• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Reçetelere yakında 'köpek' yazılabilir!

Reçetelere yakında 'köpek' yazılabilir!
‘Terapi Köpekleri’ ile kanserli çocuklara düzenli hastane ziyaretleri gerçekleştiriliyor. Araştırmacılar, bu uygulamanın pediatrik kanser hastalarında hem çocuklara hem de ailelere oldukça fayda sağlayabileceğini söylüyor.

 

-Yeni bir araştırma kapsamında, farklı cinslerden 26 köpek ile kanserli çocuk ve ailelerine düzenli hastane ziyaretleri gerçekleştirildi. “Terapi Köpekleri” olarak adlandırılan bu köpekler, hem çocuklarda hem ailelerinde stres ve kaygıyı önemli ölçüde azaltmayı başardı.

Journal of Pediatric Oncology dergisinde yayımlanan “Measuring the Effects of an Animal Assisted Intervention for Pediatric Oncology Patients and Their Parents: A Multisite Randomized Controlled Trial” başlıklı araştırmada, 3-17 yaş arasında yeni kanser teşhisi almış lösemi kanseri, lenfoma, solid tümör ve beyin tümörü bulunan 106 hasta ile çalışıldı. İki gruba ayrılan hastaların bir kısmı standart tedavilerin yanı sıra terapi köpekleri tarafından düzenli aralıklarla ziyaret edildi. Çalışmaya başladıktan 4 ay sonra yapılan analizlerde, terapi köpekleri tarafından ziyaret edilen çocuk ve ailelerdeki stres ve kaygı seviyelerinin önemli oranda azaldığı ve çocukların tedaviye daha fazla uyum gösterdikleri görüldü. Araştırmacılar, pediatrik kanser tedavisinde, terapi köpeklerinin kullanılmasının tedavi sürecine oldukça fayda sağlayacağını söyledi.

Amerika’nın beş büyük pediatrik tıp merkezinde gerçekleştirilen 4 aylık pilot uygulamada, her terapi köpeği 15 dakikalık ziyaretlerle pediatrik kanser ünitelerinde çocuklarla oynadı.

Çalışmaya katılan ilk çocuklardan biri olan Bryce’nin ailesi CNN’e yaptığı açıklamada, çocuklarının Swoosh sayesinde dikkatini başka bir yöne verebildiğini ve her zaman reddettikleri kemoterapi ilaçlarını zorluk çıkarmadan alır hale geldiklerini söyledi. Bryce’nin her randevudan önce anksiyetesi için ilaç kullandığını dile getiren Greenwell ailesi, standart tedavilere yanıt vermeyen ve çok acı çeken Bryce’nin en ağrılı zamanlarında kendine “Swoosh’u düşün, Swoosh’u düşün” diye telkinde bulunduğunu ifade etti.

Akut lenfoblastik lösemi hastası olan 4 yaşındaki Mitchell Montalbano, Swoosh’un başka bir küçük arkadaşı. Mitchell’in ailesi şu açıklamalarda bulundu:

”Mitchell her geçen gün daha da sessizleşiyordu, sanki artık bizimle değil gibiydi. Oldukça nadir konuşuyordu ve o zamanlarda da ne zaman öleceğini soruyordu. Sonra Swoosh’un birkaç ziyareti oldu ve Michelle ‘Ben ölmeyeceğim, daha iyiyim’ demeye başladı. Onun eski haline döndüğünü görünce nasıl mutlu olduk bilemezsiniz.”

Araştırmacılar, çalışma boyunca terapi köpeklerinin hiçbirinin ısırma, tırmalama gibi enfeksiyon bulaştıracak hareketlerde bulunmadığı ve gönüllü olan köpeklerin gönül rahatlığıyla pediatrik kliniklerde kullanılabileceğini söyledi.

“Reçetelerde neden ‘Terapi Köpekleriyle Tıbbi Müdahale’ yazmasın?”

American Humane Başkanı ve CEO’su olan Dr. Robin Ganzert, çalışmayla ilgili "Bir hayalim var: muayeneye giden çocuklara doktorlar reçete olarak “Terapi Köpekleriyle Tıbbi Müdahale” yazabiliyor. Harika olmaz mıydı? Sadece kanserli çocuklara da değil aslında, diğer tüm hastalıklarla ve duygusal şiddetle mücadele eden tüm çocuklara. American Humane olarak çalışma sonuçlarını meclise sunarak, kanserli çocuklarda tıbbi prosedürün yanısıra alternatif bir terapi olarak terapi köpeklerinin kullanılmasını da önereceğiz.” yorumunda bulundu.

 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2569 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim