü arasında yer alıyor.

Rahim ağzı kanseri, dünya genelinde kadın kanserleri içerisinde en sık görülen ilk 10 kanser türü arasında yer alıyor. Hasta farkındalığı ise rahim ağzı kanserinden korunma ve erken teşhiste önemli bir yer tutuyor. Hasta farkındalığının sağlanması ise, öncelikle risk faktörlerinin tüm kadınlar tarafından bilinmesinden geçiyor. Medicana Sağlık Grubu Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü uzmanlarından Doç. Dr. Emre Günakan, serviks kanseri olarak da bilinen rahim ağzı kanserinin risk faktörleri ve tedavisi ile ilgili bilgi verdi.

Rahim ağzı kanseri önlenebilir bir hastalıktır

Rahim ağzı kanserinin, rahim ağzındaki hücrelerin anormal bir şekilde büyümesi sonucu oluştuğunu belirten Medicana International Ankara Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Emre Günakan, "HPV enfeksiyonu bu kanserin başlıca nedenlerinden biridir. Düzenli tarama ve aşılama ile serviks kanseri önlenebilir bir hastalıktır" dedi.

Risk faktörlerine dikkat!

Erken yaşta cinsel ilişki, çoklu partner, sigara içme, çeşitli hastalık veya ilaç kullanımı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumlar, çok sayıda doğum veya düşüğün rahim ağzı kanserinde risk faktörü olarak değerlendirildiğini bildiren Doç. Dr. Günakan, kadınların bu konuda duyarlı olması gerektiğinin altını çizdi.

Rahim ağzı kanseri belirti vermeyebilir

Rahim ağzı kanserlerinin en önemli sebeplerinden birinin HPV enfeksiyonu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Emre Günakan, partnerinde veya kendisinde HPV enfeksiyonu tespit edilen kadınların, jinekolog takibine girmesinin önemine işaret etti. Rahim ağzı kanserlerinin herhangi bir belirti göstermeden de görülebileceğini söyleyen Günakan şöyle devam etti:

"Rahim ağzı kanseri semptomsuz da karşımıza çıkabilir ki bu nedenle rutin jinekolojik takip çok değerlidir. Bunun yanında rahim ağzı kanseri çeşitli semptomlar da verebilir. Cinsel ilişki sonrası kanama, menopoz öncesi veya sonrası her türlü beklenmeyen kanama, vajinal akıntı ve akıntının kokusunda değişiklik, idrar yapmada zorlanma ve idrar alışkanlığında değişiklikler, kabızlık, ağrılı gaita yapma ve gaita yapma alışkanlığındaki değişiklikler gibi pek çok semptom rahim ağzı kanseri ile ilişkili olabilir. Kadınların bu konuda dikkatli olması ve hastane başvurusunda gecikmemesi önemlidir."

Smear ve HPV testleri hayati önem taşır

Doç. Dr. Emre Günakan, son derece basit ve ağrısız bir kanser tarama yöntemi olan smear ve HPV testlerinin, rahim ağzı kanseri teşhisinde hayati önemde olduğunun altını çizdi. Aktif cinsel yaşamı başlamış tüm kadınların smear testi yaptırması gerektiğini aktaran Doç. Dr. Günakan, smear testi normal tespit edilen hastalarda başka bir risk faktörü yoksa belirlenen rutin periyotta, şüpheli durumu olanlarda ise daha sık aralıklarla bu testin yapılması gerektiğini kaydetti.

Tedavi kanserin evresine göre belirlenir

Rahim ağzı kanserinin tedavi sürecine ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Emre Günakan, "Rahim ağzı kanseri tedavisinde cerrahi müdahale, radyoterapi ve kemoterapi yöntemleri tek başına ya da birbirleri ile kombine edilerek kullanılabilmektedir" diyerek şöyle devam etti:

"Kanser öncesi lezyon, dokunun derinliğine geçmediyse rahim ağzında tuttuğu bölge kolposkopi ile belirlenebilir. Bölgenin cerrahi yöntemle alınması ile kanserleşebilecek alan ortadan kaldırılarak, hastada yüksek oranda iyileşme sağlanır. Basit bir cerrahi işlemle hasta aynı gün taburcu edilebilir. Eğer kanser invaziv hale gelmişse, yani doku derinlerine kadar inmişse, iki tedavi seçeneği bulunur. Bu durumda geniş kapsamlı ve uzun zaman alacak zor bir ameliyat olan "radikal histerektomi" yapılır. Aynı zamanda kanser hücreleri pelvik bölgedeki lenf bezlerini tuttuğu için onlar da çıkarılır. Alternatifi ise kemo-radyoterapi; kemoterapi ilacıyla o bölgedeki kanser hücreleri ışına karşı duyarlılaştırılır, akabinde hastaya radyoterapi uygulanır ve takibe devam edilir. Eğer kanser geç evrede yakalanmışsa hastaya kemoterapi verilir. Ancak bu hastalarda iyileşme oranı düşer."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1152 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim