• BIST 8727.4
  • Altın 2237.619
  • Dolar 32.3325
  • Euro 35.1174
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Rasulayn'da şark çıbanı hastalığıyla mücadele Türkiye'nin de desteğiyle meyvesini verdi

Rasulayn'da şark çıbanı hastalığıyla mücadele Türkiye'nin de desteğiyle meyvesini verdi
Rasulayn Yerel Meclisi Sağlık Müdürlüğü çalışanı Şamse Ahmet: "Mart ayında açılan polikliniklere şimdiye kadar 160 hasta müracaat etti. Ortalama 5 aşı seansından sonra tedavinin meyvesini almaya başladık. Hastalarımızdan 140'ı iyileşti"

İyileşen hastalardan Sara Uleyvi:  "Hastalığın izleri hem elimde hem de yüzümde vardı. Bu poliklinik açıldıktan sonra, şükürler olsun iyileştik."

Barış Pınarı Harekatı'yla terör örgütlerinden arındırılan Suriye'nin Rasulayn ilçesinde son dönemde özellikle kırsal kesimde baş gösteren şark çıbanı hastalığı, Türkiye'nin desteği ve yerel meclis ile yardımseverlerin etkin mücadelesiyle kontrol altına alındı.

Tatarcık sineğinin neden olduğu, insandan insana kolayca bulaşabilen şark çıbanı, Rasulayn ilçesinin kırsal kesiminde ocak ayından itibaren etkisini hissettirmeye başladı.

Hastalıkla mücadele kapsamında, Şanlıurfa Suriye Destek ve Koordinasyon Merkezi (SUDKOM), Rasulayn Yerel Meclisi ve Rasulaynlı yardımseverlerin kurduğu İnma Timinin girişimleriyle Mebruke, Şalah ve Matbaa köylerinde poliklinikler kuruldu.

17 Mart'ta hizmete giren söz konusu poliklinikler sayesinde müracaat eden 160 hastadan 140'ı sağlığına kavuştu.

Rasulayn Yerel Meclisi Sağlık Müdürlüğü çalışanı Şamse Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mart ortasında açılan üç poliklinik sayesinde hastalığın kontrol altına alındığını söyledi.

Ahmet, sivillerin ilçe merkezindeki hastaneye ulaşım konusunda çektiği zorluklar, maddi sıkıntılar ve yaşlıların uzun mesafe yürüyememesi nedeniyle hastalığın kırsal kesimde yayıldığını belirtti.

Polikliniklere şimdiye kadar 160 hastanın müracaat ettiğini ifade eden Ahmet, "Ortalama 5 aşı seansından sonra tedavinin meyvesini almaya başladık. Hastalarımızdan 140'ı iyileşti." diye konuştu.

Ahmet, timin bölgede vaka sayısı artmaya başlayan yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında çocuklara yönelik bilinçlendirme programları da yürüttüğünü kaydetti.

Ahmet, İnma Timinin bünyesinde çalışan başta doktorlar olmak üzere bütün gönüllülere teşekkür etti.

- "Şükürler olsun iyileştik"

Şalah köyüne gelerek poliklinikte tedavi olan 70 yaşındaki Um Berge, kış başından beri şark çıbanı hastası olduğunu dile getirdi. Berge, kısa sürede sağlığına kavuştuğu için mutlu olduğunu belirterek emeği geçenlere teşekkür etti.

Şalah köyünden Sara Uleyvi de şark çıbanı hastalığına geçen yılın yaz mevsiminde yakalandığını söyledi. Uleyvi, tedavi için ilçe merkezindeki hastaneye gitmekte zorluk yaşadığını vurgulayarak "Hastalığın izleri hem elimde hem de yüzümde vardı. Bu poliklinik açıldıktan sonra, şükürler olsun iyileştik." diye konuştu.

- Şark çıbanı

Dünyada belli iklim bölgelerinde ve daha çok Akdeniz ile Orta Doğu'da görülen hastalığa "Leishmania tropica" adlı bir parazit neden oluyor.

"Tatarcık" ve "yakarca" gibi sineklerin bulaştırdığı mikrop, hijyen ve temizlik bakımından sıkıntılı bölgelerde hızla yayılma imkanı buluyor.

Virüsün zamanla vücuda yayılmasıyla çıbana sebep olan parazit, sineğin ısırdığı yerde pembe bir leke oluşturuyor. Zamanla leke daha belirgin hale gelerek yara halini alıyor.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim